Hoppa till huvudinnehåll

Hälsovården i Jakobstad vill nå de som exponerats för mässlingssmittan

Chefläkare Pia -Maria Sjöström vid Malmska sjukhuset i Jakobstad
Ledande läkare Pia-Maria Sjöström Chefläkare Pia -Maria Sjöström vid Malmska sjukhuset i Jakobstad Bild: Yle/ Kjell Vikman Jakobstad,Österbotten,pia-maria sjöström

Inom hälsovården i Jakobstad har man fått tag på de flesta som är i samma förskolegrupp som barnet som insjuknat i mässling i Larsmo.

Likaså har man fått kontakt med de som går i det daghem som finns på samma område, säger ledande läkare Pia-Maria Sjöström i Jakobstad.

Det som man nu fortsätter att jobba med är att få kontakt med de personer som funnits i Risö bönehus i Larsmo samtidigt som det insjuknade barnet den 25 november.

- Det kan vara upp till 150 personer och det skulle vara mycket viktigt att få tag på dem eftersom där finns ovaccinerade och sådana som har bristfälligt skydd och behöver få vaccination i dag eller senast i morgon, säger Sjöström.

Det finns en risk för mässlingsepidemi eftersom det finns många som är ovaccinerade i Jakobstadstrakten.

Om sjukdomsfallet hade inträffat på ett område där vaccintäckningen är 97 procent skulle det inte finnas risk för epidemi bedömer Sjöström.

- Inte en epidemi på ett stort område men nog risk att det lokalt kan bli, säger Sjöström.

Extra vaccinationsmöjlighet

På torsdagen ordnades det extra möjlighet att vaccinera sig vid Esse-Kållby hälsostation. Men det var inte så många som dök upp.

- Det var enstaka fall i går, men vi hann ju inte riktigt komma ut med informationen heller. Däremot tills i dag har vi nog flera inbokade.

Om man vaccinerar sig inom tre dygn från det man utsatts för mässlings smitta kan man ännu undgå att bli sjuk. Det finns också möjlighet att ge immunoglobulin det vill säga mässlingsantikroppar inom sju dygn.

- Hinner man det så klarar man sig från att bli sjuk och då smittar man inte heller vidare. Har man blivit exponerad så tidigarelägger vi också booster vaccinet som man annars får vid sex års ålder. Om man är två till tre år så ger vi ett extra booster vaccin.

Oroande situation

Situationen oroar i det drabbade området. Hälsovården har fått ta emot många samtal både från vaccinerade och ovaccinerade personer.

Vid rådgivningen har man lagt till en extra telefonlinje och bemannat med extra personal för att kunna svara så bra som möjligt på frågor.

- Vi försöker också under dagen komma ut med mera information på vår webbsida, Facebook och Instagram så att man kan få svar på vanliga frågor också där.

Smittar mycket effektivt

Mässling är en exceptionellt smittsam sjukdom och smittar bland annat via luften, och därför kan det räcka med att man vistats i samma lokal som den smittade.

Till mässlingsymptomen hör hög feber, ögoninflammation och andningssvårigheter. Tre till fem dagar senare drabbas man av eksem som varar i drygt en vecka.

Inkubationstiden mellan smittan och de första symptomen är vanligen 9-11 dygn, men kan variera mellan 7 och 21 dygn.

Årligen insjuknar 0-5 personer i mässling i Finland. Förra året var exceptionellt, då elva personer insjuknade i mässling.

- Mässling är extremt smittsam och sprids bland annat genom ventilationskanaler så att fast man finns i rummet bredvid kan man bli smittad, säger Sjöström.

Vaccinationsfrågor inte en fråga inom församlingen

Anders Snellman är ordförande för bönehusföreningen i Risöhäll där det smittade barnet var på möte. Han säger att vaccinationsfrågor inte är något som har diskuterats eller kommer att diskuteras i församlingen.

- Min personliga åsikt är däremot att jag har fullt förtroende för myndigheternas rekommendationer om vaccinering. Mina fem barn är vaccinerade, säger Snellman till Yle Österbotten.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten