Hoppa till huvudinnehåll

Therese Johaug gick inte att stoppa i Lillehammer – Andersson och Flugstad Östberg puttade Charlotte Kalla av pallen

Therese Johaug vann på hemmaplan.
45:e segern i världscupen för Therese Johaug. Therese Johaug vann på hemmaplan. Bild: EPA-EFE/All Over Press Världscupen i längdåkning,Lillehammer,Therese Johaug

Therese Johaug tog en planenlig seger i jaktstarten då hon snabbt åkte ikapp och förbi Charlotte Kalla i de våta spåren i Lillehammer. På sista varvet fick Kalla dessutom ge sig mot det 21-åriga stjärnskottet Ebba Andersson och norskan Ingvild Flugstad Östberg, i en tävling där Krista Pärmäkoski åkte in på en odramatisk femte plats.

Charlotte Kalla åkte iväg två och en halv sekund före Therese Johaug i den blöta Lillehammer-terrängen, men snabbt var åkarna ett par, som började jobba för att hålla undan för resten av det jagande fältet.

Krista Pärmäkoski åkte iväg med häng på en pallplacering från en femte plats, men tappade sekunder redan under de första kilometrarna.

Cirka sju minuter in i tävlingen tog sig Johaug förbi Kalla och trissade upp tempot. Plötsligt hade Johaug på bara några hundra meter rivit upp en liten lucka, men Kalla bet sig fast och lät inte hemmafavoriten smita undan.

– Det kändes som jag hade bra fäste jämfört med henne, och även fast det blev en lucka försökte jag tugga på uppför. Men det blev för många meter, sade Kalla till SVT efter tävlingen.

Vid 3,3 kilometer hade Johaug ett försprång på bara 4,2 sekunder till Kalla, men in mot stadion för varvning kom Johaug redan i ensamt majestät.

– Avståndet blir bara större och större och större. Visst är det som konkurrenterna säger att hon är i urstark form, men tänk om hon ännu har kapacitet att toppa från det här. Det kan bli en väldigt monoton säsong i distansloppen, siade Yle Sportens referent Christian Vuojärvi vid varvningen där Johaug ledde med 6,4 sekunder.

Kallas tapp till Johaug fortsatte också på det andra varvet medan 21-åriga Ebba Andersson knappade in på sin lagkamrat med sikte på att sno andraplatsen bakom den omöjliga norskan.

– När jag såg att Charlotte hade svårt att följa Therese tog jag bara sikte på hennes rygg. Sen var det bara att köra. Men jag var så fruktansvärt sliten på toppen och trodde nästan att de skulle ta igen mig på stadionområdet, konstaterade Ebba Andersson efter loppet till SVT.

Kalla trillade av pallen

Medan Johaug åkte iväg mot segern blev den helsvenska duellen om andra platsen tävlingens behållning. Med två kilometer åkning kvar hade Andersson ätit upp det avstånd på 14 sekunder som skiljde damerna åt vid starten.

När Andersson kom ikapp Kalla spenderade hon ingen tid på att knäppa sin äldre konkurrent, hon åkte omgående förbi och knep en andra plats, precis som dagen innan i fristilsloppet.

Bakom Johaug och Andersson kom Ingvild Flugstad Östberg flygande som en galning och knäckte Kalla i slutet.

Hoppa över Twitterpostning

Kalla åkte in på en fjärde plats före Krista Pärmäkoski, som höll den femte plats hon startade ifrån.

– Tävlingen var helt bra även om jag gick omkull i början. Fästet var väldigt bra, men det gick åt glidet en del tyvärr. Som åkning är det ändå på väg i rätt riktning. Sen när allt stämmer är jag nog närmare täten, idag hade perfekt åkning kanske räckt till en kamp om tredje plats, sade Pärmäkoski efter loppet.

Susanna Saapunki kom i mål som 20:e medan Laura Mononen var 30:e.

IF Minkens Andrea Julin slutade på en 54:e plats, över åtta och en halv minut efter Johaug.

Världscupen stannar ytterligare en vecka i Norge, den 8-9 december tävlar både herrar och damer i Beitostölen.

Slutresultat, damer 10 km jaktstart, klassisk teknik, Lillehammer:

1. Therese Johaug NOR 29.35,5
2. Ebba Andersson SWE + 16,8
3. Ingvild Flugstad Östberg NOR + 17,9
4. Charlotte Kalla SWE + 23,1
5. Krista Pärmäkoski FIN +1.04,2
6. Stina Nilsson SWE +1.35,4
7. Teresa Stadlober AUT +1.44,8
8. Natalia Neprjaeva RUS +2.05,3
9. Ragnhild Haga NOR +2.13,2
10. Sadie Bjornsen USA +2.21,7
---------------------------------------
20. Susanna Saapunki FIN +4.00,3
30. Laura Mononen FIN +4.42,2
43. Johanna Matintalo FIN +5.59,8
54. Andrea Julin FIN +8.36,7
xx. Katri Lylynperä FIN dnf

Läs också

Nyligen publicerat - Sport