Hoppa till huvudinnehåll

Mäkäräinen och Eder gav sköna formbesked direkt – Finland stod för stark stafettinsats i skidskytte

Kaisa Mäkäräinen har det kämpigt på skidskyttevallen.
Kaisa Mäkäräinen körde starkt på sin sträcka. Kaisa Mäkäräinen har det kämpigt på skidskyttevallen. Kaisa Mäkäräinen,skidskytte,vintersport

Finlands skidskyttestjärna Kaisa Mäkäräinen fick ett skönt svar i säsongens första världscuptävling. Hon drygade ut ledningen i mixstafetten. Herrarna höll inte för pallen, men det blev en historiskt bra placering.

Kaisa Mäkäräinen avslutade förra världscupsäsongen med att säkra sin tredje totaltitel. Den framgången gav den finländska stjärnan mer självförtroende – och säsongens första insats i världscupen lär ha fyllt på det kontot.

I dagens mixstafett, som får ses som ett genrep inför den individuella premiären på torsdag, var Mäkäräinen urstark. Hon åkte den andra etappen och växlade som etta.

Mäkäräinen drygade ut rejält mot italienskan Dorothea Wierer och fransyskan Justine Braisaz. Finländskan missade ett skott i stående skytte.

– Första varvet var bra, men sedan kom mjölksyran. Men bommen berodde inte på det. Det var helt enkelt en miss. Det känns som jag har fått fason på mitt liggande skytte nu och stående har känts bra hela tiden, säger hon till Yle.

Tvingades åka straffrunda

Mäkäräinen gav över till herrduon Tero Seppälä och Olli Hiidensalo i drömläge. Seppälä höll inte ihop i det stående skyttet och tvingades åka en straffrunda.

– Jag hade en jämn rytm i skyttet, men sista gick inte ner. Det kanske berodde på att vi åker på hög höjd. Benen började skaka. Jag var tvungen att köra för fullt hela vägen, säger han.

Seppälä växlade som trea, men Hiidensalo hade Ryssland, Italien och Tyskland flåsande i nacken. Hiidensalo gjorde så gott han kunde och såg till att Finland slutade femma i stafetten. En så bra placering har Finland aldrig tagit i mixstafett tidigare.

– Det var lite spännande att gå ut i det läget, men jag hade bra skidor. På vallen var det inget bra skytte, men det räckte till den där placeringen. Det kräver att vi undviker straffrunda, men det här är en potentiell medaljdistans för oss, säger Hiidensalo.

I OS i Sydkorea förra vintern slutade Finland på en sjätteplats i samma stafett.

– En kanoninsats, konstarerar Yle Sportens referent Magnus Eklöv om dagens tävling i slovenska Pokljuka.

Eder också stark

Och om Mäkäräinen fick svar på att formen finns där, gav också Mari Eder (tidigare Laukkanen) ett skönt besked. Eder inledde med att missa ett skott och växlade i ledning.

– Vi startade överraskande långsamt och det var skönt att få gå ut lugnt, säger hon.

Frankrike tog hem stafetten. Martin Fourcade körde upp laget i ledning på tredje sträckan och den höll Simon Destieux. Schweiz slutade tvåa och Italien trea.

Nästa vecka avgörs de första individuella loppen i världscupen. Herrarna kör distanslopp på onsdag och damerna avverkar samma tävlingsform på torsdag.

Resultat:

1) Frankrike 1.10.02,8 (0+5)
2) Schweiz + 38,9 (0+9)
3) Italien + 52,1 (1+8)
4) Ryssland + 1.17,3 (0+6)
5) Finland + 1.30,9 (1+11)
6) Norge + 1.51,1 (0+7)

Läs också

Nyligen publicerat - Sport