Hoppa till huvudinnehåll

Ahokas har plats för de stora talangerna – hyllar läget för finländsk hockey: "Aldrig haft det så här"

Kristian Vesalainen i Jokerit.
Efter en hackig säsongsstart i Nordamerika kom Kristian Vesalainen hem till Finland och Jokerit. Frågan är om han orkar med ett JVM. Kristian Vesalainen i Jokerit. Bild: All Over Press Kristian Vesalainen,Jokerit

JVM-truppen är stark redan nu – men förbundskaptenen Jussi Ahokoas suktar efter ännu mer. I sikte finns givetvis jättelöftena i NHL och Jokerits Kristian Vesalainen. "Det är omöjligt att säga något om NHL-spelarna nu", säger Ahokas.

Nytt år, samma typ av frågeställningar. Vilka spelare kan förstärka den finländska JVM-truppen i ishockey under de sista dagarna före turneringsstarten?

I takt med att finländska juniorspelare i allt tidigare ålder har åkt över till Nordamerika har det här blivit aktuellt. Den här gången är inget undantag.

När förbundskaptenen Jussi Ahokas presenterade sin lägertrupp i dag hade han medvetet lämnat tre platser öppna. Tre anfallare ska in och blickarna riktas främst mot namn som Eeli Tolvanen, Jesperi Kotkaniemi och Kristian Vesalainen.

– Vi informerar om de som har NHL-kontrakt och Vesalainen senare. Det är fortfarande öppet, säger Ahokas.

"Omöjligt att säga något"

Kotkaniemi har tagit en ordinarie tröja i Montreal Canadiens under sin debutsäsong i NHL, Tolvanen gjorde säsongsdebut i NHL i helgen med framgång och Vesalainen anslöt nyligen till Jokerit.

– Jag var i Nordamerika på resa och kom hem i går, så jag ska prata med Vesalainen senare. Det är omöjligt att säga något om NHL-spelarna.

Montreals Jesperi Kotkaniemi på isen inför matchen mot Toronto.
Jesperi Kotkaniemi. Montreals Jesperi Kotkaniemi på isen inför matchen mot Toronto. Bild: Vincent Ethier/Icon Sportswire/All Over Press Jesperi Kotkaniemi

Ahokas poängterar att läget är strålande numera för en finländsk förbundskapten.

– Jag måste påpeka att finländsk hockey gör mycket rätt. Sex stycken spelare som inte är tjugo år har redan spelat NHL-matcher. Vi har nog aldrig haft ett sådant här läge.

Föll i kvarten förra året

Spelarna som är uttagna åker till Nordamerika på lördag. Juniorlejonen laddar upp med träningsmatch mot Danmark (19 december) och Kanada (23 december). Tanken är att presentera JVM-truppen på julafton och turneringen inleds på annandag jul mot Sverige.

– Nu får vi arbeta tillsammans med spelarna. Det viktiga är att träna bra, hitta kedjorna och acklimatisera oss till tidsskillnaden som är tio timmar.

Jussi Ahokas.
Jussi Ahokas leder Juniorlejonen. Jussi Ahokas. Bild: Lehtikuva Jussi Ahokas,Finlands herrjuniorlandslag i ishockey,ishockey

Finland åkte ut i kvartsfinalen mot Tjeckien för ett år sedan. Då var det största problemet målskyttet. Bland spelarna som är uttagna finns offensiv spets i form av exempelvis Kärpätduon Rasmus Kupari och Aleksi Heponiemi samt TPS-löftet Kaapo Kakko.

Trots allt mer individuell skicklighet pratar Ahokas som en finländsk tränare när han trycker på kollektivet.

– Spelarna känner varandra väl. Vi kan bygga fyra starka kedjor och vi kommer att fokusera på finländsk hockeys styrkor. Vi ska försöka ha puck så mycket som möjligt och spela ett snabbt lagspel.

Junior-VM i ishockey sänds på Yles kanaler.

Källor: Yle Urheilu, STT

Läs mera:

Första JVM-lägerlaget uttaget – Kristian Vesalainens namn fanns inte på listan

Många bekanta namn finns bland den JVM-lägertrupp som chefstränaren Jussi Ahokas tog ut på måndagen. Namn som Aleksi Heponiemi, Rasmus Kupari och Anton Lundell ringer många klockor, inte bara för de allra största vännerna av ishockey.