Hoppa till huvudinnehåll

George Bush den äldre har dött

George Bush den äldre håller tal i mars 2005.
George Bush den äldre håller tal i mars 2005. Bild: . EPA/Bob Levey George H. W. Bush,USA

USA:s tidigare president George Bush den äldre har dött. Han blev 94 år.

Familjen talesman Jim McGrath säger att Bush dog på fredagen, åtta månader efter att makan Barbara Bush hade dött. Han lämnar efter sig fem barn och 17 barnbarn.

George Herbert Walker Bush föddes på den 12 juni 1924 på den amerikanska östkusten i Massachusetts. Han var son till Wall Street-bankdirektören Prescott Bush som sedermera blev senator i kongressen. Politikerskrået låg alltså i släkten.

Efter att japanerna bombade Pearl Harbour drogs USA in i andra världskriget. Den 18-årige Bush tog värvning i flottan där han blev flygare. Han var därmed också den siste amerikanske presidenten som hade personlig erfarenhet av andra världskriget.

Blev oljemiljonär i Texas

Efter kriget studerade han vid elituniversitetet Yale och efter utbildningen flyttade han till det konservativa Texas i söder där han började arbeta inom oljeindustrin. Där gjorde han sig en förmögenhet.

Sedan blev det dags för politiken och Washington, men oljan skulle följa honom också inom det politiska värvet.

Han blev invald i representanthuset 1967. Sedan följde diplomatin då han utsågs till amerikansk FN-ambassadör 1971. Efter en tid som diplomat i Peking blev han chef för underrättelsetjänsten CIA.

George Bush försökte bli republikanernas presidentkandidat 1980, men slogs i primärvalet ut av den folkkäre Ronald Reagan. I stället fick han nöja sig med att bli Reagans vicepresident i åtta år 1981–1989. Men sedan var det Bushs tur att bli president. Han vann över demokraternas kandidat Michael Dukakis.

Kalla kriget tog slut

Bushs presidentperiod inföll då världen stod på tröskeln till en ny era. USA:s huvudmotståndare, det kommunistiska Sovjetunionen, höll på att öppna sig med ledaren Michail Gorbatjovs glasnost (öppenhet) och perestrojka (ombyggnad).

George Bush den äldre (t.v.) och Michail Gorbatjov i Moskva den 31 juli 1991 under ett toppmöte som handlade om nedrustning.
USA:S president George Bush (t.v.) och Sovjetunionens president Michail Gorbatjov i Moskva den 31 juli 1991 under ett toppmöte som handlade om nedrustning. George Bush den äldre (t.v.) och Michail Gorbatjov i Moskva den 31 juli 1991 under ett toppmöte som handlade om nedrustning. Bild: AFP / Lehtikuva George H. W. Bush,Mihail Gorbatšov

Jukka Valtasaari var finländsk ambassadör i Washington under hela Bushs presidentperiod. Valtasaari betecknar honom som ett fullblodsproffs.

– För Finland och Europa var Bush en bra president, anser Valtasaari.

Den 2 augusti 1990 angrep Irak, som leddes av diktatorn Saddam Hussein, det oljerika grannlandet Kuwait. Irak som var hårt skuldsatt efter ett långt krig mot ett annat grannland, Iran, ville få upp det låga oljepriset.

Efter en kort tid lyckades FN:s säkerhetsråd fördöma invasionen av Kuwait och krävde att Irak villkorslöst skulle dra sig tillbaka. USA och Sovjetunion stod på samma sida och ingetdera landet lade in sitt veto. En ny era hade börjat, det kalla kriget började lida mot sitt slut. USA och Sovjetunionen började närma sig varandra i världspolitiken.

– Det hade aldrig hänt förut i FN att stormakterna är på samma sida, säger Valtasaari.

Ett snabbinkallat toppmöte mellan Bush och Gorbatjov hölls i Helsingfors den 9 september 1990. Här skulle de bägge supermaktledarna komma överens om politiken i förhållande till Irak.

Finland var vid den här tidpunkten medlem av FN:s säkerhetsråd. Valtasaari berättar att Finland erbjöd Helsingfors som toppmötesort och det accepterades av parterna.

– Jag hoppas vi kan nå en fredlig lösning och sättet att göra det är att se till att Irak efterlever FN:s resolution, sade Bush i Finlandiahuset. Han betecknade risken för krig som hypotetisk.

Framgångsrikt krig mot Irak

Det blev sedan ingen fredlig lösning för Saddam Hussein levde inte upp till världssamfundets krav. FN gav Irak tid till den 15 januari 1991 att lämna Kuwait, annars skulle världssamfundet ingripa. Men Saddam gav inte efter.

Dagen därpå gick en USA-ledd koalition med stöd av ett FN-mandat in för att befria Kuwait från den irakiska invasionen. Operation Desert Storm inleddes och på ett halvår kördes Irak ut ur Kuwait. I den amerikanska koalitionen mot Irak ingick såväl flera europeiska som arabiska stater.

Kuwait fick sin frihet tillbaka, men dess olja ökade omvärldens intresse att försvara landet mot Irak.

– Det är ju i allas intresse, alla som köper olja har intresse i energiförsörjningssäkerheten. Hade invasionen skett någon annanstans utan oljereserver hade det säkert sett annorlunda ut, tror Valtasaari.

Bush främjade Tysklands återförening

1989 var ett av de historiska åren under 1900-talet. Polen var först ut med att hålla delvis fria parlamentsval. Bush höll ett tal i Mainz i Västtyskland där han talade om ett enat och fritt Europa. ”Längtan efter frihet kan inte underkuvas för evigt. Världen har väntat länge nog. Tiden är inne. Låt Europa bli helt och fritt.”

– Det var ett radikalt tal, Bush var ett halvt år före sin tid, säger den tidigare ambassadören Valtasaari. Det var i Washington som tankarna föddes om det återförenat Tyskland.

Den brittiska premiärministern Margaret Thatcher motsatte sig ett enat Tyskland. Frankrike å sin sida krävde en gemensam europeisk valuta som villkor för att gå med på ett återförenat Tyskland.

– Bush hade en alldeles central roll i att de tyska staterna återförenades, säger Valtasaari.

Ett halvår senare den 9 november 1989 föll Berlinmuren. Den tyske historikern Heinrich August Winkler har sagt att det fanns ett kort fönster då en återförening av de båda tyska staterna var möjlig – en historisk möjlighet. I det här sammanhanget hade George Bush en väsentlig roll. Mindre än ett år senare den 3 oktober 1990 upphörde DDR att existera och de två tyska staterna återförenades.

Året därpå ingick USA och Sovjetunionen det så kallade START-avtalet (Strategic Arms Reduction Treaty). Avtalet innebar slutet på den militära kapprustningen – för den gången.

Något senare upphörde självaste Sovjetunionen att existera och många folk fick sin frihet, till exempel esterna, letterna och litauerna.

Bush badade bastu i Helsingfors och hoppade naken i havet

Finlands president Mauno Koivisto hade en nära relation till Bush. De hade träffats redan då Bush som vice president besökte sommarresidenset Gullranda 1983.

President Mauno Koivisto (t.v.) och USA:s vice president George Bush den äldre på Gullranda sommaren 1983.
President Mauno Koivisto (t.v.) och USA:s vice president George Bush den äldre på Gullranda sommaren 1983. President Mauno Koivisto (t.v.) och USA:s vice president George Bush den äldre på Gullranda sommaren 1983. Bild: Lehtikuva Mauno Koivisto,George H. W. Bush
President Mauno Koivisto (t.v.) och George Bush den äldre utanför vita huset den 7 maj 1991.
Presidenterna Mauno Koivisto (t.v.) och George Bush utanför vita huset den 7 maj 1991. President Mauno Koivisto (t.v.) och George Bush den äldre utanför vita huset den 7 maj 1991. Bild: Lehtikuva/Markku Ulander Mauno Koivisto,George H. W. Bush,Vita huset

– Båda var krigsveteraner, båda tänkte strategiskt, båda var lika långa (191 cm) och de kom överens, berättar Valtasaari.

Efter besöket på Gullranda kom Bush till Helsingfors där Bastusamfundets ordförande Harald Teir bjöd på bastu. Då det var dags att ta sig ett svalkande dopp i havet upptäckte Bush att han var naken och det fanns båtar i närheten.

– Bush berättade själv att han inte kunde hoppa i naken, han oroade sig för vad som skulle hända med hans karriär, återger Valtasaari.

Harald Teir svarade att bastun är en helig plats i Finland och här tas inga bilder. Bush lät sig bevekas och tog ett nakendopp i havet. Bush lät också bygga en bastu i sitt hus i Houston.

Koivisto och Bush brevväxlade med varandra några gånger per år.

Skicklig i utrikespolitiken, svag i inrikespolitiken

Bush var mest känd för sin utrikespolitik och det är också den som gjorde honom historisk. Han ärvde ett stort budgetunderskott från sin föregångare Reagan som satsade på skattesänkningar och vapenupprustning. Den här upprustningen bidrog till att få Sovjetunionen på knä; dess planekonomi klarade inte av att hålla jämna steg.

På hemmaplan var ändå ekonomin viktigare för den amerikanska befolkningen. Och efter den första mandatperioden förlorade Bush presidentvalet i november 1992 mot den betydligt yngre och dynamiske Bill Clinton från det demokratiska partiet.

Bush hade förlorat den mäktigaste posten i USA och världen. Åtta år senare skulle i alla fall hans äldste son med samma namn George Walker Bush ta över presidentposten. En annan av hans söner Jeb Bush försökte också bli president i valet 2016, men klarade sig uselt i primärvalet i vilket fastighetsmagnaten Donald Trump slog ut de erfarna politikerna.

George Bush pensionerade sig 68 år gammal efter förlusten mot Bill Clinton och bodde i Houston Texas fram till sin död.

Nekrologen skriven av Dan Ekholm