Hoppa till huvudinnehåll

Tre finländska Greenpeace-aktivister sitter häktade i Slovakien – var med och ockuperade ett torn i ett kolkraftverk

Rök och ånga från brunkolskraftverk nära Köln
Arkivbild över ett kolkraftverk. Kraftverket på bild är inte kopplat med händelserna i Slovakien. Rök och ånga från brunkolskraftverk nära Köln Bild: EPA/HENNING KAISER brunkol

I onsdags protesterade Greenpeace mot fortsatt bränning av kol i Slovakien genom att ockupera och hänga upp en banderoll på ett torn i ett kolkraftverk i staden Nováky.

Tolv personer häktades, bland dem tre finländare, och nu har rätten begärt aktivisterna häktade tills rättegången börjar. De övriga häktade är från Slovakien, Tjeckien och Belgien.

Det har också lett till att Greenpeace kommer att protestera vid Slovakiens ambassad i Helsingfors i dag på söndag. På Facebook har ett sextiotal personer anmält att de är på väg på demonstrationen.

Greenpeace-banderolll på ett torn i ett kolkraftverk i Slovakien.
Banderollen hängdes i ett torn. Greenpeace-banderolll på ett torn i ett kolkraftverk i Slovakien. Bild: © Greenpeace Greenpeace,Slovakien,kolkraftverk

Det är fortfarande oklart när rättegången kommer att äga rum. Enligt Greenpeace misstänks aktivisterna för att hota verksamheten av en allmännyttig inrättning. Maximistraffet för brottet är fem år fängelse.

I Polen har aktivister också demonstrerat mot kolkraft. Frågan om kolkraft är aktuell på grund av att FN:s klimatmöte börjar i dag i Katowice i Polen.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes