Hoppa till huvudinnehåll

Omsorgsminister Annika Saarikkos djupa vädjan till Larsmo: Vaccinera era barn!

Kuvassa perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko.
Minister Annika Saarikko. Kuvassa perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko. Bild: Derrick Frilund / Yle Annika Saarikko,social- och hälsovårdsministeriet,Regeringens ministrar & departement,ministrar,Centern i Finland

Det senaste fallet av mässling i Larsmo oroar såväl familje- och omsorgsminister Annika Saarikko som statsminister Juha Sipilä eftersom vaccinationsgraden där är så låg. De anser ändå inte att tvångsvaccinering är ett alternativ.

Familje- och omsorgsminister Annika Saarikko (C) är upprörd.

- Jag har starka värderingar i den här frågan. Jag har svårt att förstå varför någon av ideologiska skäl kan låta bli att vaccinera sitt barn när man tar i beaktande att det finns situationer där man inte kan vaccinera av medicinska skäl.

- Då gör föräldrarna det här valet inte bara för sina egna barn utan för alla barn i den samhälleliga gemenskapen eftersom vaccinets idé bygger på flockskydd, säger Saarikko till Svenska Yle.

Saarikko besöker på måndag Karleby för att tala med ansvariga inom den lokala sjukvården. Besöket var bestämt sedan tidigare, men nu tänker Saarikko ta tillfället i akt att skaffa sig en bild av varför vaccinationsgraden på sina håll är så låg.

Det handlar om allvarliga saker och vi bör tänka på barnens bästa.― Statsminister Juha Sipilä

Igår blev det känt att ett barn i Larsmo har mässling och enligt THL är det mycket sannolikt att fler mässlingsfall uppdagas.Enligt Annika Saarikko följer myndigheterna aktivt med läget och hon väntar sig rapporter från THL under veckoslutet.

- Det oroväckande med det här fallet är att det uppdagades i en kommun och i ett område där vaccinationsgraden är betydligt lägre än i övriga landet.

- Vi har visserligen även i år haft några fall av mässling i Finland. Men i sådana länder i Europa där vaccinationsgraden är låg har vi sett regelrätta epidemier.

Regeringen tror inte på tvångsvaccinering

Även om Saarikko är oroad över vaccinationsmotståndet tror hon inte att man kan tvinga någon att vaccinera sig.

- Tvångsvaccinering är främmande för det finländska sjukvårdssystemet. Vi har utgått ifrån att den beundrade familjerådgivningen som når alla familjer redan under graviditeten upplyser båda föräldrarna om vaccinerna.

- Vaccineringsmotståndet är en utmaning för det här systemet. Men man ska inte heller överdriva hotet. Vaccinationsgraden är huvudsakligen bra i Finland, bättre än i många europeiska länder, säger Saarikko.

Även statsminister Juha Sipilä (C) är oroad över den låga vaccinationsgraden i Larsmo.

- Det är oroväckande om vi låter bli att vaccinera oss. Den här diskussionen måste vi nu föra. Det handlar om epidemier som kan sprida sig över stora områden om vi inte använder oss av vårt goda och kvalitativa vaccinprogram, säger Sipilä till Svenska Yle.

Han vill ändå inte ta till tvång.

- I det här skedet har vi inte talat om tvång. Vi vill använda oss av upplysning och vädja till folk att vaccinera sina barn. Det handlar om allvarliga saker och här bör vi i första hand tänka på barnens bästa, säger Sipilä.

Familje- och omsorgsminister Annika Saarikko vädjar nu till familjerna i Larsmo.

- Mina varmaste hälsningar går till den lilla konvalescenten. Jag hoppas att hen kryar på sig. Men jag har också ett budskap och en djup vädjan till nejdens pappor och mammor: Vaccinera era barn!

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes