Hoppa till huvudinnehåll

125 kvinnor och flickor i Sydsudan utsattes för brutala sexuella övergrepp då de gick för att hämta mat

Över 70 procent av kivnnorna som har sökt skydd i FN-läger i huvudstaden Juba har våldtagits under den tre år långa konflikten
FN:s fredsbevarare har ökat sina patruller för att skydda kvinnor som hämtar mat från distributionscenter Över 70 procent av kivnnorna som har sökt skydd i FN-läger i huvudstaden Juba har våldtagits under den tre år långa konflikten Bild: EPA/JM LOPEZ Sydsudan,Juba,våldtäkt,Våldtäkt i krig

125 kvinnor och flickor har vårdats för brutala sexuella övergrepp som de utsattes för, då de skulle hämta mat från FN:s distributionscenter i södra Sydsudan.

Läkare utan gränser säger att den dramatiska upptrappningen av sexuella övergrepp inträffade under en tio dagar lång period från och med den 19 november, då offren besökte ett distributionscenter för livsmedel i staden Bentiu.

Organisationens klinik nära distributionscentret vårdade drygt hundra offer för sexuella övergrepp under årets första tio månader.

Offren den här månaden hade våldtagits, piskats och misshandlats med klubbor så brutalt, att organisationens läkare säger att de var mållösa inför våldet.

Kvinnornas och flickornas kläder, skor och livsmedelskort stals också, enligt hälsovårdare som säger att det fanns åldringar och tioåriga flickor bland offren.

- Vad som har hänt sedan förra veckan kan inte beskrivas med ord, jag kan inte förklara det, säger barnmorskan Ruth Okelli vid kliniken i Bentiu i södra Sydsudan.

Människor i Sydsudan får hjälp av hjälporganisationen Läkare utan gränser.
Kvinnor och flickor på väg hem från ett distributionscenter i Sydsudan Människor i Sydsudan får hjälp av hjälporganisationen Läkare utan gränser. Bild: EPA / Nicolas Peissel Sydsudan,hungersnöd,svält,Läkare utan gränser

Sexuella våldet oroar FN

Våld mot civila och sexuella övergrepp har allmänt använts som vapen i inbördeskriget i Sydsudan, som blev självständigt år 2011.

FN:s lokala chef David Shearer säger att de "avskyvärda attackerna" utfördes av unga män både i civila kläder och i militäruniformer.

FN:s fredsbevarare har ökat sina patruller i området samtidigt som FN kräver att lokala myndigheter ställer de skyldiga till svars.

Regeringen i Sydsudan har inte kommenterat biståndsorganisationernas uppgifter.

FN:s livsmedelsorganisation WFP som distribuerar hjälp i Sydsudan, säger att man överväger att flytta matcentren närmare samhällen så att det blir tryggare att besöka dem.

FN-experter slog nyligen larm om att sexuella brott fortfarande är alltför utbredda i konfliktsituationen som råder, trots ett fredsavtal som slöts i september.

Läs också