Hoppa till huvudinnehåll

Finland fick smakstart på VM-kvalet och tog revansch på Färöarna – “Vi har väntat på det här jättelänge”

Finland-Slovakien 9.3.2016
Annika Näräkkä gjorde två mål mot Färöarna (arkivbild). Finland-Slovakien 9.3.2016 Bild: Yle/Janne Karinkanta yle sporten,handboll,Finlands damlandslag i handboll

Finlands handbollsdamer besegrade Färöarna efter en lysande avslutning på helgens första VM-kvalmatch. På lördagen väntar en tuffare utmaning då Schweiz står för motståndet.

Finland öppnade helgens kvalturnering med en 22–19-seger över Färöarna. Det här var Finlands första tävlingsmatch på ett och ett halvt år.

– Det smakar jättebra! Vi har väntat på det här jättelänge och alla är jätteglada. Det känns skönt, säger Emma Aarnio till Yle Sporten.

Aarnio som gjorde åtta mål valdes till matchens bästa spelare.

– Jag hade bra flyt. Det kändes tryggt och det är alltid roligt att kunna prestera.

Ryckte i slutet

Matchen var jämn ända från start. Vid paus ledde Färöarna med 12–10 men Finland kom snabbt ikapp i början av den andra halvleken.

Lagen höll jämna steg ännu ett bra tag men då 50 minuter spelats ryckte Finland.

Efter snabba mål av Ellen Voutilainen, Aarnio och Ida Väyrynen ledde Finland plötsligt med 21–17. Samtidigt tog Jenna Lohi Peltola några viktiga räddningar i det finländska målet.

– De fick en utvisning och vi lyckades stänga bakåt. Vi fick trygghet framåt och kunde trycka på. Fram till dess var det jämnt, beskriver Aarnio.

Segern innebar också att Finland fick revansch. Färöarna hade varit bättre i EM-förkvalet för ett och ett halvt år sedan.

Aarnio var själv inte med då men hon menar att det fanns många i laget som inte glömt den förlusten.

– Vi snackade en del om den tidigare matchen. Då förlorade vi med tre mål och nu vann vi med tre vilket känns bra. Det fanns många som var revanschsugna.

Schweiz nästa

Dagens seger var ytterst värdefull med tanke på följande utmaning som väntar redan på lördagen då Finland drabbar samman med Schweiz.

Efter matchen mot Schweiz avslutar Finland VM-kvalets första skede med att möta Lettland på söndagen. Bara gruppens vinnare avancerar.

– Det här ger mycket styrka. Vi visade att vi kan när vi får allt att stämma. Vi är på en bra väg och kan ta det här vart som helst, men vi spelar en match i taget, avslutar Aarnio.

Färöarna – Finland 19–22 (12–10)

Emma Aarnio 8
Johanna Hilli 4
Ella Holopainen 3
Annika Näräkkä 2
Ellen Voutilainen 2
Alexandra Roos 1
Tove Salokivi 1
Ida Väyrynen 1

Läs också

Nyligen publicerat - Sport