Hoppa till huvudinnehåll

Skolelever i Australien strejkar för klimatet: "Varför ska jag gå i skola när politiker inte lyssnar på forskare?"

Australiska studerande marscherar i protest mot att inte tillräckligt görs åt klimatförändringen.
Australiska studerande marscherar i protest mot att inte tillräckligt görs åt klimatförändringen. Bild: AFP / Lehtikuva Australien,demonstrationer (samhälleliga händelser),klimatförändring

I dag går tusentals australiska skolelever i strejk. Orsaken är Australiens regerings, och hela världens, oförmåga att gör något åt klimatförändringen.

Jean Hinchliffe är 14 år och organiserar utmarschen i en skola i Sydney. Enligt henne har ungdomar fått tillräckligt av bara dåliga nyheter, och vill se en förändring.

- Vi har engagerat oss för i det här skedet får vi inte rösta, vi är inte politiker och vi vill göra en skillnad. Vi kan inte bara stå och vänta. Jag tror det beror på att klimatförändringen är skrämmande, då det ju är vår framtid. Det är fakta och kan inte diskuteras, säger Hinchliffe till The Guardian.

Det är ord och inga visor. Studier visar att majoriteten av Australiens unga är besvikna på hur de som styr – föräldragenerationen och äldre – till synes ignorerar klimatförändringen för att bekvämt få fortsätta som man alltid har gjort.

Skolstrejken, som fått namnet School Strike 4 Climate Action, består av skolbarn i alla åldrar, det vill säga 5 till 18, enligt sin hemsida, och sker för att Canberra ska få upp ögonen för vad andra än konservativa tycker.

Alla delstatshuvudstäder och ytterligare ett tjugotal områdens skolor deltar, och enligt arrangörerna kommer också över 200 skolor utanför Australien att delta.

Antalet deltagare har stigit under veckan från ett par hundra till flera tusen, men det exakta antalet kommer att klarna först under dagen.

Klimatet pressar australiska unga extra hårt, kanske för att konsekvenserna syns tydligt i landets känsliga flora och fauna.

Världens största korallrev, Stora barriärrevet, ligger strax nordost om kontinenten, och i fjol rapporterade forskare att en sträcka på 800 kilometer av revet hade dött på grund av högre vattentemperaturer.

- Vi tycker det är viktigt för att det är ett enormt problem. Jorden är redan för varm, med torka på vintern i New South Wales och korallreven som dör, säger 14-åriga Milou Albecht i delstaten Victoria till The Guardian.

Imogen Viner i Woodbridge är besviken på den utveckling klimatpolitiken i Australien har.

- Australien brukade vara världsledande på förnybar energi, nu gör vi inget. Utan aktivism är det ingen vits att gå till skolan för det kommer inte finnas en framtid att leva i.

Hoppa över Twitterpostning

Rörelsen inspireras starkt av svenska 15-åringen Greta Thunberg som hela hösten skolstrejkat för att uppmärksamma klimathotet.

Thunberg blev en världsnyhet i augusti då hon inledde sin strejk, och har blivit en av världens ledande frontfigurer, speciellt för unga likasinnade.

- Klimatfrågan är vår tids ödesfråga, det vi gör nu kan inte framtida generationer ändra på. Vi når snart en tipping point som vi inte kan gå tillbaka från, sade Thunberg, som sedan valet strejkat varje fredag, till SVT i augusti.

Nu har hennes ideologi spridit sig till Australien, där klimatfrågan alltså seglat upp som en av de överlägset viktigaste tillsammans med flyktingfrågan.

Premiärministern: "Mindre aktivism i skolan tack"

Klimatet är i och för sig bara en av flera saker som frustrerat Australiens unga den senaste tiden.

Det marknadsliberala men värdekonservativa partiet Liberal, som med nordiska mått mätt inte är särskilt liberala, har styrt landet sedan 2013. I Australien, precis som i de flesta andra västländer, är ungdomar inte särskilt intresserade av sådana partier.

Ekonomiskt har australier under 30 år inte fått det bättre sedan finanskrachen på 90-talet (!), men den som tror att Liberal försöker säkra röster i framtida val genom att flirta med och lova bättring till ungdomen tror fel.

Australiens premiärminister Scott Morrison
Scott Morrison kallar klimatförändringen viktig, men vill inte låta ungdomar uttala sig i frågan. Australiens premiärminister Scott Morrison Bild: AAP Image Scott Morrison

Premiärminister Scott Morrison hade ett bistert budskap till de som tänker delta i skolstrejken i dag.

- Varje dag skickar jag mina barn till skolan och jag vet att andra ledamöters barn också går i skolan, men vi stöder inte att våra skolor förvandlas till parlament, dundrade Morrison i parlamentet tidigare i veckan som svar på gröna ledamoten Adam Bandts fråga om skolstrejken.

- Vad vi vill ha är mer lärande och mindre aktivism i skolorna.

Morrisons uttalande har fått mycket kritik, bland annat för att försöka tysta ungdomar och för att fullständigt missförstå att någon tycker att klimatförändringen är ett problem som borde fixas, förr hellre än senare.

