Hoppa till huvudinnehåll

Finlandssvenska filmskapare skildrar homosexuell kärlek som inte är problematisk i filmen Pihalla

Elias (Valtteri Lehtinen) och Miku (Mikko Kauppila) sitter omslirngrade på en brygga i solnedgången.
Elias (Valtteri Lehtinen) och Miku (Mikko Kauppila) upplever en häftig förälskelse. Elias (Valtteri Lehtinen) och Miku (Mikko Kauppila) sitter omslirngrade på en brygga i solnedgången. Bild: Liisa Ketonen Valtteri Lehtinen,Screwed

När Nils-Erik Ekblom och Tom Norrgrann skrev manuset till sin independentfilm Pihalla eller Vrickad ville de visa en värld där homosexualitet inte är ett problem för någon av personerna i filmen.

17-åriga Miku (Mikko Kauppila) är en lite osäker ung man som inte riktigt vet vad han vill och vad han tycker. Då hans storebror ordnar en hemmafest som spårar ut får lillebror skulden.

De upprörda föräldrarna tvingar Miku att spendera resten av sommaren på stugan tillsammans med dem. Men det som börjar som ett straff utvecklas till nåt annat.

Miku lär känna grannen Elias (Valtteri Lehtinen) och bägge blir förälskade. Dessutom lär sig den obeslutsamma Miku att bli mer bestämd.

Pihalla är på ett plan både en klassisk uppväxt- och kärleksskildring i den finska sommarnatten.

Fast Nils Erik Ekblom och Tom Norrgrann ville ta den klassiska pojke-möter-flicka-historien och istället skildra pojke-möter-pojke.

Det viktiga för dem var att homosexualitet inte skulle vara ett problem i filmen.

– Det finns så många populärkulturella filmer där den homosexuella karaktären är en söndrig människa, säger Norrgrann.

– Jag ville komma från det här och skildra hur alla är vanliga människor oberoende av sexuell läggning.

Närbild på Tom Norrgrann.
Tom Norrgrann har skrivit manus och producerat Pihalla. Närbild på Tom Norrgrann. Bild: Liisa Ketonen Screwed

Miku genomgår ett sexuellt uppvaknande men för både Nils-Erik Ekblom och Tom Norrgrann var det viktigt att alla omkring Miku är okej med att han är homosexuell.

– Vi ville skapa en värld där en person kan vara homosexuell utan det vanliga dramat, istället ville vi fokusera på andra saker.

Mycket av dramat i filmen handlar om struliga relationer och kommunikationsproblem. Och de uppstår både mellan Miku och Elias och i deras relation till föräldrarna, men också föräldrarna själva visar sig ha inbördes problem.

Miku (Mikko Kauppila) och Elias (Valtteri Lehtinen) står och ser på varandra och skrattar.
Miku (Mikko Kauppila) och Elias (Valtteri Lehtinen). Miku (Mikko Kauppila) och Elias (Valtteri Lehtinen) står och ser på varandra och skrattar. Bild: Liisa Ketonen Screwed,Valtteri Lehtinen

– Vi har fått höra att vår film är annorlunda, berättar Ekblom, att vår film hör till en subgenre inom queerfilmerna. Och det folk reagerar på är att homosexualitet inte är något speciellt i vår film.

Sommarstugan som fond för kärleken

För ungefär ett halvår sedan kom den inhemska filmen A Moment in the Reeds som också skildrar homosexuell kärlek i sommarnatten.

Att båda två utspelar sig just på en sommarstuga får Ekblom och Norrgrann att le.

– Jag tror det handlar om att jag, Tom och Mikko Mäkelä (som regisserade A Moment in the Reeds) har tillbringat en stor del av vår ungdom på en sommarstuga, säger Ekblom och ler.

Sebu (Juho Keskitalo) regissören Nils-Erik Ekblom och Miku (Mikko Kauppila) står bredvid varandra under filminspelningen.
Manuförfattaren och regissören Nils-Erik Ekblom omgiven av skådespelarna Juho Kesitalo och Mikko Kauppila som spelar två bröder i filmen. Sebu (Juho Keskitalo) regissören Nils-Erik Ekblom och Miku (Mikko Kauppila) står bredvid varandra under filminspelningen. Bild: Liisa Ketonen Screwed

Sedan kommer man inte heller ifrån att den finska sommarnatten är filmatisk och miljön vacker.

