Hoppa till huvudinnehåll

WMO: 2018 lär bli det fjärde varmaste året någonsin – Arktis och Medelhavet drabbas hårdast

Colosseum i Rom under torka.
Värmeböljor har drabbat Medelhavsområdet särskilt hårt, snart kan turismen också lida av hettan. Rom drabbades av torka sommaren 2017. Colosseum i Rom under torka. Bild: ANGELO CARCONI Rom,Colosseum,torka

Temperaturen stiger, havsnivån stiger och risken för naturkatastrofer ökar. Meteorologiska världsorganisationen WMO:s rapport omk klimatets tillstånd bjuder på bekanta trender. Arktis, Medelhavet och Mellanöstern är hittills speciellt drabbade.

Hettan har orsakat skogsbränder i bland annat Portugal och snart kan turismen lida också om värmen blir olidlig.

Klimatförändringen pågår ohämmat och följderna blir extrema om vi inte tyglar utsläppen. WMO:s budskap på torsdagens presskonferens var ingen överraskning direkt.

Statistiken var däremot ny. Enligt färsk data har den globala temperaturen under årets första tio månader varit nästan en grad högre jämfört med förindustriell tid på 1800-talet.

Med sommarens värmeböljor i färskt minne kan många i Europa säkert känna igen sig i grafiken som klart visar förhöjda temperaturer i Europa.

Förutom Europa är Arktis, Medelhavsregionen och Mellanöstern hittills särskilt utsatta, framgår det i WMO:s nya rapport.

- Torkan och hettan i Nordafrika och Mellanöstern har varit väldigt dramatisk de senaste åren och kommer att förvärras, enligt WMO.

De arktiska isarna smälter, havsvattnen blir surare och varmare och havsnivåerna stiger, enligt rapporten.

WMO:s generalsekreterare Petteri Taalas uttryckte också oro för att det här bådar illa för otaliga kuststäder världen över.

Vill sätta press på beslutsfattarna

Experterna vid WMO är tydliga med att de vill belysa problemet med klimatförändringen och sätta press på beslutsfattarna inför klimatmötet i polska Katowice som börjar på söndag.

Målet för mötet är att komma överens om reglerna för att tillämpa Parisavtalet.

Experterna vid WMO anser att Parisavtalet måste tillämpas och betonar att det är brådskande.

Då journalister frågade hurudana konkreta lösningar samhället borde ta till för att stoppa eller hämma klimatförändringen, drog sig experterna en aning för att komma med direkt politiska lösningar. De kräver nog att fossila bränslen ska fasas ut, men nämner ökad skogsodling, vegetarisk kost och bättre familjeplanering som möjliga verktyg mot klimatförändringen.

Optimistiska är de i alla fall.

- Vi har både teknologiska och ekonomiska förutsättningar för att begränsa temperaturhöjningen till 1,5 grader, sade WMO:s generalsekreterare Petteri Taalas.

En höjning på 2 grader har länge uppskattats vara en ödesdiger gräns, efter vilken klimatförändringen orsakar katastrofala följder.