- Premiärministern är otroligt avlägsen ungdomar, inte bara i Australien utan i hela världen. De här studerandena vill ha en ledare som skyddar deras framtid, men de fick en hunsande, snål och nedlåtande tillrättavisning av någon som är värre än (före detta premiärministern) Tony Abbott, konstaterade en förbluffad Adam Bandt efter plenum.

Senaten, med Bandts parti Greens i spetsen, godkände efter Morrisons utläggning en motion som stöder de skolbarn som strejkar.

Kanske ledamöterna i parlamentet skulle lyssna på forskning och göra något?― Jean Hitchliffe

Också Laura Sykes, talesperson för klimatorganisationen för unga, Australian Youth Climate Coalition, trodde inte sina öron efter Morrisons uttalande.

- Det var chockerande att se vår premiärminister fördöma studerande så, unga som åtta år gamla, som offrar en dag av skola för att stå upp för en trygg klimatframtid, säger Sykes enligt APP.

- När unga försöker få en syl i vädret i politiken stoppar Scott Morrison dem, men han har inget emot att lyssna på kol-lobbyn och stora företag som fortsätter tjäna på att göra klimatförändringen värre.

Skolaktivisten Jean Hitchliffe i Sydney kritiserar också Morrisons uttalande.

- Han säger att han inte stöder att skolor förvandlas till parlament? Nå, kanske om ledamöterna i parlamentet skulle lyssna på forskning och göra något som vi i skolan så skulle vi kanske inte behöva vidta stridsåtgärder, säger hon enligt Sydney Morning Herald.

Då pionjären Greta Thunberg kritiserades på samma sätt som Morrison nu kritiserar australiska skolelever, hade hon ett liknande svar till frågande The Guardian:

- Jag har mina böcker här. Men jag tänker också: vad missar jag? Vad ska jag lära mig i skolan? Fakta betyder inget längre, politiker lyssnar ju inte på forskare, så varför ska jag lära mig något?

Skyddsänglar demonstrerade i Melbourne

Morrison följer en liknande förmyndarretorik som sina två företrädare, som bägge röstats bort av partikollegerna under de två senaste valperioderna. Företrädarna Abbott och Malcolm Turnbull gjorde sig också kända som högljudda besserwissrar.

Sådant beteende har haft en inverkan på Australiens unga, och är tillsammans med de senaste årens ökade rapportering om klimatförändringens stundande inverkan och potentiella armageddon huvudorsakerna till att många aktiviströrelser sett dagens ljus "down under".

En flicka i Australien, utklädd till ängel, demonstrerar mot klimatförändringen.
En flicka demonstrerar på Extinction Rebellions protest i Melbourne den 16 november. En flicka i Australien, utklädd till ängel, demonstrerar mot klimatförändringen. Bild: EPA/AAP Image klimatförändring,protest
Jag skippar skolan för våra "ledare" skippar min framtid

Jag skippar skolan för våra "ledare" skippar min framtid, står det på en skolelevs skylt där hon som en av många demonstrerar utklädd till en skyddsängel.

Det var i mitten av november som rörelsen "Extinction Rebellion" – utrotningsupproret, här i betydelsen revolution för att undvika utrotning – höll en demonstration i Melbourne. Rörelsen är global, välkomnar alla och har ingen relation med skolstrejken, men har samma mål och är ett symptom på samma sak.

Målet är att aktivera folket för att sätta sprätt på beslutsfattare och andra aktörer med inflytande. Australien har en stark, driven och besviken klimatlobby för tillfället, och flera rörelser som skolstrejken och utrotningsrevolutionen växer.

Kanske är det enbart ett svar på premiärminister Morrisons konservativa politik med undertoner av Trump, men mer sannolikt är att det i huvudsak är ett tecken på den allt mer omfattande och desperata klimatångesten.

Klimatförändringen toppar listan på orsaker till stress hos unga

Flera studier tyder på att unga inte bara engagerar sig i klimatfrågan, utan att den är en av de största orsakerna till ångest och stress hos unga. Enligt psykologen Steve Biddulph är klimatförändringen och grym behandling av flyktingar de två saker som för tillfället mest oroar unga.

Enligt en undersökning som organisationen <strong>Plan</strong> har gjort tycker över 90 procent av Australiens 15–18-åringar att klimatförändringen är en viktig fråga. World Economic Forums globala ungdomsbarometer från 2017 visar samma siffror: klimatförändringen bedöms av de kring 24 000 deltagarna som den enskilt viktigaste frågan, och 90 procent tror på att förändringen är människans fel.

Så det är tydligt att de australiska skolbarnen vill att något görs. Fredagens skolstrejk har egentligen bara en handfull konkreta mål för sina beslutsfattare:

  • Stoppa kolgruvan i Charmichael (en av indiska Adani föreslagen gruva som enligt uträkningar själv skulle stå för en halv procent av alla utsläpp hela mänskligheten skulle få släppa ut i framtiden)
  • Inga nya källor till kol eller naturgas
  • Australien ska drivas till 100 procent på förnybar energi 2030
  • En klimatkonferens ska ordnas för skolelever i ledamöternas respektive distrikt
  • En stöd-selfie på sociala medier

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes