Hoppa till huvudinnehåll

Hur flyr man julen i Österbotten? Gå en vandringsled, hyr en stuga på landsbygden eller skäm bort dig på hotell

Sjöbodar i Svedjehamn, utsiktstornet i bakgrunden.
En julafton i Kvarkens världsnaturarv är ett hett tips för den som vill fly julen. Ta med matsäck och gå en vandringsled. Sjöbodar i Svedjehamn, utsiktstornet i bakgrunden. Bild: Yle/Roger Källman utsiktstorn

Tre veckor kvar till jul – men för många är nedräkningen till jul allt annat än positiv. Ingen fara, det går utmärkt att fly julfirandet i Österbotten, försäkrar tre österbottningar som är vana att marknadsföra regionen.

Kanske är man nyskild och ska fira julafton ensam och utan barn i år. Eller också är man i djup sorg. Eller kanske man bara inte orkar med något julfirande i år.

Oavsett vad som är orsaken går det att undvika julfirandet på alla håll i Österbotten och ändå ha en fin 24 december, försäkrar man i turismbranschen.

- Det finns alla möjligheter, beroende på om man vill vara aktiv eller passiv, säger Max Jansson, vd för Vasaregionens Turism.

Max Jansson, vd för Visit Vasa står bredvid en julstjärna på sitt kontor i Vasa centrum.
Alla vill inte fira jul. Då kan man se julhelgen som en skön paus från vardagen och unna sig något extra, säger Max Jansson. Max Jansson, vd för Visit Vasa står bredvid en julstjärna på sitt kontor i Vasa centrum. Bild: Yle/Anna Kurtén turism,max jansson

- Det som blir allt populärare bland både lokala och regionala besökare och mer långväga turister är världsnaturarvet i Kvarken och vandringslederna där. Man behöver inte vara en atlet för att gå ut och vandra.

Du kan checka in på ett hotell, gå ner och äta middag och lämna allt efter dig. Någon dukar av bordet åt dig, städar och bäddar din säng.
― Max Jansson, vd, Vasaregionens Turism

Max Janssons bästa tips är därför en julafton ute i Svedjehamn. Man kan till exempel gå vandringsleden Bodvattnet runt.

- Det kan vara jätteroligt. Man tar med lite ved och tändstickor och stannar på rastplatserna. Det kräver väldigt lite och man brukar rensa tankarna ganska mycket när man är ute i naturen.

Utsikt från en av avsatserna på väg upp i tornet.
Utsikt från utsiktstornet i Svedjehamn, Björkö. Utsikt från en av avsatserna på väg upp i tornet. Bild: Yle/Roger Källman utsiktstorn

En vandringsled passar lika bra som program på julen som under varmare årstider, menar Jansson.

- Det finns inget dåligt väder, bara opassande kläder.

- Vi har vandringsleder i hela Österbotten, flera hundra kilometer, från Närpes i söder till Vörå i norr. Så det är bara att välja vart man vill fara, säger Jansson.

Ta in på hotell över julen

Ett flertal restauranger i Vasa är också öppna under julen, och vill man komma iväg hemifrån över natten finns alla tänkbara möjligheter till inkvartering i Vasaregionen under julhelgen, säger Jansson.

- Man kan gå helt enligt vad plånboken tillåter. Tälta kanske jag inte skulle göra den här tiden på året men de flesta hotell har öppet.

Att ta in på hotell över julen kan vara en skön paus från vardagen.

- Du kan checka in, gå ner och äta middag och lämna allt efter dig. Någon dukar av bordet åt dig, städar och bäddar din säng. För den som kanske inte bor så mycket på hotell i arbetet är det ju en lyx att bo på hotell. Någon annan sköter vardagssysslorna.

Hotelli Scandicin respa.
Hotelli Scandicin respa. Bild: Mårten Lampén / Yle Scandic,hotell

Det har också blivit populärt att hyra en stuga, säger Max Jansson. Det kan vara ett bra alternativ över julen.

- Man hyr en liten stuga ute på landsbygden eller vid havet, tar en promenad och äter något gott som man antingen kockar ihop själv eller köper färdigt.

Många sitter ensamma på krogen

Max Jansson är väl medveten om att julen och mellandagarna är en tung period för många. Men det gäller att ta hand om sig själv också på julen oavsett livssituation, säger han.

Här är just motion och natur en bra kraftkälla att ösa energi ur, tycker Jansson.

- Det är ju bevisat att folk mår bättre när de är ute i naturen, oberoende av årstid.

