Hoppa till huvudinnehåll

G20: Slutkommunikén nämner inte längre arbete för att minska protektionism

Vladimir Putin och Emmanuel Macron.
Macron uttryckte sin oro om läget i Ukraina för Putin under mötet. Vladimir Putin och Emmanuel Macron. Bild: AFP / Lehtikuva Emmanuel Macron,Vladimir Putin,G20

G20 mötet i Buenos Aires i Argentina har resulterat i en kommuniké som redan under lördagskvällen har kritiserats för att vara för allmän.

Det som var mest iögonfallande i kommunikén var att organisationen inte längre nämner något om att jobba mot protektionism. Det faller bra i smaken för USA:s president Donald Trump som har infört tullar för flera produkter och hotat med många fler.

G20-länderna kom också överens om att världshandelsorganisationen WTO behöver förnyas. Till WTO:s uppgifter hör bland annat att lösa handelstvister.

Alla G20-länder förutom USA har också säkerställt att de binder sig till målen i Parisavtalet.

Xi och Trump under lupp

Under mötet har blickarna också riktats på möten mellan olika världsledare. De största förväntningarna är på arbetsmiddagen mellan Donald Trump och Kinas president Xi Jinping.

Under det mötet förväntas presidenterna diskutera, och kanske även nå ett stillestånd i, handelskriget som har trappats upp mellan länderna under hösten.

Xi Jinping.
Xi Jinping efterlyser samarbete med USA. Xi Jinping. Xi Jinping,G20

Kort innan middagen som började klockan 23 på lördagen sade Trump att han anser att det är ett viktigt möte mellan länderna. Han hoppades också på att frågan om handeln "kommer att leda till något gott för både Kina och USA".

– Jag har ett otroligt förhållande med Xi, sade Trump.

Xi Jinping efterlyste samarbete.

– Endast genom samarbete kan vi främja fred och välstånd, sade Xi.

Kort informellt möte mellan Trump och Putin

Kort innan G20-mötet ställde Trump in sitt möte med Rysslands president Vladimir Putin på grund av incidenten mellan Ryssland och Ukraina på Azovska sjön förra veckan.

Putin och Trump träffades ändå på fredagen under ett kort "inofficiellt möte" under middagen i fredags.

Enligt ryska nyhetsbyrån Tass talade Putin om läget på svarta havet med Trump, och att han framförde sin egen syn över händelserna till Trump.

Under en presskonferens efterlyste Putin också ett ordentligt möte med Trump.

Källor: Reuters, AP, AFP, Tass, BBC