Hoppa till huvudinnehåll

Riksdagsledamöternas anpassningspeng stiger med 300 euro - den omtvistade anpassningspensionen blir historia

Eduskuntatalon uljas pylväikkö.
Eduskuntatalon uljas pylväikkö. Bild: Yle riksdagen,kolonner (arkitektur)

Riksdagsledamöterna ska i fortsättningen få en pension på minst 2 100 euro i max tre års tid efter att de lämnat riksdagen. Riksdagens talman Paula Risikko presenterade lagförslaget på fredagen.

I dag är riksdagsledamöternas anpassningspeng 1 800 euro för dem som lyft grundlönen för riksdagsledamöter. I och med den nya lagen stiger den pengen alltså med några hundralappar.

Samtidigt slopas ändå den omtvistade anpassningspensionen för riksdagsledamöter, som har ansetts vara oskäligt hög och strida mot allmän rättsuppfattning.

Åtta riksdagsgrupper har lagt fram lagförslaget tillsammans. Bara Sannfinländarna står utanför.

Anpassningspeng redan efter ett år

Anpassningspengen togs i bruk år 2011. Den har hittills omfattat dem som kommit in i riksdagen det året eller senare.

Hittills har riksdagsledamöter som inlett sin riksdagskarriär före år 2011 haft rätt till anpassningspension då de lämnar riksdagen. De har fått anpassningspension tills de blivit pensionerade, om de inte hittat annat jobb. Hädanefter ska också de få endast anpassningspeng.

Samtidigt ändras också villkoren för anpassningspengen. Hittills har det krävts att en riksdagsledamot sitter tre år i riksdagen innan ledamoten får rätt till anpassningspengen. Den gränsen sjunker nu till ett år.

Den nya lagen ska enligt planerna träda i kraft redan i mars nästa år.