Hoppa till huvudinnehåll

Trumps tidigare advokat Michael Cohen medger att han ljugit om Rysslandutredning till kongressen

Michael Cohen efter att han erkänt att han ljugit för kongressen om Rysslandsutredningen. 29 november New York, USA.
Michael Cohen, Trumps tidigare advokat. Michael Cohen efter att han erkänt att han ljugit för kongressen om Rysslandsutredningen. 29 november New York, USA. Bild: AFP / Lehtikuva Michael Cohen

USA:s president Donald Trumps tidigare advokat Michael Cohen har erkänt att han ljugit för kongressen om den pågående Rysslandsutredningen.

Cohen säger att han ljugit om Trumps avsikter att bygga ett Trump Tower i Moskva och för att ha planerat en resa till landet.

Tidigare har Cohen uttalat sig om att han inte kommer ihåg att han över huvud taget skulle varit i kontakt med ryska myndigheter i samband med planerna.

I sitt skriftliga uttalande till kongressen skriver Cohen att Trumps projekt i Moskva upphörde redan i januari 2016.

I dag berättade Cohen att Trumps affärsverksamhet i Moskva fortsatte ända fram till juni 2016 och att Cohen själv varit i direkt kontakt med ryssarna.

År 2016 var valkampanjen hetast och det spekulerades en hel del om Trumps kontakter till Ryssland.

Rysslandsutredningen utreder Trump och hans kampanjstab och misstänkta kontakter med Ryssland. Förra FBI-chefen Rober Mueller leder utredningen.

Enligt lokala medier gav Cohen sitt utlåtande i New York på torsdag eftermiddag, men svarade inte på journalisternas frågor.

Cohen har samarbetat med Rysslansutredningen sedan han i augusti erkände att han bland annat missbrukat kampanjfinansieringen.

Trump: “Cohen är svag”

Trump påstår att hans före detta advokat ljuger i sitt erkännande.

Enligt Trump är Cohen en svag person som ljuger för att få en lättare dom.

I augusti erkände Cohen sig skyldig till brott på åtta punkter. Det handlade bland annat om brott mot lagen om kampanjfinansiering, bankbedrägeri och skatteflykt.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes