Hoppa till huvudinnehåll

Höj julstämningen med BUU-klubben – jul i appen, på tv och på papper

En flicka bland snövall med julgubben i bakgrunden.
Följ med 9-åriga Selma i juläventyret Snöfall varje kväll fram till julafton. En flicka bland snövall med julgubben i bakgrunden. Bild: NRK/Odd Reinhardt Nicolaisen og Øyv julkalender (tv),snöfall

Julen närmar sig! Om du ännu inte har julstämning så kommer du definitivt att få det under decembermånads gång med BUU-klubben. Både BUU-studion och appen förvandlas till ett juligt vinterland.

Såväl på morgonen som på kvällen kan man mysa ner sig i soffan under en filt och titta på julkalendrar på tv:n. Gamla favoriter och nya, spännande karaktärer gör entré i rutan.

BUU-klubbens applikation laddas också med pinfärska spel med juligt tema.

Du har väl inte glömt att skaffa en papperskalender? Även i år har BUU-klubben en traditionell papperskalender där man öppnar en lucka per dag tills julafton.

En julkalender för hela familjen – en resa till magiska Snöfall

Klockan 18 gäller det att slå på tv-apparaten varje kväll fram till julafton. Då är det nämligen dags för den spännande och magiska julkalendern Snöfall.

Årets julkalender är en norsk dramaserie där 9-åriga Selma förvirrar sig in i tomtarnas värld.

Selma, som är föräldralös, drömmer om att få en egen familj. Hon bor hos sin granne Ruth, något som skulle vara en nödlösning, då hon skriver ett brev till julgubben där hon önskar sig en familj.

En kvinna fixar en liten flickas hår.
En kvinna fixar en liten flickas hår. Bild: Yle Kuvapalvelu julkalender (tv)

På något magiskt vis hamnar brevet till Snöfall, en liten stad som ligger i en annan dimension. Efter ett gräl med Ruth hamnar Selma själv i Snöfall där hon möts av överraskningar, faror och magi. Hon får till och med träffa självaste julgubben!

Juläventyret Snöfall (Snøfall) passar för hela familjen och handlar om mod, att vara sig själv, att kämpa för det man tror på och möta det man är rädd för.

En flicka och en tomte.
En flicka och en tomte. Bild: NRK/Julia Marie Naglestad julkalender (tv)

Julkalendern har producerats av norska NRK år 2017 och består av 24 avsnitt på ungefär 25 minuter. Julkalendern visas med svenskt ljud och finsk text från och med 1.12.

Gamla favoriter återvänder

Tomtefavoriter från i fjol gör comeback i tv-rutan. Håsatomten Elsa, Uppfinnartomten Ulf och Festprisse Nisse gör BUU-ledarna sällskap i studion.

BUU-klubbsledare får sällskap av en tomte.
BUU-klubbsledare får sällskap av en tomte. Bild: Yle/Anne Hämäläinen julkalendrar,Buu-klubben,julkalender (tv)

De tre tomtarna förvirrar sig in i människornas värld och BUU-klubbsledarna Malin, Staffan och Jontti får hjälpa dem med olika uppdrag för att lära tomtarna förstå sig på människor.

Ingenting går riktigt som planerat och BUU-klubbens egen mini-julkalender garanterar en skrattfest.

På morgonen kommer man också att kunna njuta av julinnehåll på tv:n. Alla morgnar klockan 8.15 sänds nämligen Tommys supersoffa, julkalendern från 2013, på Yle Fem.

Tommys supersoffa
Tommys supersoffa är tillbaka! Tommys supersoffa Bild: Handle Productions cecilia paul som karolina

Julkalendrarna går också att se på Yle Arenan.

Brett utbud av filmer

Under hela decembermånad är det dessutom möjligt att njuta av flera filmer, både för små och stora barn, på Yle Fem.

På självständighetsdagen sänds bland annat Bamse och Häxans dotter, en film från 2016. Filmen kör igång kl. 8.45 på morgonen.

Ba,se, Skalman och Lille Skutt åker hemmagjord luftballong.
Bamse och häxans dotter. Ba,se, Skalman och Lille Skutt åker hemmagjord luftballong. Bild: Nordisk Film bamse och häxans dotter

På julannandagen, 26.12, kan man se Trollvinter i Mumindalen. Filmen, som hade premiär i fjol, sänds för första gången på Yle Fem. Kända skådespelare såsom Alicia Vikander, Stellan Skarsgård och Bill Skarsgård gör rösterna till några av karaktärerna.

Trollvinter i Mumindalen sänds också 27 december kl. 10.40 på Yle Fem.

Finurliga och pinfärska julspel på appen

BUU-klubbens applikation blir också julig och får nya spel den första december.

Håsatomten Elsa, Uppfinnartomten Ulf och Festprisse Nisse från BUU-klubbens mini-julkalender får tre egna spel där spelarna får utmana sig riktigt ordentligt.

En person håller i en telefon med BUU-appen.
BUU-appen förvandlas från det här... En person håller i en telefon med BUU-appen. Bild: Yle/Märta Nummenmaa Buu-klubben,applikationer,mobilapplikationer,BUU-applikation
En skärmdump av ett tecknat vinterland.
...till det här. En skärmdump av ett tecknat vinterland. Bild: Yle/skärmdump Buu-klubben,mobilapplikationer,jul

I ett av spelen ska man hjälpa Elsa med hennes pusselbilder som blivit alldeles huller om buller, i Uppfinnartomten Ulfs spel gäller det att försöka få uppfinnarmaskinen att fungera igen och Festprisse Nisse dansar hejvilt i sitt spel, i allt ökande fart.

Traditionsenlig papperskalender

Vad är decembermånad utan en papperskalender där man får öppna en lucka per dag?

Svenska Yle har sedvanligt producerat en papperskalender, i år i samarbete med Luckan. Papperkalendern är illustrerad av Linda Bondestam.

Buu-klubbens julkalender 2018.
Buu-klubbens julkalender 2018. Bild: Yle/Linda Bondestam Buu-klubben,Buuklubben:Julkalender,julkalendrar

Så här nappar du åt dig en julkalender: I år skickar Yle inte längre papperskalendern per post, utan kalendern finns att hämta på alla Luckor runtom i Finland. Papperskalendern delas också ut på BUU-dagen i Helsingfors.

Barn

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP