Hoppa till huvudinnehåll

Reumatismen hotade Röthes karriär – nu är smärtorna besegrade: "Kunde knappt stå upp under Tour de Ski i fjol"

Fyran Dario Cologna gratulerar vinnaren Sjur Röthe.
Sjur Röthe (till vänster) tog karriärens andra världscupseger. Fyran Dario Cologna gratulerar vinnaren Sjur Röthe. Bild: EPA-EFE/Geir Olse​n Dario Cologna,Sjur Røthe

Med karriärens andra seger i världscupen kom också känslorna för Sjur Röthe. Norrmannen har brottats med reumatism och övervägde att lägga av. ”Jag måste skärpa mig för att inte gråta”, säger segraren.

Den norska publiken fick se hemmahoppen fixa en dubbelseger i fristilsloppen i världscupen. Att Therese Johaug skulle vinna på damsidan var väntat, men att Sjur Röthe skulle vara snabbast bland herrarna räknade färre med.

Speciellt med tanke på Röthes tuffa kamp mot ryggsmärtor under de senaste åren. Det har gått ett år sedan Röthe berättade om att han lider av reumatism.

Efter karriärens andra världscupseger (den första kom i Oslo 2015) var både han och hans närmaste rörda.

– Jag har haft väldigt stor lust att åka fort igen mot världseliten. Det var tunga månader i vintras och lagkamraterna har stöttat mig mycket. Jag måste tacka dem nu, säger han enligt NRK.

Vägskäl i Oslo

Efter förra säsongens Tour de Ski höll Röthe en tävlingspaus på två månader. Förra säsongens femmil i Holmenkollen var ett vägskäl för om han över huvud taget skulle fortsätta karriären.

– I perioder i vintras frågade jag om det fanns någon poäng med att fortsätta, säger Röthe till VG.

Hans pappa säger till NRK att han fruktade att sonens karriär var över. Men Röthe slutade fyra i Oslo, valde att satsa vidare och nu är han tillbaka med besked.

"Ingen jag unnar segern mer"

I genrepet inför världscupstarten vann han en av tävlingarna i Norge, i premiären i Ruka slutade han 14:e i distansloppet och i dag vann han igen.

– Det blir väldigt känslosamt och jag måste skärpa mig för att inte gråta.

Landslagskamraten Didrik Tönseth slutade tvåa i loppet.

– Det är ingen jag unnar segern mer. Han har slitit så mycket och kunde knappt stå upp under Tour de Ski i fjol. Ett knappt år senare vinner han. Det är otroligt.

Läs mera:

Hemmauppvisning då Röthe tog sin andra världscupseger – sex norrmän bland de tio bästa, en tredjedel av finländarna bröt

Herrarnas distanslopp i Lillehammer blev en hemmauppvisning med rätt så anonyma norska namn i täten. Sjur Röthe tog sin andra världscupseger, medan Didrik Tönseth var tvåa. Iivo Niskanen på en 22:a plats var bäst av de sex finländare som tog sig i mål.

Läs mera:

"Inte på den nivå som jag hade hoppats" – starten på världscupen imponerar inte, Heikkinens form oroar

Förbundskaptenen hade hoppats på mer i Lillehammer och är inte nöjd med landslagets helhetsinsats. Yles expert Sami Jauhojärvi är lite orolig och lyfter fram Matti Heikkinen. ”Han är inte nära den form som höstens tester visade.”