Hoppa till huvudinnehåll

Inga nya mässlingsfall i Larsmotrakten – några barn har satts i hemkarantän

Malmska sjukhuset i Jakobstad. Samarbetsområdets fyra kommunvapen på väggen i bakgrunden.
Malmska sjukhuset i Jakobstad. Malmska sjukhuset i Jakobstad. Samarbetsområdets fyra kommunvapen på väggen i bakgrunden. Bild: Yle/Joni Kyheröinen Jakobstad,malmska sjukhuset

Inga fler fall av mässling har uppdagats i Larsmotrakten, säger man vid Malmska sjukhuset i Jakobstad på söndagsmorgonen.

Det är Malmska som tar emot personer i trakten med misstänkt mässlingssmitta under veckoslutet. Där jobbar man med förstärkt beredskap hela veckoslutet.

Många har ändå ringt och haft frågor om mässlingen, säger man på barnavdelningen vid Malmska.

Pia-Maria Sjöström, ledande läkare i Jakobstad, säger att några barn har satts i hemkarantän från och med lördagen.

Det handlar om ovaccinerade barn som har utsatts för mässlingssmitta men inte heller efter det har tagit vaccinet.

Chefläkare Pia -Maria Sjöström vid Malmska sjukhuset i Jakobstad
Pia-Maria Sjöström Chefläkare Pia -Maria Sjöström vid Malmska sjukhuset i Jakobstad Bild: Yle/ Kjell Vikman Jakobstad,Österbotten,pia-maria sjöström

- Barnens föräldrar är antingen vaccinerade eller har själva haft mässling och de kan röra sig som normalt, säger Sjöström.

14 dagar lång isolering

I enlighet med smittskyddslagen ska personer som utsatts för mässlingssmitta men vägrar låta vaccinera sig försättas i karantän.

Den 14 dagar långa isoleringen gäller från tiden då man potentiellt utsattes för smittan så karantänen kan inledas vid olika tidpunkter för olika personer.

Totalt uppskattas 300 personer ha exponerats för mässlingssmittan.

Det insjuknade barnet har under smittsamhetstiden vistats åtminstone på daghemmet, på akutintaget på sjukhuset i Karleby samt på ett evenemang i ett bönehus i Larsmo söndagen den 25 november.

Man tror sig ha nått de flesta som exponerats för smittan

Sjöström säger att man har fått kontakt med de flesta av de personer som exponerats för smittan. Största delen av dem är vaccinerade mot mässling.

- Men det kan fortfarande finnas sådana vi inte fått kontakt med eftersom det inte finns deltagarlistor att ta till.

Under torsdagen och fredagen fick 100 personer mässlingsvaccin på rådgivningen i Kållby i Pedersöre. Vaccineringarna fortsätter på måndag.

Ovaccinerade uppmanas undvika folksamlingar

Ovaccinerade personer eller personer med kraftigt nedsatt immunförsvar har uppmanats att undvika folksamlingar, till exempel bönehusmöten eller julevenemang, under helgen och den kommande veckan.

Om man misstänker att man har blivit smittad av mässling är det viktigt att man ringer sjukvården innan man uppsöker vård. På det sättet kan man undvika smittor.

På måndag ska situationen utvärderas tillsammans med Institutet för hälsa och välfärd THL.

Följande telefonrådgivningsnummer är öppna dygnet runt under helgen: 06 786 2150 (barnavdelningen) och 06 786 1333 (jouren).

Artikeln uppdaterad den 1 december klockan 14.20 med kommentarer av Pia-Maria Sjöström.

Artikeln uppdaterad söndagen den 2 december klockan 09.22 med det senaste läget.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten