Hoppa till huvudinnehåll

I Hankens källare gror 40 nya företag: “Nyckeln här är inte att misslyckas eller inte utan kommer du igen”

Hanken Business lab
Hanken Business lab Bild: YLE / Mathias Gustafsson Svenska handelshögskolan,hanken

Här finns allt från företag som jobbar med Augmented Reality och som vill öka mångfalden i arbetslivet till sådana som säljer hundkläder eller flytthjälp. På Hanken Business Lab får cirka 40 nya företag hjälp med att styra upp sin business. Och också finnas på ett tryggt ställe om man misslyckas, säger vd Markus Wartiovaara.

I Hankens källare finns en företagskuvös för ett fyrtiotal nya företag som jobbar sig framåt. Hanken Business Lab stöder bland annat genom att erbjuda fysiska lokaler åt företagarna i en kreativ omgivning.

- Det första ett företag behöver är att ha ett ställe att samlas på. Och ett behändigt ställe har visat sig vara Hankens källare. Det är centralt och lätt att komma hit, säger Markus Wartiovaara som är vd för Hanken Business Lab.

Markus Wartiovaara vd för Hanken Business lab
Markus Wartiovaara är vd på Hanken Business Lab. Markus Wartiovaara vd för Hanken Business lab Bild: YLE / Mathias Gustafsson Svenska handelshögskolan,hanken

Dessutom rör sig ett ständigt flöde av studerande, professorer och föreläsare och det ordnas olika evenemang i skolan, som Wartiovaara ser att är mycket mer än en handelshögskola.

- För oss är Hanken en viktig finlandssvensk institution och det finns mycket goodwill i nätverken. Också äldre hankeiter vill hjälpa de yngre på resan att bygga upp sina bolag och drömmar.

Företaget Qasvu har fartfyllt år bakom

En av de fyrtiotalet medlemmarna i Business Lab är ett år gamla Qasvu.

- På Qasvu hjälper vi unga att hitta sina drömjobb samtidigt som företag har möjlighet att hitta just de rätta mänskorna för de positioner de behöver, säger Jonas Tommila som är en av dem som grundat Qasvu.

Företaget fungerar inte endast som ett traditionellt headhunter-företag. Det verkar idag på 15 högskolor i Sverige och Finland och har lite över 2000 medlemmar.

Några unga personer sitter runt ett bord, väggarna är röda.
Qasvu är ett av företagen i Hanken Business Lab. Jonas Tommila (andra från vänster) är en av företagets grundare. Några unga personer sitter runt ett bord, väggarna är röda. Hanken, Karlsborgs kommun,Helsingfors,qasvu

- Vi börjar med vad företaget vill ha. Sedan har vi ett nätverk av unga. I skolorna har vi “talentagenter” som gör intervjuer med studeranden, på det sättet har vi möjlighet att matcha de bästa unga med just rätt slags jobb.

Hur har det gått?

- Tack, det har gått bra. Det har varit ett fartfyllt år. Nu jobbar vi med jättemånga kunder och teamet har vuxit. Det har varit super hittills, säger Tommila.

Vi får också möjlighet att prata med andra företagare och få idéer av dem.

Hur ska ni göra för att lyckas?

- Definitivt genom att ha roligt. Vi började tillsammans med kompisar och nu har teamet vuxit mycket. Vi har toppenstämning i gruppen. Och välja partners rätt och har vi haft tur. Sedan jobba galet mycket.

Jonas Tommila tycker att Hanken Business Lab betytt rätt mycket för företaget.

- Vi som var med från början är från Hanken så vi började allt här. Vi använder lokalerna här å jobbar mycket härifrån. Vi får också möjlighet att prata med andra företagare och få idéer av dem. Vi kan använda bra konferensutrymmen och har möjlighet att ordna evenemang för våra agenter.

Nyckeln är lyckas är att komma igen

På Business Lab finns företag som verkar inom vitt skilda branscher.
Här finns också olika typer av teknologibolag. Då är inte bara hankeiter med utan det finns ett tvärkunnande som kommer via studeranden eller alumner från olika universitet.

- Vissa av dem gör intressanta saker till exempel med så kallade Augumented Reality (AR)- lösningar och också olika former av mobilteknologi i telefoner, säger Wartiovaara.

En glasvägg där det står Stockholm. Bakom glaset mötesdeltagare.
En glasvägg där det står Stockholm. Bakom glaset mötesdeltagare. sammanträdesrum,Svenska handelshögskolan,Helsingfors,Hanken, Norge

Hur farligt är det att misslyckas?

- Åh, vet du livet! Jag vet inte om du nån gång har misslyckats i ditt liv? Jag tror vi alla har misslyckats och vi kommer igen. Det är bra att misslyckas i en trygg miljö. Nyckeln här är inte att misslyckas eller inte, utan kommer du igen, säger han.

Det är bra att misslyckas i en trygg miljö.

Han ser att det är viktigt att då ha mänskor omkring sig som kan stöda.

- Sedan kan du misslyckas på olika sätt. Du kan misslyckas så att du söndrar dina relationer och är för ovarsam med att ta hand om dem som är med på resan. Ta hand om andra är inget att vara rädd för, mycket viktigt om du aldrig har vågat i ditt liv.

Nyföretagarcentraler och Business Lab

I Finland verkar också så kallade nyföretagarcentraler som hjälper nya företag att komma igång. Sedan år 1989 då de första grundades har de hjälpt till att starta över 140 000 företag. Så vad skiljer?

- Den mest avgörande skillnaden mellan dem och oss är att vi är en så kallad universitetsinkubator. VI verkar i nära samråd med skolan bland ett ständigt flöde av unga mänskor och nya idéer.

Unikt för Business Lab är också de internationella nätverken och besöken.

- Hanken har över 100 utbytesskolor, kontaktnätet är fascinerande.

Hanken i Helsingfors.
Hanken i Helsingfors. Bild: Hanken. högskola,Svenska handelshögskolan

Han ser det därför som ett idealt ställe att verka på speciellt för sådana företag som vill ut i världen.

Förening vill skapa mer mening med företaget och livet

Hanken Entrepreneurship Society ska fungera som en brygga mellan studerandena och företagarvärlden. Föreningen ordnar evenemang som ska inspirera studeranden att bli entreprenörer och ge färdigheter för det och så görs också exkursioner utomlands för att förbättra nätverk och se hur saker görs i andra länder.

- Det är ju en kultur här på Hanken att det är vägen till banken. Men vi försöker vara kontrasten till det, visa att det finns andra alternativ också. Speciellt i dagens värld, säger Vincent Forsman som är ordförande.

Det är ju en kultur här på Hanken att det är vägen till banken. Men vi försöker vara kontrasten till det.

Han konstaterar att det är enkelt att starta ett företag och att det inte ens kräver mycket kapital.

- Men vi anser att alla har en unik livserfarenhet som man kan summera till ett unikt företag. På det sättet ge mera mening till sitt liv, säger Forsman.

Mer om unga företagare i Närbild i Yle Fem måndag 3 december klockan 20 (repris tisdag 4 december klockan 11) och på Arenan: