Hoppa till huvudinnehåll

Ville blev företagare efter grundskolan: "Det är mycket man inte kan lära sig i skolan utan genom erfarenhet"

Ville Hatanmaa i Malax ville redan i högstadiet bli företagare, och så blev det genast efter grundskolan. Idag omsätter hans företag närmare 3 miljoner euro och han planerar utvidga.
Många unga drömmer om att bli företagare- men långt ifrån alla tar steget. Vi har förutom Ville träffat tre andra unga företagare som drömt och vågat.

- Redan i högstadiet hade jag en tanke om att bli företagare i framtiden, att inte vara anställd någonstans, säger Ville Hatanmaa i Malax. Idag är han 29 år.

Ville var 16 år då han blev företagare.

- Då sålde jag små mängder av bil- och motorcykeldelar och liknande. Det var i liten skala, men jag ville ha ett eget företag redan då, säger Ville.

Han minns att hans helger inte gick till att vara ute på byn.

- Det var nog mest att skruva på mopeder och sälja dem vidare och plocka ihop mopeder.

Som 18-åring startade Ville sedan en bilverkstad som han hade i fem år.

Min ekonomikunskap har kommit genom erfarenhet - och det är bara att ha bra samarbete med bokföraren, säger han.

Han har inte någon annan utbildning än grundskolan bakom sig.

- Bara högstadieutbildning faktiskt. Det är mycket man inte kan lära sig i skolan utan genom erfarenhet. Min ekonomikunskap har kommit genom erfarenhet - och det är bara att ha bra samarbete med bokföraren, säger han.

Inga lätta år bakom

Sedan år 2014 driver Ville företaget VTH Recycling. Hans farfar började med det, farbror fortsatte och efter honom köpte Ville utrustningen och samtidigt ett nytt område i Malax.

- Vi har haft ganska bra tillväxt. Men det har inte varit lätta år i branschen, råvarupriserna har varit låga och man måste göra stora investeringar. Men allt ser helt bra ut, åtgången av skrot är bra vid stålverken.

Idag ligger omsättningen på 2,7 miljoner euro, nästan hälften går på export.

Kran lyfter metallskrot.
Ville Hatanmaas företag för ungefär en långtradare om dagen till t.ex. SSAB eller Outokumpu som använder metallskrotet som råvara, smälter det och gör nytt stål av det. Kran lyfter metallskrot. metallbranschen,järnskrot,Malax,vtc recyckling

Företaget tar emot industrimetallskrot som sorteras, klipps och mals till sådana mått att det duger som råvara till stålindustrin.

Han ska utvidga ytterligare genom att öppna en stålförsäljningspunkt där olika stålprodukter säljs, såsom profil, rör och skivor av exempelvis aluminium, rostfritt stål och vanligt järn. Vid punkten tar man också emot en del metall av privatpersoner och företag.

Intresset stort för företagande men få väljer det

Många drömmer såsom Ville i unga år om att bli företagare. Enligt exempelvis undersökningen AMIS 2018 som har fokus på elever i yrkesskolor ville knappt fyrtio procent blir företagare. Intresset har sjunkit en aning eftersom över hälften ville bli det för fem år sedan.

Men trots att viljan finns så väljer många bort företagandet, idag fler än förr.

En stor företagsiver och vilja syns hos unga men det syns sedan inte i antalet grundade företag.

- En stor företagsiver och vilja syns hos unga men det syns sedan inte i antalet grundade företag, säger Aicha Manai som är nätverkschef på Finlands företagare där hon bland annat utvecklar förutsättningarna för unga företagare.

Ekenäs Däckmarket
Antalet unga företagare har minskat. I slutet av 1980-talet rörde sig antalet företagare under 30 år kring 35 000, medan antalet under många år varit under 20 000.En uppgång syns de senaste åren. Ekenäs Däckmarket Bild: Linda Söderlund/Yle Jobb (musikstycke),arbetstagare,bilverkstäder,ekenäs däckmarket

Orsaken att unga inte vågar steget är främst av ekonomiska skäl och för att de inte har ett tillräckligt stödnätverk omkring sig. Och fortfarande påverkas speciellt kvinnor om de överväger att skaffa familj.

Men det finns positiva tecken. Av de nya företag som grundats 2017 var hälften företagare under 35 år och de vanligaste branscherna var skönhet, hälsotjänster och byggande.

