Hoppa till huvudinnehåll

Taxichaufförens råd till julfestfirare: Ha tålamod i taxikön

Taxichauffören Voitto Rauhala i sin taxibil i Vasa.
Voitto Rauhala har kört taxi i Vasa i 36 år. Den här lördagen avslutar han sitt pass före kvällens julfestrusning men han tror att kollegerna får en livlig kväll. Taxichauffören Voitto Rauhala i sin taxibil i Vasa. Bild: Yle/Anna Kurtén taxichaufförer,taxi,Voitto Rauhala

Starta i god tid till och från julfesten, råder taxichauffören Voitto Rauhala i Vasa. Julfestsäsongen är på topp och taxikön kan bli lång.

Julfestsäsongen är i full gång vilket märks i form av längre taxiköer än vanligt den här helgen och de kommande helgerna fram till jul.

- I Vasa är nog alla taxibilar i trakten i trafik ikväll, säger Rauhala.

Voitto Rauhala säger att den första rusningstiden infaller vid 18-19-tiden då folk ska ta sig till festen. Den andra rusningstiden börjar vid midnatt och fortsätter tills krogarna stänger.

- Mitt råd till julfestfirarna är att vara ute i god tid, inte samtidigt som alla andra.

Taxistolpe i Vasa.
Taxistolpe i Vasa. Bild: Yle/Anna Kurtén taxi,Vasa,taxistolpe

I Vasa finns ingen taxi-app i bruk utan det gäller att antingen ta sig till en taxistolpe eller ringa efter en taxi. Rauhala rekommenderar att man tar sig till en taxistolpe när man ska hem från julfesten.

- På telefonlinjen blir det nog bara stockning, säger han.

"Årets bästa tid för oss"

Överlag ser läget i Österbotten bra ut inför julfestsäsongen, säger Kari Tynjälä, ordförande för Österbottens taxiföretagare.

- Det här är årets bästa tid för taxiföretagarna och allt tyder på att årets julfestsäsong blir minst lika bra som vanligt. Vi har höga förväntningar, säger Tynjälä som själv kör taxi i Seinäjoki.

Tynjälä säger att det traditionellt är kring självständighetsdagen som toppen inför jul infaller, men i år då självständighetsdagen är på en torsdag kan det vara mindre trafik än om det var på en fredag.

Starta hemåt tidigare eller gå via grillen innan du ställer dig i taxikön

Tynjälä håller med Vasakollegan Voitto Rauhala om att man inte ska vänta sig att taxin kommer i första taget den här lördagen och de andra veckoslutskvällarna fram till jul.

- Det dumma är ju att alla krogar stänger samtidigt och då blir det rusning. Det hjälper om man startar lite tidigare eller om man kanske går och tar en bit mat innan man ställer sig i taxikön.

Taxi utanför Posten i Vasa.
Taxi utanför Posten i Vasa. Bild: Yle/Joni Kyheröinen Taxi,taxibilar,Vasa,taxibil

Tynjälä säger att det som utmärker julfesttrafiken är att folk ska iväg tidigare än under en vanlig kroghelg. Det betyder å andra sidan också att många åker hem tidigare än annars.

Var noggrann och be om kvitto

Sedan i juli gäller fri konkurrens i taxibranschen. Det innebär bland annat att taxichaufförerna och -bolagen fritt kan prissätta taxiresorna.

I Österbotten har det här inte lett till några större problem men Kari Tynjälä råder ändå taxikunder att vara noggranna.

- Taxichauffören får inte bli sårad om kunden frågar vad taxiresan kommer att kosta. Den fria prissättningen kan leda till vilda västern och jag har hört om enstaka otrevliga fall där taxiresan blivit mångdubbelt dyrare än kunden tänkt sig, säger Tynjälä.

- En pålitlig taxiföretagare har taxilogo på bilen och taxameter.

Tynjälä råder också taxikunder att be om kvitto för taxiresan.

Läs också