Hoppa till huvudinnehåll

Det här behöver du veta om G20-toppmötet i Argentina - Trumps lunch med Xi Jinping intresserar mest då möte med Putin ställdes in

G20 toppmötet förbereddes av finansministrarnas möte i Buenos Aires den här veckan
G20 toppmötet förbereddes av finansministrarnas möte i Buenos Aires den här veckan G20 toppmötet förbereddes av finansministrarnas möte i Buenos Aires den här veckan Bild: EPA-EFE/G20 G20,Argentina

G20 toppmötet inleds i dag i Argentinas huvudstad Buenos Aires.

Flera stats- och regeringschefer har redan anlänt till staden, men förbundskansler Angela Merkel kommer att försena sig eftersom hennes plan var tvunget att nödlanda på grund av ett teknisk fel.

Hennes plan var tvunget att vända om i Holland efter en timmes flygning, men planet har reparerats och Merkel och finansminister Olaf Scholz är på väg mot Argentina.

Den tyska statens officiella flygplan har lidit av tekniska fel på sistone och president Frank-Walter Steinmeiers officiella resor har försenats flera gånger

Ryssland harmset över inställt möte

Ryssland harmar sig över att USA:s president Donald Trump ställde in ett planerat möte med Vladimir Putin, på grund av den upptrappade konflikten mellan Ryssland och Ukraina.

- Jag ser fram emot ett meningsfullt möte igen, genast då det nuvarande läget har lösts, skrev Trump

Putins talesman Dmitrij Peskov säger att många viktiga frågor kommer att förbli obehandlade, men att Putin nog är redo om Trump vill ha kontakt med honom.

Peskov konstaterade kyligt att Putin nu får mer tid att träffa andra världsledare.

Donald Trump anlände till Argentina tillsammans med sin fru Melania
Donald Trump anlände till Argentina tillsammans med sin fru Melania Donald Trump anlände till Argentina tillsammans med sin fru Melania Bild: EPA-EFE/JUAN IGNACIO RONCORONI Donald Trump,USA

Trump meddelade i går kväll via Twitter att det är bäst för alla parter att ställa in mötet eftersom Ryssland inte har återbördat tre ryska fartyg och deras besättning som greps i söndags vid Kertjsundet öster om Krim.

Beslutet fattades ombord på presidentens plan då Trump redan var på väg mot Argentina.

Ett möte med Putin kunde ha varit pinsamt även på grund av nya avslöjanden om hur intresserad Trump var av att bygga en skyskrapa i Moskva ännu under sin presidentvalskampanj.

Trumps förre advokat Michael Cohen avslöjade i går att han hade ljugit inför kongressen om sina förhandlingar om det planerade projektet som fördes mitt under republikanernas primärval år 2016.

G20 toppmötet omgärdas av sträng säkerhet som vanligt
G20 toppmötet omgärdas av sträng säkerhet som vanligt G20 toppmötet omgärdas av sträng säkerhet som vanligt Bild: EPA-EFE/Alberto Valdes G20,Argentina

Ukraina försökte förolämpa Putin

Ukrainas president Petro Porosjenko var i varje fall glad att Trump följde hans uppmaningar att bojkotta Ryssland och Putin under G20-mötet

- Det är så här stora ledare agerar, kommenterade Porosjenko på engelska i Twitter.

Ukraina försökte också förolämpa Putin genom sätta upp reklamskyltar utanför toppmötesplatsen med enorma bilder av ett blödande Kertjsund, men Argentina vägrade att ge lov för sådana skyltar.

Trump skall däremot träffa Angela Merkel och ha informella möten med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan samt Sydkoreas president Moon Jae-In.

Trump och Xi Jinping intresserar

Medier världen över är allra mest intresserade av ett lunchmöte som Trump skall ha med Kinas president Xi Jinping, i ett försök att finna en kompromiss i den pågående handelskonflikten mellan länderna.

Mötet kan påverka börser världen över, särskilt i Asien och USA där aktiekurser har vacklat på grund av handelskriget.

- Jag tror att Kina vill ha ett avtal. Jag är öppen för ett avtal men ärligt talat tycker jag om de avtal som vi har nu, konstaterade Trump kryptiskt inför flyget till Buenos Aires.

Medier och investerare världen över är mest intresserade av det planerade mötet mellan Trump och Xi Jinping
Medier och investerare världen över är mest intresserade av det planerade mötet mellan Trump och Xi Jinping Medier och investerare världen över är mest intresserade av det planerade mötet mellan Trump och Xi Jinping Bild: EPA-EFE/Juan Ignacio Roncoroni G20

Trump har på sistone fått allt mer kritik på hemmaplan, i amerikanska delstater som domineras av jordbruk, eftersom bönder som röstade på Trump år 2016 hör till dem som har drabbats allra mest av konflikten med Kina.

Xi Jinping har i alla fall signalerat att han inte kommer eller kan böja sig inför en impopulär, isolerad amerikansk president som ständigt angriper Kina i ord och handling och ekonomiska experter väntar sig ingen kompromiss eller konkreta resultat av arbetslunchen.

Saudiarabiens kontroversiella unga kronprins Mohammed bin Salman är också på plats i Saudiarabien
Saudiarabiens kontroversiella unga kronprins Mohammed bin Salman är också på plats i Saudiarabien Saudiarabiens kontroversiella unga kronprins Mohammed bin Salman är också på plats i Saudiarabien Bild: EPA-EFE/STRINGER Muhammad bin Salman,Saudiarabien

Hur beter sig Mohammed bin Salman?

I toppmötet i Buenos Aires deltar också Saudiarabiens hårt kritiserade kronprins Mohammed bin Salman.

Flera stats- och regeringschefer har meddelat att de kommer att träffa kronprinsen och att de tänker ta upp både kriget i Jemen och den mördade dissidentjournalisten Jamal Khashoggi.

Världspressen följer intresserat med hur andra ledare kommer att behandla den kontroversielle unge kronprinsen, som allmänt tros ha beordrat mordet på Khashoggi.

Bland andra Theresa May har sagt att hon vill träffa Mohammed bin Salman för att diskutera fallet Khashoggi.

May ska också hålla ett tal där hon kommer att försvara sin förhandlingstaktik vad gäller brexit, Storbritanniens utträde ur EU.

Läs också