Hoppa till huvudinnehåll

Basketherrarna föll efter förlängningsthriller – tungt nederlag mot Ryssland i VM-kvalet

Shawn Huff.
Shawn Huff var Finlands bästa poängplockare mot Ryssland med sina 24 pinnar. Shawn Huff. Bild: Lehtikuva Basket,Finlands herrlandslag i basket,Shawn Huff

Finlands VM-drömmar fick sig en rejäl törn basketherrarna förlorade mot Ryssland på hemmaplan. Finland ledde länge men till slut var Ryssland bättre efter förlängning.

Finland som måste klara sig utan stjärnspelarna Lauri Markkanen och Petteri Koponen förlorade den ytterst viktiga VM-kvalmatchen mot Ryssland med 75–77 framför en fullsatt hemmapublik.

Förlusten sätter Finland i ett svårt läge inför de tre återstående kvalmatcherna. Just nu har Finland inte grepp om en biljett till VM i Kina som spelas nästa år.

Förlusten är svidande också med tanke på att Finland ledde så gott som hela matchen.

Shawn Huffs trepoängare sjönk med lysande procent (6/7) och i försvaret lyckades Finland länge hålla de ryska bjässarna i styr. I paus ledde Finland med 36–27 i Esboarenan.

Som bäst var marginalen tvåsiffrig men försprånget började krympa under den fjärde perioden.

Ryssland spelade starkt mot slutet och kom ikapp med 30 sekunder kvar att spela. I följande anfall blev Jamar Wilson blockad men Ryssland lyckades inte heller i sitt sista anfall.

Det här betydde att förlängning väntade i ställningen 68–68.

Domartabbe i slutet

I förlängningen tog Ryssland snabbt initiativet och gick upp i en ledning som med lite hjälp av domarna höll ända till slut.

Då Finland med en halv minut kvar låg under med fyra poäng anföll Wilson mot korgen. Hans tvåpoängsskott borde ha godkänts då en rysk spelare slog i korgringen medan bollen studsade ovanför.

Domarna missade ändå situationen och klockan tickade i Rysslands favör. Till slut resulterade anfallet i två poäng för Finland men några fler försök blev det inte och Ryssland vann med 77–75.

En tung förlust för Finland som nu ligger en poäng efter Ryssland som har grepp om den tredje och sista avancemangsplatsen i kvalgruppen.

Finlands chefstränare Henrik Dettmann var inte nöjd med hur Finland spelade under korgen.

– En sak som inte fungerade var vårt returspel i den andra halvleken. Vi hittade inte heller spelrytmen, säger Dettmann enligt Yle Urheilu.

Sasu Salin som spelade sin 100:e landskamp var av samma åsikt.

– Vi var bra i returerna i början av matchen. I anfallet blev vi ganska stillastående och saknade flow, säger Salin.

VM-kvalet fortsätter på måndagen då Finland gästar Bosnien och Hercegovina.

Kvalets två sista matcherna spelas i februari. Då möter Finland först Frankrike på hemmaplan och efter det Ryssland borta.

Finland – Ryssland 75–77 (36–27)

Shawn Huff 24/5/0
Jamar Wilson 14/1/5
Sasu Salin 9/5/5