Då Ekblom och Norrgrann rest runt med sin film till olika festivaler har de ofta fått frågan om det verkligen är så här vackert om sommaren och så ljust om natten.

Fånga ungdomsåren i en tidskapsel

Det andra som intresserade dem var att försöka skildra den egna ungdomstiden. Därför har de skrivit in scener ur sina egna liv som 17-19-åringar i manuset.

– Den här filmen är vår tidskapsel, säger Ekblom och skrattar, om 30-40 år kan vi se på filmen och säga att så här var våra liv då vi var unga. Det finns äkta liv i filmen och det har varit viktigt för oss.

En film som bara måste göras

Pihalla hade premiär redan 2017 på Frameline-festivalen i San Francisco och har sedan dess visats på ett antal queerfestivaler runtom i världen och får nu biopremiär i Finland.

Det faktum att filmen är en independentproduktion betyder att den är gjord utan stöd från Filmstiftelsen eller något tv-bolag.

Killarna har skrivit manuset tillsammans och så har Ekblom regisserat och Norrgrann fungerat som om en av producenterna.

Miku (Mikko Kauppila) och Elias (Valtteri Lehtinen) ligger omslringrade i sängen .
Miku (Mikko Kauppila) och Elias (Valtteri Lehtinen). Miku (Mikko Kauppila) och Elias (Valtteri Lehtinen) ligger omslringrade i sängen . Bild: Liisa Ketonen Screwed,Valtteri Lehtinen

– Vi bestämde att det inte får finnas nåt som kan stoppa oss från att göra filmen och att vi inte kommer att vänta på nån, berättar Ekblom.

– Vi måste få filmen gjord då vi hade tid och möjlighet att göra den och vi var beredda att göra filmen med liten budget.

De hade tillsammans gjort en kortfilm tidigare och ville nu konkret jobba med långfilmen än vänta på eventuella utvecklings- och produktionsstöd från Filmstiftelsen.

Från att Tom Norrgrann berättade om sin idé för Nils-Erik Ekblom tog det endast sex månader till att de började spela in.

– Jag vet inte egentligen hur vi klarade av det, för vi hade båda också våra dagsjobb. Men det är nog därför jag jobbar med Tom för med honom går det att göra så, säger Ekblom och skrattar.

Det hela ska kännas äkta

Även om filmen skildrar två homosexuella unga män och marknadsförs som en gay dramafilm så anser de båda att filmen är gjord för en bred publik.

Under förhandsvisningar i Finland har de haft en enkät bland publiken och den har visat att speciellt vuxna män som är pappor kunde relatera till filmen.

– Storyn handlar om unga vuxna, om tonåringar som håller på och bli vuxna och hur de ser på sin egen sexualitet och sin egen omgivning.

Skådespelarna Juho Keskitalo, Sami Huhtala, Sanna Majuri och Mikko Kauppila.
Mikus familj, storebror Sebu (Juho Keskitalo), pappa Jaakko (Sami Huhtala), mamma Minna (Sanna Majuri) och Miku (Mikko Kauppila). Skådespelarna Juho Keskitalo, Sami Huhtala, Sanna Majuri och Mikko Kauppila. Bild: Pirkanmaan elokuvakeskus Screwed

Filmen skildrar två familjer och Ekblom säger att de inte vill skildra nåt med silkeshandskar utan göra det så äkta som möjligt.

De personer man skildrar ska kännas realistiska, med allt vad det innebär av att ibland också vara äckliga och fula. Och humorn är också viktig.

Filmprojektet har tagit ungefär två och ett halvt år och så har det ytterligare tagit tid att få distribution i Finland.

Men Tom Norrgrann och Nils-Erik Ekblom har redan planer för följande projekt som kanske blir en epokfilm som utspelar sig på 1940-talet.

Det finns också tankar om att eventuell göra en uppföljning på Pihalla.

– Vi får se vad som händer men det vet jag att när Tom börjar trycka på gasen då dröjer det inte länge innan vi igen är inne i produktion, säger Ekblom och skrattar.

Läs också