Även om mycket kretsar kring familjer på julen finns det också många människor som av olika orsaker inte firar en traditionell jul, säger han.

En hand sträcker sig efter ett ölstop på en bardisk.
En hand sträcker sig efter ett ölstop på en bardisk. Bild: Mostphotos alkoholdrycker,alkoholkultur,alkohol (njutningsmedel),barer,krogar,utskänkning,utskänkningsrättigheter,Bardisk,bardisk

- En gång för många år sedan gick jag och min svåger ut på en öl på julaftonen. Jag blev förvånad över hur många människor som satt ensamma ute på krogen. Det är kanske inte det bästa alternativet men då man går ut och tittar är väldigt många människor ute för sig själva på julen.

- Men man behöver inte vara ensam på julen utan det finns möjligheter att hitta sällskap, säger han.

Åk på kryssning

Max Jansson konstaterar att samhället har förändrats väldigt mycket de senaste tjugo åren. Det är inte helt tyst och stängt överallt mera, ens under julen. Det finns alltid något att göra.

- Det är bara att fundera på hur långt man vill röra sig och vad man har för tidtabell. Men det ska ju också vara så att man har så lite tidtabeller som möjligt under julen.

Ett annat alternativ för julfirande är att åka på kryssning till Umeå. Det kan man visserligen inte göra just på julafton eller juldagen men alla andra dagar kring jul går färjan.

- En kryssning över Kvarken är ganska rolig. Man brukar alltid hitta någon bekant på färjan men man kan också vara riktigt för sig själv om man vill, säger Max Jansson.

Blunda för julpynten och ta ett vinterbad

Också i Kristinestad kan man fly julen, försäkrar stadsdirektör Mila Segervall.

- Det är väldigt mycket julpynt och juldekorationer och staden är väldigt vackert pyntad men det kan man blunda för om man verkligen vill fly julen.

Mila Segervall dagen efter att hon blivit vald till ny stadsdirektör i Kristinestad
Mila Segervall Mila Segervall dagen efter att hon blivit vald till ny stadsdirektör i Kristinestad Bild: YLE/Louise Bergman Mila Segervall,Kristinestad

- Vi har flera charmiga och trevliga hotell och bed and breakfast - både ett stenkast från torget inne i staden men också runtom, i de olika delarna av kommunen finns det väldigt trevliga ställen man kan hyra. Flera av dem har också bastu.

Segervall föreslår vinterbad eller en naturupplevelse vid till exempel Bötombergen.

- Vi har vandringsleder i hela kommunen, till exempel på Bötombergen där det är mer kuperat. Där håller de för tillfället på och gör snö. Men det finns också andra vandringsleder, både längre och kortare och lättare och svårare.

Gå på gym, testa en etnisk restaurang eller prova en vandrings-app

I Jakobstad är det ganska lugnt på julafton men visst går det att fly julfirandet också här, säger Tiina Pelkonen, turism-och marknadsföringsplanerare vid Jakobstads turistinformation.

Tiina Pelkonen.
Tiina Pelkonen Tiina Pelkonen. Bild: YLE/Marcus Lillkvist tiina pelkonen

- Hotellen har stängt och största delen av affärerna och sevärdheterna, men naturen är alltid öppen. Man kan ta sig till exempel till Fäboda ungefär tio kilometer från centrum. Där finns fina vandringsleder, allt från några kilometers rutter till 33 kilometer. Sen har vi Gamla hamn-området ganska nära centrum.

Gamla hamn i Jakobstad
Gamla hamn i Jakobstad Gamla hamn i Jakobstad Bild: YLE/ Kjell Vikman gamla hamn

- Vi har också en ny Skata-app, en applikation för en vandringsrutt i stadsdelen Skata. Den kan man också prova på julafton.

Hur är det om man skulle vilja ha lite mera sällskap den 24 december, vad skulle du rekommendera då?

- Det är förstås lite svårt eftersom restaurangerna är stängda och vi inte har några konserter under julafton. Då är det nästan bara att komma in till centrum och försöka hitta några vänner och bekanta, säger Pelkonen.

Det är ändå inte omöjligt att få en bit mat på stan i Jakobstad på julafton. Flera av stadens etniska restauranger har nämligen öppet året om, också på julafton.

Tiina Pelkonen har också ett tips för den sportiga.

- Vi har en del konditionssalar som har öppet hela julhelgen, också på julafton. Så det är också ett alternativ.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten