Hoppa till huvudinnehåll

G20-mötet är igång - highfives, kära återseenden men också kyliga blickar

G20 mötet i Argentina.
G20 mötet i Argentina. G20,Donald Trump,Xi Jinping,Vladimir Putin

Världsledarna är samlade i Buenos Aires, Argentina under fredag och lördag. Under flygresan annullerade USA:s president Donald Trump ett planerat möte med Rysslands president Vladimir Putin.

G20 består av 19 länder med betydande ekonomier och EU. Länderna träffas regelbundet under G20-banderollen och diskuterar aktuella politiska och ekonomiska frågor.

Mingel på högsta nivå

Att Ryssland har beslagtagit tre ukrainska örlogsfartyg var för mycket för Trump. De två presidenterna hälsade på varandra under eftermiddagen - men konverserade inte.

Däremot har president Trump en stor mängd andra bilaterala möten under resan.

Trump har bland annat träffat Japans premiärminister Shinzo Abe och Indiens premiärminister Narendra Modi i ett trilateralt möte. Abe gratulerade Trump till den "historiska segern" i mellanårsvalet.

De tre uppges ha diskuterat handels- och försvarssamarbete bland annat kring Korea-halvön.

Blandat mottagande för Saudiarabien

Under kvällen träffadeTrump Saudiarabiens kronprins Mohammed Bin Salman. Någon information om mötet har inte läckt ut. Vid en presskonferens förnekade Trump att de skulle ha haft någon diskussion.

Också Putin träffade Mohammed Bin Salman under fredagen, de hälsade på varandra med en "high-five".

Ett kyligare mottagande fick kronprinsen av Frankrikes president Emmanuel Macron, som enligt South China Morning Post ska ha fört kriget i Jemen på tal och mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi.

Avtal och andra överenskommelser

Reuters rapporterar att den ryska finansministern delgav ett initiativ av Brics-länderna. Det är alltså frågan om Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika som skrivit under en deklaration som fördömer internationell protektionism.

Redan före mötet undertecknade USA, Mexiko och Kanada ett nytt frihandelsavtal. Det nya avtalet ersätter det tidigare frihandelsavtalet för Nordamerika, det så kallade Nafta-avtalet.

USA:s president Donald Trump har länge kritiserat Nafta för att det enligt honom minskar antalet jobb i USA.

Sista chansen för handelsförhandlingar med Kina

Kinas Xi Jinping och Donald Trump talar fortsättningsvis om en vänskap mellan länderna. Trots det har länderna inte gjort mycket annat än käbblat under de senaste månaderna.

Nu träffas presidenterna i flera omgångar under helgens G20-möte. De har också med sig stora delegationer som för handelsförhandlingar på plats i Buenos Aires.

Reuters David Lawder säger att det här är det viktigaste mötet på flera år länderna emellan. Det kan vara sista chansen att undvika ett fullskaligt handelskrig.

Artikeln har uppdaterats under natten.
Källor: Reuters, South China Morning Post, Whitehouse.gov

Läs också