Hoppa till huvudinnehåll

En legendarisk röst har tystnat – Carita Blom har gått ur tiden

Carita Blom.
Carita Blom. Carita Blom. Journalist,Yle,korrespondent,Carita Blom

Yles mångåriga medarbetare i London, Carita Blom har avlidit bruten av en svår sjukdom. Vi minns henne främst för hennes rapportering från Storbritannien under flera årtionden.

Det var före internet och alla de tekniska finesser som idag gör det möjligt att i realtid följa med olika händelser i andra länder.

Då var det telefonen som gällde, och telefonrapporterna bandades av ljudtekniker på stora studiobandspelare i ett särskilt rum på Yle.

Det var via de här rapporterna till radions Aktuellt som vi lärde känna henne, och den med tiden så legendariska avannonseringen “Carita Blom, London”.

Carita Blom hade som så många andra utrikesredaktörer dragit ut i världen av äventyrslust.

Hon lämnade jobbet vid radionyheternas centralredaktion i Helsingfors, och då hon i medlet av 1970-talet bosatte sig i Storbritannien hade resan redan gått via flera länder.

Under sina många år på de brittiska öarna kom mycket att handla om den nordirländska konflikten, men också om tidvis dramatiska politiska skeenden med premiärministrarna Margaret Thatcher, John Major och Tony Blair vid makten.

Många i radiopubliken minns henne som den som förmedlade beskedet om prinsessan Dianas död.

Vid sidan av radiojobbet blev det även inslag och reportage för TV. Och när Carita Blom vid millennieskiftet återvände till Finland för gott, var det till jobbet som utrikesredaktör vid TV-nytt och utrikesmagasinprogrammet 360 grader.

År 2004 beviljades Carita Blom statens journalistpension och pensionärsdagarna spenderade hon främst i Helsingfors.

Hon blev 76 år gammal.

Mette Nordström är utrikeschef på Svenska Yle.