Hoppa till huvudinnehåll

Skönsjungande läkare i a cappellagruppen FiveAlive varvar stetoskopet med mikrofonen

Fem personer står på en hustrappa.
FiveAlive består idag av sex medlemmar. Från vänster Milla Rosengård-Bärlund (gruppens musikaliska ledare), Laura Salovaara, Kim Pettersson-Fernholm, Robert Bergholm, Taisto Sarkola och Nina Elonen. Fem personer står på en hustrappa. Bild: Five Alive Vegatoppen,A cappella,Five Alive

Intensiva läkarstudier i kombination med spex och sång blev upptakten till a cappellagruppen FiveAlive som drygt tjugo år senare fortfarande lever och mår bra. Idag sjunger gruppen om “sotekaos” och drömmer om lugna söndagar.

- Det var mycket spex och sång och många uppträdanden vid sidan av krävande och intensiva studier. Så här efteråt har jag ofta stannat upp och funderat; hur klarade vid det? Minns Robert Bergholm, som står för basstämman i gruppen.

Rätt fort blev FiveAlive populär, även utanför läkarkretsarna. År 2000 gav gruppen ut skivan Nonstrumental.

- Vår största hit är nog klassikern Fever som fick texten Feber. Låten fungerade som signaturmelodi för Radiodoktorn på Radio Vega under flera år och det var jätteroligt.

Ska ni inte satsa på proffskarriär?

Bergholm minns också en radiointervju där medlemmarna fick frågan om de inte tänker satsa på proffskarriär nu när det går så bra?

- Programledaren förstod inte alls när vi skakade på huvudet och konstaterade att vi älskar musik och sång men brinner för läkekonsten, berättar Bergholm roat, och konstaterar att de fortfarande är glada amatörer som finner stor glädje och en bra motvikt till arbetet i att sjunga tillsammans.

I dag jobbar FiveAlivarna som praktiserande läkare bland annat med kardiologi, kirurgi, geriatrik, allmänmedicin och inremedicin. Flera av de skönsjungande läkarna håller även på med forskning.

Terapeutiskt att sjunga tillsammans

Trots att livet fortfarande är hektiskt och pusslandet med tidtabeller gediget inför en övning eller ett framträdande, har a capellagruppen skruvat upp takten lite grand igen. Passionen för att sjunga musik med medicinsk anknytning finns fortfarande kvar, intygar tenoren Taisto Sarkola.

- När jag kör hem efter en sångövning är allt det som hänt under dagen på jobbet som bortblåst. Sjungandet är terapeutiskt och har ett stort egenvärde, säger han.

A capellagruppen Five Alive
A capellagruppen Five Alive Bild: Robert Bergholm Five Alive

Sote + kaos = Sotekonkaos

Inget mindre än Social- och hälsovårdsreformen gav upphov till ett av de senaste FiveAlive-bravuren som gruppen framförde under öppningen av storevenemanget Finlands Läkardagar i fjol.

- Vi var så utleda på hela sotehärvan som inte ens vi läkare riktigt förstår oss på. Vi bara måste göra en parodi på kaoset och då såg Sotekonkaos dagens ljus, berättar Robert Bergholm.

Texten är är skriven till The Real Groups låt Chili Con Carne och FiveAlive har faktiskt fått tillstånd att banda in den.

- Jag satt mejl till upphovsmannen Anders Edenroth som roat konstaterade att det har skrivits många texten till låten men aldrig en om den finska Social- och hälsovårdsreformen, skrattar Bergholm.

Huruvida vi får höra en studioinspelning av Sotekonkaos återstår att se. Härvan tycks leva vidare så det lär inte vara så bråttom, konstaterar läkarna med glimten i ögat.

Låten som däremot finns inspelad och som tävlar om en plats på Vegatoppen är a capellagruppens hyllning till lediga söndagar, utan nattarbete eller jour och till sångaren och kompositören Lasse Mårtenson, som gick bort för ett drygt år sedan.

Låten är en svensk version av Mårtensons hit Laiskotellen från 1964 som i FiveAlive-tappning bär namnet Weekend.

- Vi tyckte att texten passar oss läkare extra bra. Den där härliga weekendkänslan då man får sova om man vill och då man har tid att umgås med sina nära och kära - den vill vi förmedla, beskriver Bergholm.

Vill du rösta på FiveAlive och låten Weekend så kan du göra det här.

Läs också