Nina Hägen - franchiseföretagare

Nina Hägen i Vasa inreder och hyr ut lägenheter. Hon har utbildat sig inom företagsekonomi och har alltid drömt att bli företagare.

Kvinna som sitter i ett kök.
Nina Hägens kunder är företag, affärsresenärer, finländska och utländska arbetare, allt från försäljare och byggarbetare till ingenjörer och läkare. Och lokala som tvingas flytta ut ur sitt hem exempelvis på grund renovering, vattenskada eller brandskada.. Kvinna som sitter i ett kök. företagare,Vasa,Österbotten,nina hägen

Hon har löst just de utmaningar med ekonomi och nätverk som många unga brottas med bland annat genom att fungera som franchiseföretagare där man verkar inom ramen för ett visst affärskoncept. Nina jobbar för Kotimaailma-kedjan.

- Fördelarna med att vara franchiseföretagare är att det finns bra strukturer för budgetar och liknande. Jag visste redan innan vad jag behöver för kapital för att komma igång och för att kunna växa första året. När jag hade det klart var det bara att söka finansiering.

Föreningsaktivitet har gett affärer

Hon behövde också bygga ett nytt nätverk av företagare i sin omgivning med mentorer och också här fick hjälp.

Jag visste redan innan vad jag behöver för kapital för att komma igång och för att kunna växa första året.

- Jag fick hjälp med att komma igång och snabbt komma på rätt spår. De största misstagen är kanske prövade och man får kolleger på andra håll i Finland också.

Två välbäddade sängar.
Nina Hägen inreder lägenheter och har gjort många affärer genom att vara aktiv i företagarföreningar.. Två välbäddade sängar. sovrum,uthyrning av lokaler,Vasa,Österbotten,kotimaailma

Nina är aktiv i en förening för unga företagare.

- Jag sökte mig ganska snabbt med i den. Där träffar jag andra unga och samtidigt får man väldigt goda vänner, både privat och affärsbekanta. Det har fötts många affärer via att jag har varit aktiv i företagarföreningar.

Att vara syskon och företagare

Det är en speciell situation att driva företag tillsammans med sitt syskon. Det gör Rozanne Fors och Isabella Forsström sköter kafeér och restauranger i Pargas.

- Det kan ju inte vara bättre än att man känner sin företagspartner så bra som man bara kan känna någon, säger Rozanne.

- Visst kan det någon gång vara lite svårt med något syskonbråk, men vi hittar alltid någon väg tillbaka, säger Isabella.

Rozanne och Isabella Forsström.
Syskonen Rozanne Fors och Isabella Forsström tog över Café Hallonblad för ett par år sedan. Rozanne och Isabella Forsström. Bild: Yle/Lotta Sundström person,café hallonblad

Båda deras föräldrar var restaurangföretagare och de har hjälpt till redan som små. Både Rozanne och Isabella har gått i restaurangskola och efter det ville de ha något eget. De letade först efter ett ställe i Åbo men det var svårt att hitta något lämpligt. Men de hittade Café Hallonblad i Pargas istället.

- Rozanne jobbade här i två år och då företagaren före oss ville göra annat föreslog hon att vi skulle ta över. Så nu har vi varit här två år.

Rozanne Forsström häller socker i en degbunke
Just när har systrarna Rozanne och Isabella fem anställda, på sommaren hade de 14 . Rozanne Forsström häller socker i en degbunke Bild: Maud Stolpe/Yle Närbild

Under de här två åren har de också öppnat lunchrestaurangen Fabriken vid Nordkalk där de tillreder lunch för 200 personer om dagen och de har tagit över också Fredrikastugan som är öppen sommartid. Vid sidan om det här har de också catering.

- Det finns säkert inte en timme under dagen utan att man skulle tänka på företaget, utom då när man sover - men då kanske man drömmer om det, säger Isabella.

Det finns säkert inte en timme under dagen utan att man skulle tänka på företaget.

Hur vågade ni satsa?

- Det är ju lättare då man har ett, då kan man ha flera. Men det beror kanske också på vi har erfarenhet av branschen från tidigare, säger Rozanne medan syster fortsätter meningen med att konstatera att de är uppväxta med det.

De tror också att det är lättare att ta över en verksamhet som redan finns istället för att börja helt från början.

I framtiden är något ställe i Åbo inte uteslutet.

- Nej, det är ännu en dröm som vi vill uppfylla någon dag, säger Isabella.

Mer om unga företagare i Närbild i Yle Fem måndag 3 december klockan 20 (repris tisdag 4 december klockan 11).