Vilka är de, regnbågsmänniskorna som går i Prideparaden? Och vad kämpar de med i sina liv? I porträttserien Regnbågsmänniskor har vi träffat sex personer, alla olika, men också med en del likartade frågeställningar som de brottas med. Här finns skräcken för att komma ut som transvestit, önskan att ses som en hen istället för en han eller hon, rädslan för homofobi, kampen inför och frågorna efter könsoperationen. Men framförallt längtan efter att själv få definiera vem man är! Och längtan efter att bli respekterad för den man är.
De här sex personerna får ni träffa i podden (som ni hittar längst ner):

Bild: Emelie Asplund
Fredrik Ekelund
Författaren Fredrik Ekelund drabbas i sin ungdom av flera ångestladdade psykoser, som främst bara tiden kan läka. Men när han är kring de sextio slår blixten ner i honom utanför ett skyltfönster med en skyltdocka som står i en väldigt vacker position. Fredrik drabbas av den skrämmande insikten att han är transvestit.
- Den var en kombination av ett inre jubel men också en skräck… Och skräcken var ordet transvestit
Hur skall han kunna berätta detta för sin sambo – och barnen? Var och hur kan han leva ut som transvestit? Idag lever han som två personer, Fredrik och Marisol.

Bild: Yle/Mi Wegelius
Mathias Uutela
Strax före sin flytt från Karleby till Helsingfors år 2014 kom Mathias Uutela ut som homosexuell. Som studerande vid Hanken gick hen ”in i skåpet” igen.
Men i dag har identiteten som icke-binär blivit ännu viktigare än hens homosexualitet. Det att Mathias varken är en han eller en hon hittade hen fram till under kvällar för regnbågsunga på Happi Pride i Sörnäs i Helsingfors.

Bild: Elisabeth Ohlson Wallin
Aleksa Lundberg
Redan som fyraåring i dagis hamnade Aleksa Lundberg i en kris när dagismammorna inför en utflykt ville att hon skulle ställa sig i killarnas kö. Aleksa har gått en väg från att kallas Mattias till att komma ut som bög till att därefter komma ut som transtjejen Aleksa.

Bild: Yle/Mi Wegelius
Sakris Kupila
Av dem som studerar medicin (på finska) vid Helsingfors universitet är Sakris Kupila den enda som offentligt har gått ut med att han är en regnbågsmänniska. Han upplever att en del studiekamrater och läkare inte vet tillräckligt om regnbågsmänniskor. De tror att man som trans är psykiatriskt rubbad.
En gång var han hos en läkare som slutade prata med honom när han fick höra att Sakris var trans.
- Han gick och ställde sig i ett hörn och stod där med armarna omkring sig. Han ville inte skaka hand. Han sa ingenting när jag gick och sa hejdå, ha en bra dag. Med sina patienter har Sakris aldrig haft några problem
Sakris och hans fru Jaana var de första i skolan som kom ut som ett regnbågspar

Bild: Yle/Mi Wegelius
Roh Petas
Roh Petas beskriver sig som ganska maskulin i sitt uttryck och uppfattas också som man av de flesta. Roh hittar jättemycket som är fint och bra både i maskulinitet och femininitet, men alla förväntningarna om att vara det ena eller det andra mår hen inte bra av. I stället vill Roh göra helt sin egen grej, vad det än råkar vara.
James MacDonald
James MacDonald är ståuppkomiker med finsk-kanadensiskt påbrå. Att skriva och uppträda har alltid varit hans stora intressen. Han har valt att bejaka sin sexuella identitet och att öppet berätta, kommentera och t.o.m. göra komik om vad det har inneburit för honom att byta kön. Transitionen har varit en högst intim och personlig resa.
Ett tag tänkte James att han kanske inte skulle behöva berätta om den för någon. Men sedan valde han annorlunda. Han säger att han inser att det var det enda rätta, eftersom han hela tiden får höra hur viktigt det är för andra att han har kunnat synliggöra känslor och upplevelser som transpersoner har.
To write and perform were James MacDonald’s great interests right from the start. He was born in Ontario by Finnish-Canadian parents and moved to Finland in his twenties. A transition process is always a highly personal and intimate journey.
At one point James thought that perhaps he wouldn´t have to tell anybody about it. But then he chose another path. Now he is well-known because of his openness. He has told about his gender identity and transition freely, commenting and making comedy about it.