Hoppa till huvudinnehåll

Amerikansk-kinesiskt handelskrig uppskjutet med 90 dagar - observatörer besvikna över magert resultat

Amerikansk och kinesisk delegation vid dukat bord i Buenos Aires. Trump tittar stint på sin kinesiska kollega.
Stelt, men tydligen framgångsrikt möte melln Kina och USA. Amerikansk och kinesisk delegation vid dukat bord i Buenos Aires. Trump tittar stint på sin kinesiska kollega. Bild: AFP / Lehtikuva handelskriger,Donald Trump,Xi Jinping,förhandling,Dukning,etikett (seder och bruk),slipsar

Kina och USA skjuter upp sitt handelskrig med tre månader. De nya tarifferna tas inte i bruk som planerat vid årsskiftet. I stället fortsätter man förhandla.

USA:s president Donald Trump och Kinas Xi Jinping lyckades inte sluta fredsavtal i handelskriget mellan de två länderna. Men man enades om ett vapenstillestånd i 90 dagar för att fortsätta förhandlingarna.

Under tiden köper Kina betydligt mer varor från USA för att minska obalansen. Detta gäller bland annat energi- och jordbruksprodukter från USA.

Det blev resultatet av middagen mellan de två presidenterna med följe i samband med G20-mötet i Buenos Aires på lördag kväll.

Går vidare med patent- och cyberstölder

Vita husets pressekreterare Sarah Sanders uppgav efter middagen att de två länderna omedelbart inleder förhandlingar om vissa frågor. Hon nämnde påtvingad teknologiöverföring, skyddet av patent och immateriella rättigheter, cyberstölder och andra amerikanska prioriteringar.

Under tiden avstår USA från att höja tarifferna på kinesiska varor från 10% till 25%, vilket skulle ske vid årsskiftet. I första skedet skulle tariffhöjningen ha gällt handel med varor till ett värde av 200 miljarder dollar. Kina har också hotat med motåtgärder.

Framsteg eller inte?

Middagsmötet beskrevs från amerikansk sida som ett mycket framgångsrikt möte. Observatörer på plats är ändå besvikna över att framstegen inte blev större. Parterna sägs stå långt ifrån varandra i viktiga frågor som gäller handelspolitik och öppna marknader.

Också inom Vita huset finns motstridiga viljor. Bland Trumps rådgivare finns både de som förespråkar en kompromiss med Kina, och de som kräver hårdare tag för att tvinga till kinesiska eftergifter.

Fentanylförbud

Vita husets pressekreterare meddelar om ett annat framsteg ur amerikansk synvinkel. Som "en underbar humanitär gest" har Kina accepterat att vidta strängare åtgärder mot landets narkotikatillverkning.

President Donald Trump har länge kritiserat Kina för en del av den amerikanska opioid-epidemin. Största delen av fentanyl-utbudet i USA uppges vara tillverkat i Kina. Det är en syntetisk drog som är 50 gånger starkare än heroin.

Kinas löfte innebär att fentanyl blir förbjudet och att personer som säljer fentanyl till USA kan bestraffas med Kinas strängaste straff.

Gruppfoto: Alla G20-ledare applåderar, utom Donald Trump i mitten
Applåder vid G20-mötets slut i Buenos Aires. Gruppfoto: Alla G20-ledare applåderar, utom Donald Trump i mitten Bild: AFP / Lehtikuva Donald Trump,G20,Shinzo Abe,Emmanuel Macron,Applåd

Deklaration om klimat och WTO-reform

G20-mötet avslutades på lördagen med en gemensam deklaration där också USA medverkade på alla punkter utom det som gällde klimatförändringen och Parisavtalet.

19 av de 20 medlemsländerna vill alltså stå fast vid åtgärder som håller jordens uppvärmning vid max 1,5 grader. Det anses viktigt inför klimatmötet som startar i Polen.

USA betonar hellre att man har fått igenom kravet på en reform av den internationella handelsorganisationen WTO. Enligt nyhetsbyrån Reuters har amerikanerna också accepterat multilateralism ”där det fungerar”.

Bush-begravning ändrar programmet

President Donald Trump avlyste en utlovad presskonferens i Buenos Aires på lördagen. Det sades bero på hänsyn till familjen Bush, efter att tidigare presidenten George H W Bush avlidit.

Trump utlovade en presskonferens senare om framstegen i Buenos Aires. Nu ska USA sörja och hedra den avlidna presidenten.

Trump åkte hem från Buenos Aires genast efter middagen med kineserna. Efter hans ankomst till Washington kommer presidentens plan, Air Force 1, att hämta Bushs kista från Houston.

Bush ligger på lit de parade i kongressbyggnaden i Washington DC från måndag till onsdag, före begravningsceremonin. Sedan förs kistan till Texas där Bush begravs med sin hustru Barbara Bush och dotter.

Källor: AP, Reuters, New York Times, Whitehouse.gov