Hoppa till huvudinnehåll

"I vissa familjer är kanske inte julen den idyll som man hoppas" - julklappshjälpen omtyckt satsning

Tre kvinnor sitter på huk framför en pyntad julgran i Kimitos bibliotek.
Leila Karlsson, Linda Mattsson och Janina Sjöblom-Lundell tycker alla att julklappshjälpen fungerar bra. Tre kvinnor sitter på huk framför en pyntad julgran i Kimitos bibliotek. Bild: Amanda Vikman/YLE person,Janina Sjöblom-Lundell

Förra året handlade finländarna för cirka 4,78 miljarder euro under december månad. Det betyder 1 030 euro för varje person i Finland som är 15 år eller äldre eller 1780 euro per hushåll.

Man uppskattar att själva julhandeln står för cirka 19 % av den totala försäljningen under december, eller i snitt 190 euro per person som är 15 år eller äldre.

Många känner stress över att hitta på en fin och passande julklapp till familj och vänner, men det finns också familjer som har svårt att ha råd med det lilla extra under julen.

En kvinna med rött hår håller i en julgranskula som hänger i en julgran.
Leila Karlsson har fått ta emot julklappshjälpen redan under flera år. En kvinna med rött hår håller i en julgranskula som hänger i en julgran. Bild: Amanda Vikman/YLE Julgranskula

På flera håll i landet finns det därför julklappsinsamlingar där de som vill frivilligt kan donera presenter av olika slag till familjer som har det svårt ekonomiskt. På Kimitoön samlar man in julklappar för fjärde året i rad under kampanjen Sprid Julglädje.

- Det betyder väldigt mycket för oss, vi är ändå en familj med många barn så det skulle vara svårt annars, säger Leila Karlsson som hör en av till de familjer som fått ta emot julklappsdonationer.

Eftersom julen är den dyraste månaden för de flesta familjerna så hjälper julklappsdonationen väldigt konkret.

- Jag har jobb titt som tätt men det räcker inte. Man kan inte köpa precis allt så för oss gör det här väldigt mycket. I vår familj är julklapparna väldigt viktiga och barnen räknar så att alla får exakt lika många, säger hon.

Hon ger rådet till alla som har det ekonomiskt kämpigt och lever på existensminimum att be om julklappshjälp.

Två små barn sitter under samma filt framför en liten julgran.
Att få vara tillsammans på julen är viktigt för de flesta. Två små barn sitter under samma filt framför en liten julgran. Bild: All Over Press jul,barndom,värme,filtar,barn (familjemedlemmar),barn (åldersgrupper),julafton,barnomsorg

- Julen är viktig speciellt för barnen. I vissa familjer är inte julen den idyll som man hoppas eller vill att det ska vara på grund av att de vuxna kanske dricker för mycket eller så. Då kan julklappshjälpen i alla fall vara en tröst, säger Karlsson.

Pojkar äter ute, flickor gillar presentkort

För att delta i julklappsinsamlingen kan man besöka biblioteket i Dalsbruk eller Kimito och får då välja en lapp där det framgår åldern på julklappsmottagaren.

- Det står också om det är en flicka eller en pojke, säger Linda Mattsson som är socialhandledare inom barnskyddet vid Kimitoöns kommun.

En vit julstjärna i toppen av granen som står i Villa Lande i KImito.
Julstjärnan i julklappshjälpens gran. En vit julstjärna i toppen av granen som står i Villa Lande i KImito. Bild: Amanda Vikman/YLE julstjärna

Det är nu fjärde året som Kimitoöns församling, Röda Korset och kommunen arrangerar välgörenhetskampanjen. Man har blivit bättre på att koordinera klapparna så att rätt paket hittar till rätt familj.

- Vi kollar alltid att de som får presentkort har möjlighet att röra sig i de butikerna där de ska användas. Bland tonåriga flickor är presentkort till klädbutiker eller besök hos den lokala frissan populärt, säger hon.

Pojkar brukar uppskatta besök på pizzerian eller biobiljetter och för de minsta brukar leksaker av alla de slag gå hem.

Jämvikt mellan paketen

- Redan från start blev det så populärt att bibliotekspersonalen ringde och bad om mer kort. Jag tror att det är så lokalt och konkret att folk tar till sig konceptet, säger Linda Mattsson.

Varje år brukar det bli 60 paket i Kimito och cirka 40 i Dalsbruk, det blir många att koordinera så att rätt present hamnar i rätt familj.

- Jag tror att vi har blivit bättre på att det blir mer jämvikt i paketens innehåll, så att inte barn i samma familj får väldigt olika värde på sina presenter, säger Mattsson.

Julklappar i många olika färger.
Det blir en hel del julklappar som samlas in till julklappshjälpen. Julklappar i många olika färger. Bild: YLE/Arja Lento Paket,julklapp

Janina Sjöblom-Lundell jobbar på familjeservicen i Kimitoöns kommun och sköter julklappshjälpen i Dalsbruk. Hon säger att man även får några lappar via församlingen.

- Nästan alla julklappar hamnar hos de familjer som är våra klienter. Vi hade gärna hjälpt flera men tyvärr når vi ju inte dem som vi inte känner till. Man får väldigt gärna höra av sig även om man inte annars är i kontakt med oss, säger hon.

Båda vill även passa på att tacka Mannerheims barnskyddsförbund och Lions som hjälper barn och familjer att få guldkant på tillvaron.

- Det finns också någon hemlig person där ute som varje år donerar en ansenlig summa pengar till barnskyddet vilket vi är väldigt tacksamma för. Det ger barnen möjligheter att få åka på utflykter, gå på restaurang och göra annat som de annars inte hade haft råd med, säger Mattsson.

Läs mer om välgörenhetskampanjen på Kimitoöns hemsidor.

I Pargas ordnar en grupp frivilliga paketinsamlingen "Julgubbens hjälpreda". Kampanjen pågår till och med den 8 december.