Hoppa till huvudinnehåll

Mielisholmsborna var isolerade i nästan två dygn – "Som att bo på en öde ö"

Våno färja
Arkivbild. Våno färja Bild: Yle färja,Pargas,våno färja

På grund av den hårda sydvästliga vinden stod färjan mellan Mielisholm och Våno i Pargas stilla i drygt 41 timmar.

Efter klockan 13 på torsdagen har färjan en gång försökt ta sig över till Mielisholm, men det försöket på fredag slutade snabbt.

– Vi kom nog fram, fram till samma ställe som vi hade startat från en stund tidigare. Vindarna pressar på färjan så hon nästan lägger sig snett över sundet, förklarar färjeföraren Markku Wahlsten.

Man kunde bara hoppas på att vindarna skulle vända eller avta. Då det mojnat lite på fredag eftermiddag skulle färjan göra ett nytt försök att ta sig över, men först utan några bilar alls.

Men det var först på lördag morgon lite före klockan 7 som trafiken kunde återupptas.

Hjälpsamma grannar skjutsade i skytteltrafik

Ett tiotal personer fick natten mellan torsdag och fredag lov att övernatta på fel sida om färjan. Och de som absolut måste komma över, antingen hem, till skolan eller jobbet, fick hjälp av hjälpsamma grannar.

– Jag vet inte hur många resor vi har gjort. Jag tappade räkningen redan på fredag förmiddag, berättade Kitty Abrahamsson, som blivit en värdinna för resorna.

Både Sverker Karlsson och Krister Henriksson har skjutsat folk med företaget Ska-Plans aluminiumbåt, som har haft lättare än färjan att komma över sundet.

– Folk har varit lyckliga över att komma hem. Vi råkade ha en ledig dag, så det är klart att man hjälper till när man kan, säger Abrahamsson.

Abrahamsson trodde att det skulle bli livligare efter klockan 15 på fredag igen, då Mielisholmsborna skulle hem från skolor och jobb.

Karta över Vånofärjan, Pargas, Nagu och Kimitoön
Karta över Vånofärjan, Pargas, Nagu och Kimitoön Bild: Yle Pargas,kartor,Vånofärjan

Huvudsaken är att man har kaffe och varmt

Mielisholmsborna har ändå tagit det hela med ro. Titti Edfelt var strandad på Mielisholm, medan hennes man och dotter den första natten övernattade hos en vänfamilj i Våno.

– De flesta har mat i frysen, så nog klarar vi oss. Huvudsaken är att man har kaffe och varmt i huset, säger Edfelt.

Värre var det på torsdag kväll då strömmen bröts.

– Det var som att bo på en öde ö. Det var beckmörkt och blåste som bara den, berättar Edfelt.

Vädret är inget att leka med

Trafikchef Håkan Forsman vid Finferries besökte i på fredag morgon färjeplatsen, och kunde konstatera att det då inte lönade sig att försöka få igång färjetrafiken.

- Verkligheten är den här. Vädret är inget att leka med då trafiken är en säkerhetsfråga, säger Forsman.

Och han fick medhåll av Edfelt.

- Vi klarar nog av att leva extraordinärt några dagar, vi är mer i strilet om färjan eller färjefästet skadas och vi är utan färja i några veckor, konstaterade Edfelt.

Artikeln uppdaterades 1.12.2018 klockan 08:31 då trafiken hade återgått till det normala.