Hoppa till huvudinnehåll

Mässlingsfallen ökar i rasande takt i världen - i rika länder beror det på propaganda mot vaccin, anser WHO:s experter

En läkare i vit rock håller i en arm, i den ena handen har hen en vaccinationsspruta.
En läkare i vit rock håller i en arm, i den ena handen har hen en vaccinationsspruta. Bild: YLE/Jessica Edén influensa,vaccin,Spruta,webbdoktorn

Fallen med mässling har på kort tid ökat avsevärt i världen. Enligt Världshälsoorganisationen WHO var antalet rapporterade fall i fjol 30 procent större än året innan. En rapport om mässlingen publicerades natten till fredag.

En ökning i antalet mässlingsfall i den här klassen har man inte sett på länge och enligt WHO är utvecklingen oroande. Officiellt har 173 000 insjuknade rapporterats, men man bedömer att det faktiska antalet är betydligt större, närmare sju miljoner.

Enligt samma bedömningar dog 110 000 människor världen över i sjukdomen i fjol, de flesta av dem barn.

Mässlingen ökar särskilt i Latinamerika och Europa.
Orsakerna till att sjukdomen sprids varierar i olika delar av världen.

På en del håll står orsaken att finna i bristande hälsovård. Det gäller till exempel Venezuela vars hälsovårdssystem är på väg att kollapsa.

Propaganda mot vaccin orsak i rika länder

Men mässling har blivit vanligare också i rika europeiska länder där vaccineringsskyddet historiskt sett varit starkt. Här anser experter att utvecklingen är en följd av felaktig information som sprids om vaccinet, som ändå konstaterats vara tryggt och effektivt.

Den felaktiga informationen irriterar experterna.

- Man behöver ingen större intelligens för att förstå sig på det här. Vi vet vad vi gör, säger WHO-experten Ann Lindstrand.

Vid WHO understryker man att kampen mot mässling hittills har gett anmärkningsvärda resultat och globalt sett har antalet fall blivit hundratusentals färre under de senaste årtiondena.

Nu befarar man att den rapporterade uppgången mellan åren 2016 och 2017 inte är en tillfällighet. Enligt WHO tyder siffror för i år på att utvecklingen har fortsatt.

- Vi ser mässlingsepidemier i länder där sådana inte har förekommit på många år. I vissa fall verkar utvecklingen alltså gå bakåt, säger Martin Friede som basar för organisationens vaccinenhet.

Källor: STT, Reuters

Läs mera:

THL: Mycket sannolikt att fler mässlingsfall uppdagas

Efter att man konstaterat att ett barn i Larsmo insjuknat i mässling, tror man vid Institutet för hälsa och välfärd THL att fler fall kommer att dyka upp.

Läs mera:

Ett barn i Larsmo har konstaterats ha mässling – tiotals personer utsatta

I Larsmo har man konstaterat mässling hos ett barn i förskoleålder. Det meddelar Vasa centralsjukhus. Smittan bekräftades vara mässling på torsdagen. Det barn som drabbats av mässling hade inte vaccinerats.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes