Hoppa till huvudinnehåll

Leif Lampenius är ett levande uppslagsverk av idrottskunskap: "Kommentatorerna ska ge hemmapubliken en bättre upplevelse"

Leif Lampenius
Leif Lampenius Bild: Yle/ Fredrika Sundén porträtt,sportreferat,yle urheilu

De flesta finlandssvenska bänkidrottare har garanterat lärt känna sportjournalisten och Leif Lampenius under årens lopp. Den populära kommentatorn har gått i pension, men hans röst har ännu inte tystnat i etern.

Borgåbon Leif ”Leffe” Lampenius är en av legenderna inom sportjournalistiken i Finland och man kan säga att han är som ett levande uppslagsverk i frågan om idrottskunskap.

I början av november gick han officiellt i pension, men han har inte slutat jobba för det.

– Jag har en del projekt på gång. Under vintern kommer jag i huvudsak att referera FM-tävlingarna och några världscuptävlingar i längdskidåkning, säger Lampenius.

Leif Lampenius

  • Bor i Söderveckoski i Borgå, och kallas Leffe eller Lampan
  • Har jobbat på Yles sportredaktion och Sportmagasinet
  • Gick officiellt i pension i början av november men tänker fortsätta jobba med sport en tid till
  • Har refererat längdskidåkning, friidrott, skidskytte, orientering och olika idrottsevenemang som till exempel Stafettkarnevalen
  • Har dessutom varit tränare för Akilles friidrott

Lampenius har jobbat som redaktör på Sportmagasinet och på den svenska sportredaktionen på Yle.

Under sina år som sportjournalist har han träffat massvis med finländska juniorer och toppidrottare samt världskändisar inom idrottsvärlden.

Vem av dem har gjort det största intrycket på dig?

– Prestationsmässigt är det löparen David Rudisha som vann finalen på 800 meter i OS i London 2012. Inte bara han, utan hela finalfältet på åtta löpare. Det var osannolikt; det finns inget som det loppet, den segern och det världsrekordet.

Lampenius konstaterar ändå att det är svårt att lyfta upp enskilda idrottare eftersom han har träffat så oerhört många människor under de senaste decennierna.

Det gäller blivande idrottare, idrottare på absolut toppnivå och förstås tränare.

Leif Lampenius går på bro
Leif Lampenius går på bro Bild: Yle/ Fredrika Sundén porträtt,sportreferat,yle urheilu

Under din karriär har du också fått uppleva många vinter- och sommar-OS på plats och ställe. Vilken stortävling minns du bäst?

– Jag är inte riktigt ärlig om jag svarar något annat än den allra första, Seoul 1988. Det kändes så stort på alla sätt och vis. Naturligtvis var det mitt första OS, men det var också en ganska stor start. Jag bevakade nästan all friidrott och en del andra grenar också.

Man ska komma ihåg att många av dem som lyssnar också vet en massa. Folk är oerhört insatta i exempelvis längdåkning på skidor och friidrott

I en intervju för Vasabladet i september konstaterade Leif Lampenius att sportreferaten har ändrats under årens lopp. På 90-talet handlade det mest om att två redaktörer satt i studion och tävlade med varandra om utrymme.

Då kom Lampenius till en personlig insikt – något måste göras.

Eftersom kommentatorerna tillbringar flera timmar i hemmapublikens vardagsrum gäller det att inte irritera dem. Snarare borde kommentatorerna vara välkomna gäster.

– Det blev inte alltid en tävling, understryker Lampenius för Yle Östnyland. Vissa kunde samarbeta bättre än andra, men det fanns alltid en risk.

Gäller att undvika överord i förskott

Efter sin insikt började Leif Lampenius fundera mer på hur man borde bete sig då man refererar idrott.

Hetsigheten som ofta smyger sig fram i idrottsreferaten är inte nödvändigtvis det som irriterar, utan det att man använder överord innan det är dags, anser han.

Enligt Lampenius finns det alltid en risk att man börjar irritera hemmapubliken.

– Man ska komma ihåg att många av dem som lyssnar också vet en massa. Folk är oerhört insatta i exempelvis längdåkning på skidor och friidrott, så man ska vara lite försiktig. Man ska ge dem en bättre upplevelse utan att ta bort något, idealistiskt talat.

Yle Sportens skidreferenter Glenn Lindholm och Leif Lampenius
Leif Lampenius har haft sällskap av expertkommentatorn Glenn Lindholm (till vänster) då han har refererat längskidåkning. Arkivbild. Yle Sportens skidreferenter Glenn Lindholm och Leif Lampenius Bild: Yle/Antti Koivukangas längdskidåkning,glenn lindholm

I början av 2000-talet började ändå bland annat Yles svenska sportredaktion utnyttja expertkommentatorer i allt högre grad.

Småningom blev det så att en expertkommentator egentligen alltid var med då det kom till de individuella grenarna.

– Och det råkar sig faktiskt så att de två allra viktigaste, Glenn Lindholm i skidåkning och Mikael Ylöstalo i friidrott är östnylänningar, säger Leif Lampenius.

Friidrotten i Borgå har aldrig sett så bra ut som nu

Leif Lampenius bor i Söderveckoski i Borgå och har bland annat varit tränare inom Borgå Akilles friidrottssektion. Dessutom har han refererat friidrott tillsammans med Sibbobon Mikael Ylöstalo.

När han tänker på den östnyländska idrotten som helhet tycker han att det ser ganska bra ut just nu – och det har inte alltid sett riktigt lika bra ut.

I synnerhet Borgå har profilerat sig inom många olika idrottsgrenar, som bland annat bandy, friidrott och cykling. Sibbo har också ett rikt idrottsliv, medan Lovisa och Lappträsk inte släpar så långt efter.

– Speciellt inom friidrotten har det aldrig sett så här bra ut i Borgå, tycker jag. Akilles satsar på att göra det möjligt att bli toppidrottare på riktigt, och Porvoon urheilijat jobbar utgående från löparglädje. Sen finns också Sibbo-Vargarna med som utmanare.

Jag tycker, och har tyckt det i 40 år, att Akillesbandyn är hjärtat åtminstone i Borgåidrotten

Lampenius konstaterar att också skidåkningen har utgjort en glad överraskning under de senaste åren. Senaste säsong kammade Akilles hem två juniormedaljer på yngre nivå, både en individuell medalj och en stafettmedalj.

– Det är ganska överraskande för många att den föreningen är så starkt på kommande i den grenen just nu.

Han lyfter också fram Borgå Akilles bandy som en höjdpunkt.

– Jag tycker, och har tyckt det i 40 år, att Akillesbandyn är hjärtat åtminstone i Borgåidrotten. Att den också är så bra som den är nu tycker jag att gör hela idrottsfältet gladare.

Bandylag som tackar publiken.
Akilles bandy är hjärtat i Borgåidrotten, tycker Leif Lampenius. Arkivbild. Bandylag som tackar publiken. Bild: Yle/Mikael Kokkola Akilles,bandy,Borgå Akilles bandy 2017-18

Finns det några östnyländska idrottare man borde hålla särskild koll på?

– Tänker man på friidrotten som jag själv har haft mycket att göra med så är det nog Borgå Akilles Sara Kuivisto, Willem Kajander och Viktor Kantele. De representerar alla samma förening men Kuivisto är Borgåbo, Kajander Sibbobo och Kantele Lovisabo.

Leif Lampenius
Leif Lampenius Bild: Yle/ Fredrika Sundén porträtt,sportreferat,yle urheilu

Vi lämnar den östnyländska idrotten och tar ett steg tillbaka, till Leif Lampenius långa karriär som sportjournalist.

Som sportredaktör har han träffat juniorer, tränare, idrottare och toppidrottare, samt gjort intervjuer, reportage och referat.

Vad har varit viktigt för dig att lyfta fram?

– Människorna. Idrott är human verksamhet i väldigt hög grad. Det gäller det idrottarna själva gör, tänker, planerar och drömmer om, men det gäller också tränarna och hurdana de är. Om tränarna inte är humanister så blir det ingenting av det.

Gemenskapen inom den finlandssvenska idrottsvärlden är också en stor sak för Lampenius.

– På finskspråkigt håll brukar man använda begreppet ”yhteisöllisyys” då man talar om finlandssvenskarna. Den typen av gemenskap tror jag är det allra viktigaste inom idrotten, säger Lampenius.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland