Hoppa till huvudinnehåll

Välkommen till Elvisstugan

Ett sant Elvis-fan startade ett eget museum där Elvis sjunger i gökuret

Elvisgränden 1 är en helt riktig adress i Vaajakoski nära Jyväskylä: här finns två stugor som är till bredden fyllda av Elvis-prylar, allt från tekoppar till tandborste.

Dekoration
Dekoration dekoration,egenland_siveltimet
Egenlands Resmål, Klicka här för att se alla resmål på kartan.
Egenlands Resmål, Klicka här för att se alla resmål på kartan. kartor

Marjatta Kinnunens ögonvrå blänker till. Elvis står på hennes uppfart och sjunger.

Hans djupa, fylliga röst ekar över granngårdarna - så ljudligt att tranorna som nyss landat på det närbelägna fältet får se sig om efter en lugnare rastplats.

Don't, don't, that's what you say
Each time that I hold you this way
When I feel like this and I want to kiss you
Baby, don't say don't
― "Don't", Elvis Presley

Konspirationsteoretiker hävdar ju att Elvis fortfarande lever. Just i dag är det ändå Juha Leppänen som tagit plats som kungen av rock ‘n roll. När Leppänen framför Elvis-låtar kallar han sig för Aron.

Aron slår ner blicken. Den gyllene kavajen glänser. Han kröker läppen, precis som Elvis. Andas in, och sjunger.

Man med högkammad frisyr i guldfärgad kavaj sjunger framför en åker.
Man med högkammad frisyr i guldfärgad kavaj sjunger framför en åker. Bild: Eva Pursiainen / Yle porträtt,aron

När man blundar kunde man tro att det är den riktige Elvis Aaron Presley som står här och sjunger så hjärtskärande mitt på den finländska landsbygden.

– Visst är han duktig! utropar Marjatta Kinnunen.

Fem kvinnor sitter i rad och tittar koncentrerat på något till vänster, utanför bilden. I förgrunden en grangren.
Marjatta Kinnunen (till höger) lyssnar till Aron sjunga tillsammans med Egenlands programledare Hannamari Hoikkala. Fem kvinnor sitter i rad och tittar koncentrerat på något till vänster, utanför bilden. I förgrunden en grangren. Bild: Eva Pursiainen / Yle porträtt,egenland_vaajakoski

Massvis med Elvis

Det är juni. Termometern visar på sju grader. Spelningen vid mjölkbryggan var bra repetition inför Elvisstugans tioårsjubileum.

Det har nämligen gått tio somrar sedan Marjatta för första gången öppnade sin Elvissamling för alla som vill stanna till för att se den.

Det finns inte bara en, utan två stugor. De står i utkanten av familjen Kinnunens gård och innehåller en osannolik mängd Elvis-prylar:

– Det finns klockor, nallar, skivor, böcker. Glas, smycken, småbilar, väskor, både handväskor och stora väskor, börsar, paraplyer, en strandboll har vi också, allt möjligt.

Två stugor, en brun och en blå. På ytterväggarna bilder av Elvis Presley, utanför den blå stugan en amerikansk och en finsk flagga.
Två Elvisstugor. Två stugor, en brun och en blå. På ytterväggarna bilder av Elvis Presley, utanför den blå stugan en amerikansk och en finsk flagga. Bild: Eva Pursiainen / Yle stugor,elvistupa
Kokbok med text (på finska): "Elvis-kokbok" och bild på tårta.
Elvis lär ha gillat den här tårtan. "Mycket kalorier!, säger Marjatta Kinnunen. Kokbok med text (på finska): "Elvis-kokbok" och bild på tårta. Bild: Eva Pursiainen / Yle kokböcker,egenland_vaajakoski

Liksom en kokbok med en bild på Elvis favoritkaka på pärmen, en tårta med mycket banan, smör och socker som Kinnunen har bjudit på för besökare. Elvis-läsk och Elvis-vin? Det finns också.

Matrjosjka-dockor med Elvistema. Marjatta har en hel hyllrad av dem, dockorna hittade hon i Tallinn.

Elvis blev Marjatta Kinnunens idol redan när hon var liten flicka. Den ståtliga sångarens röst fängslade henne, och då hon hittade en bild på sin idol inuti ett tuggummiomslag på 1950-talet tog samlarivern över.

En papperslapp med bild på artisten Elvis Presley och texten "Elvis-purkka" fasthäftad på en dörrpost.
Tuggummipapperet som agerade startskottet för samlingen finns fortfarande kvar, fasthäftad vid dörrposten. En papperslapp med bild på artisten Elvis Presley och texten "Elvis-purkka" fasthäftad på en dörrpost. Bild: Eva Pursiainen / Yle Elvis Presley,egenland_vaajakoski

Då Kinnunen pensionerade sig var både hemmet och vinden fullspäckade med Elvisgrejer. Då kom svärdottern med ett förslag: tänk om svärmor skulle få en egen liten stuga där samlingen kunde förvaras, och dessutom kunde vem som helst kunde komma dit för att beundra den?

Sagt och gjort. Och nu ligger stugan på adressen Elvisgränden 1.

Vägskylt med texten Elviskuja.
Vägskylt med texten Elviskuja. Bild: Eva Pursiainen / Yle trafikmärken,elvistupa

– Vår väg har aldrig haft något namn, så jag föreslog det här för kommunen och det gick igenom, berättar Marjatta Kinnunen.

Rödhårig äldre kvinna i svart tröja och röd sjal står i dörröppningen till ett trähus målat i ljusblått.
Marjatta Kinnunen i sin elvisblåa Elvisstuga. Elvis Presleys födelsehem i Tupelo, Mississippi, USA har agerat förebild för stugan. Rödhårig äldre kvinna i svart tröja och röd sjal står i dörröppningen till ett trähus målat i ljusblått. Bild: Eva Pursiainen / Yle porträtt,egenland_vaajakoski

Elvis får alltid nya fans

Efter att Aron sjungit får han en varm kram av Marjatta. De två känner varandra sedan länge. Aron har sjungit på Marjattas födelsedagsfest och Marjatta suttit i publiken på hans föreställningar.

– Åh, Juha är härlig, inte lika härlig som Elvis men nära på. En jättefin röst och bra koreografi, och en sådan sympatisk person.

Mörkhårig man i guldfärgad kavaj pratar och skrattar med dam i svart huvtröja och röd sjal.
Aron, det vill säga Juha Leppänen, och Marjatta Kinnunen vid Elvisstugan i juni 2018. Mörkhårig man i guldfärgad kavaj pratar och skrattar med dam i svart huvtröja och röd sjal. Bild: Eva Pursiainen / Yle porträtt,elvis

Leppänen ler. Även han fann Elvis redan som barn. Och världens bästa sångare hittas alltid på nytt av nya generationer. En morgon klockan nio stod Leppänen som Aron i ett dagis och sjöng Elvislåtar:

– Dom små diggade på för fullt och gjorde alla rörelser efter mig - en månad före det här sjöng jag Elvis på ett äldreboende där medelåldern låg på 80-90 år. Jag har många tonåringar på mina spelningar, och inte skulle man ju tro att de vet vem Elvis är.

Men vad är det med Elvis?

– Han är helt enkelt världens bästa sångare, och hans låtar är så bra, vi snackar tiotals hits. Han rör sig brett genom olika genrer, så alla erbjuds någonting.

Mångsidigheten var Elvis trumfkort, menar Aron. En lite sämre låt lät bra då det var Elvis som sjöng den. Ur yrkessynpunkt är Elvis ständigt intressant och utmanande, både sångtekniskt och stilmässigt, säger han.

– Det finns utmaningar så det räcker. Och visst var han stilig, och alla rörelserna, helheten sitter. Det förvånar mig inte alls att -

– Elvis funkar, fortfarande, fortsätter Marjatta på Arons mening.

Kvinna med grått hår, glasögon och zebrarandig halsduk.
Suvi Sainio tipsade Egenland om Elvisstugan. “Det är härligt att ha en idol”, säger hon. “Det är ganska viktigt, och jag tycker det är viktigt att man har idoler.” Kvinna med grått hår, glasögon och zebrarandig halsduk. Bild: Eva Pursiainen / Yle porträtt,elvistupa

Elvisstugan har öppet sommartid. Marita bjuder besökare på kaffe.

I juli 2018 firade Elvisstugan sina tio år, och Marjatta Kinnunen ställde till med fest. Aron sjöng, förstås, och barnen fick uppleva ponnyridning, berättar hon per telefon.

– Det var en så fin fest! Det var mycket folk, långt över hundra personer! Solen sken, det var en fantastisk dag. Elvis var med.

Karta över Finland med en orange punkt i mitten med texten Vaajakoski intill.
Genom att klicka på kartan kommer du till en Google Maps-karta, där du kan se alla Egenland-resmål. Karta över Finland med en orange punkt i mitten med texten Vaajakoski intill. Bild: Yle kartor,egenland_vaajakoski

Egenland – en kulturreseguide till Finland

  • Ni, publiken, har tipsat oss om udda platser, spännande personer och roliga evenemang som skulle förtjäna mer uppmärksamhet.
  • Hittills har vi fått in mer än 4000 tips av er, och vi väljer ut de mest intressanta av dem.
  • Bekanta dig med över 100 spännande resmål på Yle Arenan eller med hjälp av Egenlands karta.
  • Artiklar om alla resmål i denna kulturreseguide finns på Egenlands webbsida, och också på finska.
  • Följ oss på instagram: @egenland!