Hoppa till huvudinnehåll

Ukraina stänger gränsen för ryska män i åldern 16 till 60 år

Patrullering i Kiev 30.11.2018.
Patrullering i Kiev 30.11.2018. Patrullering i Kiev 30.11.2018. Bild: AFP / Lehtikuva Ukraina,Patrull,Kiev,undantagstillstånd

Ukraina stänger gränsen för ryska män i åldern 16 till 60 år - med undantag för "humanitära fall".

Ukrainas president Petro Porosjenko säger på Twitter att begränsningarna som riktas mot ryska resenärer införs för att förhindra att ryssar skapar "privata arméer" som strider på ukrainskt territorium.

Ryssland har inga motsvarande planer på att begränsa inresa för ukrainare.

- Ryssland planerar ingen "spegel-åtgärd" eftersom det kunde föra med sig full galenskap, sade det ryska utrikesministeriets talesperson Maria Zakharova

Krisen vid Krimhalvön trappades upp i söndags (25.11) då Ryssland beslagtog tre ukrainska örlogsfartyg och grep manskapet.

Enligt Ukraina var söndagens händelser i Svarta havet en uppenbar kränkning av internationell lag. Ryssland hävdar för sin del att de ukraiska fartygen hade tagit sig in på ryskt territorialvatten.

Undantagstillstånd infördes i onsdags i Ukraina

I onsdags införde Ukrainas president Petro Porosjenko undantagstillstånd för 30 dagar i de delar av Ukraina som är belägna närmast Ryssland.

I de områden där undantagstillstånd råder har man tagit till åtgärder, som att effektivera sjukvården och militärt förstärkt gränserna.

Spänt läge

Relationen mellan Ukraina och Ryssland är fortsatt spänd.

Ryssland har placerat ut luftvärnsrobotar på Krimhalvön. Robotarna når lätt det ukrainska fastlandet. De placerades ut efter att de tre ukrainska fartygen hade prejats.

Ryssland kommer att hålla kvar de tillfångatagna ukrainska sjömännen i 30 dagar. Det här står i strid med Genèvekonventionen, och det har också förekommit brott mot internationell sjörätt, sade advokaten Nikola Polozov som nyligen intervjuades i ukrainsk tv .

I dag meddelade rysk tv att Ryssland har transporterat 24 ukrainska sjömän till fängelseutrymmen i Moskva.

Ukraina klagar inför Europadomstolen

Ukraina har lämnat in en klagan till Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter (Europadomstolen) i Strasbourg.

Ukrainas klagan gäller den ryska beskjutingen av tre ukrainska
fartyg och beslagtagning av dem i Kertjsundet, som separerar Svarta havet från Azovska sjön. Några sjöman skadades i incidenten.

Karta över Krim och Kertjsundet.
Karta över Krim och Kertjsundet. Bild: Yle kartor,Krim,Kertj,Kertjsundet

Källor: Reuters, AP, AFP, SR

Läs också