Hoppa till huvudinnehåll

Hovslagaren Oskar Damén hjälper hästen att må bra

Oskar Damén spikar fast en hästsko med sömmar.
Oskar Damén växte upp med hästar och det var en hovslagare som på skoj sa åt honom att "se nu hur jag gör så kan du göra det själv nästa gång". Damén har jobbat som hovslagare sedan 2015. Oskar Damén spikar fast en hästsko med sömmar. Bild: Marica Hildén / Yle Sjundeå,Västnyland,sko en häst

Det skulle behövas flera hovslagare i Västnyland. Det säger Oskar Damén i Sjundeå som jobbar som hovslagare sedan 2015.

Oskar Damén jobbar med ridhästar och det finns det gott om i Västnyland. De hovslagare som jobbat länge i den här regionen håller på att gå i pension, därför skulle det finnas jobb för nya hovslagare.

Oskar Damén.
Oskar Damén i Sjundeå jobbar med att sko hästar från Kyrkslätt till Hangö. Oskar Damén. Bild: Marica Hildén / Yle Sjundeå,Västnyland,oskar damén

Damén tror att det fysiskt tunga arbetet gör att det är brist på hovslagare.

- Det är ett ensamt jobb och pressen kan vara hård från kundens sida eftersom man har ansvar för hästens välbefinnande.

Oskar Damén och hästen Tanten.
Det är obekvämt att sko en häst, men kroppen vänjer sig, säger Oskar Damén som skor hästen Larven. Oskar Damén och hästen Tanten. Bild: Marica Hildén / Yle Sjundeå,Västnyland,oskar damén

Oskar Damén råder dem som är intresserade av hästar att bli lärlingar hos en hovslagare för att ta reda på vad jobbet går ut på. Det gjorde han själv innan han utbildade sig till hovslagare i Kalifornien i USA.

Ingen maskin fixar en sned hästsko

Han tycker om jobbet eftersom han får arbeta med händerna. Det är ett riktigt hantverk att vara hovslagare. Ingen maskin fixar en sned hästsko så som en hovslagare med sitt städ, sin hammare och sina ögon.

- Det här är ett jobb som hela tiden är utmanande. Visst kan det kännas som rutin ibland, men man får vara en del av hästens välmående och faktiskt hjälpa. Det finns alltid något nytt.

Oskar Damén raspar en hästhov.
Larven väntar snällt medan Oskar Damén raspar hoven. Oskar Damén raspar en hästhov. Bild: Marica Hildén / Yle Sjundeå,Västnyland,oskar damén

Oskar Damén har medvetet valt att inte jobba dygnet runt trots att det råder brist på hovslagare.

- Kroppen orkar bättre då jag har en vettig mängd med arbete. Då kan jag också tjäna kunderna bättre.

Plåt på is är halt

Just nu är det många kunder som ringer och vill ha broddar under sina hästars hästskor. Den första kunden ringde med detsamma då det snöade.

- Hästskor är av plåt och det är fruktansvärt halt med plåt på is.

Det betyder att Oskar Damén borrar hål i hästskorna och så sätter han eller ägaren i "hockar", som broddarna också kallas.

En häst skos med sex till åtta veckors mellanrum så det kan bli ganska många broddar under en snörik vinter.

Samarbete är det viktigaste då en häst skos, säger Damén.

- Hästen ska ha det bra så att vi kan samarbeta med varandra.