Hoppa till huvudinnehåll

”Jag tänker ha skägg men jag tänker inte vara man”

Ny poddserie med sex regnbågsmänniskor

Vilka är de, regnbågsmänniskorna som går i Prideparaden? Och vad kämpar de med i sina liv? I porträttserien Regnbågsmänniskor har vi träffat sex personer, alla olika, men också med en del likartade frågeställningar som de brottas med. Här finns skräcken för att komma ut som transvestit, önskan att ses som en hen istället för en han eller hon, rädslan för homofobi, kampen inför och frågorna efter könsoperationen. Men framförallt längtan efter att själv få definiera vem man är! Och längtan efter att bli respekterad för den man är.

De här sex personerna får ni träffa i podden (som ni hittar längst ner):

FREDRIK/MARISOL

Gud dog, allting slocknade i min värld… som en avgrund som öppnade sig. Min barndom tog slut på mindre än en minut

Författaren Fredrik Ekelund som Marisol. 2018.
Författaren Fredrik Ekelund som Marisol. 2018.
Bild: Emelie Asplund
Fredrik Ekelund,författare,transvestism,Regnbågsmänniskor

Fredrik Ekelund

Författaren Fredrik Ekelund drabbas i sin ungdom av flera ångestladdade psykoser, som främst bara tiden kan läka. Men när han är kring de sextio slår blixten ner i honom utanför ett skyltfönster med en skyltdocka som står i en väldigt vacker position. Fredrik drabbas av den skrämmande insikten att han är transvestit.

- Den var en kombination av ett inre jubel men också en skräck… Och skräcken var ordet transvestit

Hur skall han kunna berätta detta för sin sambo – och barnen? Var och hur kan han leva ut som transvestit? Idag lever han som två personer, Fredrik och Marisol.

MATHIAS

Jag tänker ha skägg men jag tänker inte vara man

Mathias Uutela på soffan i sitt hem i Alpbyn. Hösten 2018.
Mathias Uutela på soffan i sitt hem i Alpbyn. Hösten 2018.
Bild: Yle/Mi Wegelius
studerande,transperson,Regnbågsmänniskor

Mathias Uutela

Strax före sin flytt från Karleby till Helsingfors år 2014 kom Mathias Uutela ut som homosexuell. Som studerande vid Hanken gick hen ”in i skåpet” igen.

Men i dag har identiteten som icke-binär blivit ännu viktigare än hens homosexualitet. Det att Mathias varken är en han eller en hon hittade hen fram till under kvällar för regnbågsunga på Happi Pride i Sörnäs i Helsingfors.

ALEKSA

På väg in i duschen blundar jag för att slippa se min nakna spegelbild. Det är aldrig särskilt kul att få syn på det där dinglande åbäket mellan benen

Aleksa Lundberg som Kung Kristina Alexander, en pjäs av Elisabeth Ohlson Wallin. 2017.
Aleksa Lundberg som Kung Kristina Alexander, en pjäs av Elisabeth Ohlson Wallin. 2017.
Bild: Elisabeth Ohlson Wallin
Aleksa Lundberg,skådespelare,transperson,Journalist,Regnbågsmänniskor

Aleksa Lundberg

Redan som fyraåring i dagis hamnade Aleksa Lundberg i en kris när dagismammorna inför en utflykt ville att hon skulle ställa sig i killarnas kö. Aleksa har gått en väg från att kallas Mattias till att komma ut som bög till att därefter komma ut som transtjejen Aleksa.

SAKRIS

Jag undrade att ok om jag gillar tjejer så är jag lesbisk då? Men så började jag tänka att nä jag är inte en flicka

Sakris Kupila i sitt vardagsrum i Helsingfors med sin fru Jaana Tiiri. Hösten 2018.
Sakris Kupila i sitt vardagsrum i Helsingfors med sin fru Jaana Tiiri. Hösten 2018.
Bild: Yle/Mi Wegelius
studerande,medicin,transperson,socionomer,Regnbågsmänniskor

Sakris Kupila

Av dem som studerar medicin (på finska) vid Helsingfors universitet är Sakris Kupila den enda som offentligt har gått ut med att han är en regnbågsmänniska. Han upplever att en del studiekamrater och läkare inte vet tillräckligt om regnbågsmänniskor. De tror att man som trans är psykiatriskt rubbad.

En gång var han hos en läkare som slutade prata med honom när han fick höra att Sakris var trans.

- Han gick och ställde sig i ett hörn och stod där med armarna omkring sig. Han ville inte skaka hand. Han sa ingenting när jag gick och sa hejdå, ha en bra dag. Med sina patienter har Sakris aldrig haft några problem

Sakris och hans fru Jaana var de första i skolan som kom ut som ett regnbågspar

ROH

Normer märker man bara när någon bryter mot dem

Roh Petas i Kajsaniemi i Helsingfors sommaren 2018.
Roh Petas i Kajsaniemi i Helsingfors sommaren 2018.
Bild: Yle/Mi Wegelius
transperson,finlandssvensk,byråkrati,Kajsaniemiparken,Regnbågsmänniskor

Roh Petas

Roh Petas beskriver sig som ganska maskulin i sitt uttryck och uppfattas också som man av de flesta. Roh hittar jättemycket som är fint och bra både i maskulinitet och femininitet, men alla förväntningarna om att vara det ena eller det andra mår hen inte bra av. I stället vill Roh göra helt sin egen grej, vad det än råkar vara.

JAMIE

Jag upplevde ett enormt tryck att spela kvinnlig, att spela en väntad roll i ett förhållande. Det gick så långt att jag inte mera kunde vara närvarande
There was this enormous pressure to play a particular role, to be feminine. And I found that really, really hard, to a point where I would kind of disassociate

James MacDonald

James MacDonald är ståuppkomiker med finsk-kanadensiskt påbrå. Att skriva och uppträda har alltid varit hans stora intressen. Han har valt att bejaka sin sexuella identitet och att öppet berätta, kommentera och t.o.m. göra komik om vad det har inneburit för honom att byta kön. Transitionen har varit en högst intim och personlig resa.

Ett tag tänkte James att han kanske inte skulle behöva berätta om den för någon. Men sedan valde han annorlunda. Han säger att han inser att det var det enda rätta, eftersom han hela tiden får höra hur viktigt det är för andra att han har kunnat synliggöra känslor och upplevelser som transpersoner har.

To write and perform were James MacDonald’s great interests right from the start. He was born in Ontario by Finnish-Canadian parents and moved to Finland in his twenties. A transition process is always a highly personal and intimate journey.

At one point James thought that perhaps he wouldn´t have to tell anybody about it. But then he chose another path. Now he is well-known because of his openness. He has told about his gender identity and transition freely, commenting and making comedy about it.

Här hittar du podden Regnbågsmänniskor