Hoppa till huvudinnehåll

Ukraina vill ha stöd av väst och Natofartyg till Azovska sjön för att konfrontera Ryssland

Ukrainas president Petro Porosjenko hoppas att Nato skickar krigsfartyg till Azovska sjön för att konfrontera Ryssland
Ukrainas president Petro Porosjenko hoppas att Nato skickar krigsfartyg till Azovska sjön för att konfrontera Ryssland. Ukrainas president Petro Porosjenko hoppas att Nato skickar krigsfartyg till Azovska sjön för att konfrontera Ryssland Bild: EPA-EFE/MYKOLA LAZARENKO Petro Porosjenko,Ukraina

Ukrainas president Petro Porosjenko ber EU och Nato om hjälp i den upptrappade konflikten med Ryssland.

Porosjenko bad i en intervju för den tyska tidningen Bild bland andra Tyskland att skicka krigsfartyg till Azovska sjön.

- Tyskland är en av våra närmaste allierade och vi hoppas att länder inom Nato är redo att omplacera fartyg till Azovska sjön för att bistå Ukraina och hjälpa oss med säkerheten, sade Porosjenko.

Ordkriget mellan Porosjenko och Rysslands president Vladimir Putin trappades upp ytterligare i går då Putin anklagade Porosjenko för att Ryssland i söndags beslagtog tre mindre ukrainska krigsfartyg och grep deras besättning då de var på väg till Azovska sjön, nordost om Krim.

Enligt Putin försöker Porosjenko bara förstärka sina aktier inför presidentvalet i Ukraina nästa år, genom att provocera Ryssland.

Karta över Kertjsundet och Krimhaövön.
Ryssland lade beslag på tre ukrainska fartyg som var i Kertjsundet på väg till Azovska sjön Karta över Kertjsundet och Krimhaövön. Bild: Yle Krim,Kertj,Kertjsundet,Ukraina,Ryssland,kartor,Odessa,Azovska sjön,Svarta havet,Mariupol,Berdjansk

Porosjenko kontrade med att "Putin inte nöjer sig med mindre än att han ockuperar hela havet".

- Vi kan inte acceptera denna agressiva ryska politik. Först var det Krim, sedan östra Ukraina och nu vill han ha hela Azovska sjön.

- Tyskland måste också fråga sig ; Vad gör Putin härnäst om vi inte stoppar honom, undrade Porosjenko.

"Azovska sjön har alltid tillhört Ryssland"

Putin hävdade igår att allt gick rätt till då ryska fartyg lade beslag på de ukrainska fartygen och grep fartygens besättning, eftersom "Azovska sjön alltid har tillhört Ryssland."

- Tro inte på Putins lögner. Putin vill ha tillbaka det ryska imperiet. Han ser sig som en rysk tsar, sade Porosjenko.

Ukraina anklagade Ryssland för en ny fas i aggressionen mot Ukraina och krävde att de fängslade ukrainarna friges.

Porosjenko undertecknade samtidigt i går parlamentets förklaring om rådande krigstillstånd.

Kertjsundet är den enda infarten till Azovska sjön, nordost om Krimhalvön.
Bron över Kertjsundet som ligger mellan Krim och Ryssland Kertjsundet är den enda infarten till Azovska sjön, nordost om Krimhalvön. Bild: /All Over Press Kertjsundet,Ryssland,Krim,Ukraina,Azovska sjön

Ingen konkret hjälp

EU-länder har uttryckt sitt muntliga stöd för Ukraina, men inte någon konkret hjälp än så länge.

Tyskland meddelade i går att det är alltför tidigt att besluta om nya sanktioner mot Ryssland så som USA och en del EU-länder har krävt.

Tyskarna sade också att man inte kommer att följa ukrainska uppmaningar om att stoppa naturgasledningen Nord Stream 2 som anläggs mellan Ryssland och Tyskland genom Östersjön.

Natochefen Jens Stoltenberg kräver att Ryssland återbördar de ukrainska fartygen samt deras besättning till Ukraina. Han varnar också för att "Rysslands handlingar har konsekvenser", men det förblev oklart vad han menade.

Spänningen mellan länderna har inte varit så här hög sedan år 2015, då pro-ryska rebeller gjorde uppror i östra Ukraina med Ryssland stöd, men än så länge verkar ett fullskaligt krig ändå osannolikt.

Läs också