Hoppa till huvudinnehåll

”Jag är transvestit, jag förstod i det ögonblicket att det var gåtan i mitt liv. Och det var ju förfärligt” – författaren Fredrik Ekelund har kommit ut som transvestit

Författaren Fredrik Ekelund i grön tröja. 2018.
Författaren Fredrik Ekelund 2018. Författaren Fredrik Ekelund i grön tröja. 2018. Bild: Emelie Asplund Fredrik Ekelund,författare,transvestism,Regnbågsmänniskor

Fredrik Ekelund föddes 1953 i Uppsala, men när han var nio flyttade familjen till Malmö då hans far fick en läkartjänst där. Efter gymnasiet arbetade Fredrik under flera år i Malmö hamn som stuveriarbetare, och skildringen i debutromanen Stuv Malmö, kom! baserar sig på livet i hamnen.

Pärmbilden till författaren Fredrik Ekelunds debutbok Stuv Malmö, kom!, som utkom 1984.
En del av pärmen till Fredrik Ekelunds Stuv Malmö, kom!. 1984. Pärmbilden till författaren Fredrik Ekelunds debutbok Stuv Malmö, kom!, som utkom 1984. Bild: Magnus Grane Fredrik Ekelund,författare,Malmö,debutverk,Regnbågsmänniskor
Pärmbilden till författaren Fredrik Ekelunds självutlämnande skildring "Q". Albert Bonniers Förlag. 2018.
Detalj av pärmen till Fredrik Ekelunds skildring "Q". Albert Bonniers Förlag. 2018. Pärmbilden till författaren Fredrik Ekelunds självutlämnande skildring "Q". Albert Bonniers Förlag. 2018. Bild: Sofia Ekelund Fredrik Ekelund,författare,transvestism,självbiografiska drag,Regnbågsmänniskor

På frågan vem han är svarar Fredrik att han är en författare som precis kommit ut som transvestit. Nu hösten 2018 har Fredrik kommit ut både som Marisol och som författare till sin tjugofemte titel, boken Q.

- Q har kanske i första hand skrivits av Fredrik Ekelund men också mot slutet av mitt alter ego, som är Marisol, säger han.

Författaren Fredrik Ekelund som Marisol. 2018.
Författaren Fredrik Ekelund som Marisol. 2018. Författaren Fredrik Ekelund som Marisol. 2018. Bild: Emelie Asplund Fredrik Ekelund,författare,transvestism,Regnbågsmänniskor

Förlorar greppet om sin identitet i ungdomen

Som tolvåring, när Fredrik stakar på i ett skidspår efter sin mamma, drabbas han plötsligt av en starkt ångestframkallande psykotisk upplevelse under vilken han fullständigt förlorar fotfästet. Senare återkommer dessa psykotiska tillstånd under flera år fram till och med tjugosjuårsåldern.

”Det är livet och döden men framför allt att:et. Att vi finns och att jag inte förstår varför jag och vi och alla finns /…/ Min blick bränner ner alla väggar, alla ansikten…” (s 46 i Q)

Fredrik säger att det var som om Gud dog och allting slocknade i hans värld… som en avgrund som öppnade sig… hans barndom tog slut på mindre än en minut… och att detta är hans livs ur - scen…

Här började ett nytt liv, ett mycket mer sårigt och smärtsamt liv. När attackerna kom var det lika hemskt varje gång, berättar han.

Författaren Fredrik Ekelund som Marisol. 2018.
Författaren Fredrik Ekelund som Marisol. Författaren Fredrik Ekelund som Marisol. 2018. Bild: Emelie Asplund författare,transvestism,Fredrik Ekelund,Regnbågsmänniskor

- Klart jag tittar lite annorlunda på de här attackerna nu med tanke på vad som har hänt i mitt liv och när det gäller det här… det är ju inte omöjligt att det kan ha funnits inslag av könsidentitetspanik.… Jag utesluter inte det, säger Fredrik.

Vidare från tillstånden av inre förlamning

I tjugosjuårsåldern går Fredrik regelbundet på psyket i Malmö i ett halvår. Också tiden i sig läker denna brytpunkt och i dag upplever han att han kan se hur allt hänger ihop.

Författaren Fredrik Ekelund i grön tröja. 2018.
Författaren Fredrik Ekelund. Författaren Fredrik Ekelund i grön tröja. 2018. Bild: Emelie Asplund Fredrik Ekelund,författare,transvestism,Regnbågsmänniskor

För långt senare, för ungefär fem år sedan när Fredrik hälsar på sin pappa som då fortfarande lever i Stockholm, kommer Fredrik gående på Drottninggatan ner för backen från Observatorielunden. Där i H & M:s skyltfönster ser han en skyltfocka som står i en väldigt vacker position och det är någonting i den som rentav får blixten att slå ner i honom.

Han är hon och hon är han.

Det är här Fredriks vandring som Marisol får sin början.

Boken Q, den är en hyllning till mycket, bland annat Fredriks barn, som han skriver att på sitt sätt räddade livet på honom med all sin kärlek. Samtidigt är Q en hyllning också till Danmark, viktigt för Fredrik som transperson eftersom han där öppet har kunnat leva ut som Marisol.

Ja, i Köpenhamn har han – hon känt sig fri.

Författaren Fredrik Ekelund som Marisol. 2018.
Författaren Fredrik Ekelund som Marisol. 2018. Författaren Fredrik Ekelund som Marisol. 2018. Bild: Emelie Asplund Fredrik Ekelund,författare,transvestism,Regnbågsmänniskor

Här hittar du personporträttet av Fredrik aka Marisol

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje

 • Teater: Storsatsningen Kalevala imponerar och förbryllar

  Experimentellt möte mellan musik- och dockteater.

  I år fyller Finlands nationalepos Kalevala 170 år. Samtidigt fyller landets äldsta teater, Åbo Svenska Teater 180 år. Detta firas genom att slå på stortrumman med den tvärkonstnärliga föreställningen som har det föga överraskande namnet, Kalevala.

 • MGP-finalen 5.10 närmar sig: Redan nu kan du lyssna på låtarna!

  Årets MGP -skiva är ute nu.

  Det är två veckor kvar till den direktsända sångtävlingen. Nu släpps de tio låtarna som årets MGP-artister skrivit själva. Ladda upp inför final tillsammans med artisterna och deras låtar. Vill du se showen på plats i TV-studion så finns biljetterna ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Ida MM

  Lyssna på Ida Mansikkas MGP-låt "Disco".

  Ida Mansikka är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Idas MGP-låt "Disco". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Isabel

  Lyssna på Isabel Rautamos MGP-låt "Jag är vad jag är".

  Isabel Rautamo är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Isabels MGP-låt "Jag är vad jag är". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Milla

  Lyssna på Milla Pirjetäs MGP-låt!

  Milla Pirjetä är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Millas MGP-låt "Ljud". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: No Wifi

  Lyssna på Melvin Nordmans och Oliver Svarvars MGP-låt!

  Rapduon No Wifi, som består av Melvin Nordman och Oliver Svarvar, är finalister i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på deras låt "Online". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Ollie

  Lyssna på Oliver "Ollie" Takanens MGP-låt!

  Oliver Takanen är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Ollies MGP-låt "The World We Live In". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Siri

  Lyssna på Siri Norrgårds MGP-låt!

  Siri Norrgård är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Siris MGP-låt "För mig". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: The L.A.W.

  Lyssna på MGP-låten "För dig" av The L.A.W.

  Loke Wikström, Alvar Svartsjö och Wilson Harkke är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på deras MGP-låt "För dig". Biljetterna för showen finns ute nu.