Hoppa till huvudinnehåll

Arnold Schwarzenegger vid FN:s klimatmöte i Polen: USA är med trots att ledaren i Washington inte är det

Arnold Schwarzenegger talar vi klimatkonferensen i Katowice
Arnold Schwarzenegger talar vi klimatkonferensen i Katowice Arnold Schwarzenegger talar vi klimatkonferensen i Katowice Bild: AFP / Lehtikuva Arnold Schwarzenegger,Polen,Katowice,FN:s klimatpanel,Koldioxidutsläpp,växthusgaser,klimat,klimatförändring,klimatpolitik,klimatmöten,klimatavtal,FN:s klimatkonferens i Katowice

Världens ledare samlas till ett två veckor långt klimatmöte i Katowice i Polen. Nu ska parterna förhandla om hur de mål som formulerades år 2015 i Paris konkret ska uppfyllas.

Konferensen COP24 öppnades av FN:s generalsekreterare António Guterres.

Han sade att klimatförändringen redan nu är en fråga om liv och död för många länder. Han efterlyste modiga åtgärder så att en katastrofal temperaturhöjning ska kunna undvikas.

Guterres påpekade att det som länderna under Parismötet 2015 förband sig till inte räcker. Han beklagade också att majoriteten av de länder som åtog sig att agera ändå inte har uppfyllt de åtaganden som de förband sig till då.

- Nu måste ambitionsnivån höjas betydligt, sade Guterres.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres talar vid klimatkonferensen i Katowice.
FN:s generalsekreterare António Guterres. FN:s generalsekreterare Antonio Guterres talar vid klimatkonferensen i Katowice. António Guterres

Enligt Guterres är konferensen i Katowice ett försök att "räta upp skeppet".

USA drog sig ur Parisavtalet - men följer med processen

Trots att USA drog sig ur det klimatavtal som ingicks i Paris 2015 så kan landet ändå inte lämna avtalet förrän år 2020.

Amerikanska förhandlare har därför deltagit i möten och har inte heller försökt blockera processen.

Eftersom president Donald Trump har en förkärlek för kol uppges Vita huset planera ett sidoevenemang där man marknadsför fossila bränslen. Ett liknande evenemang ordnades också under det förra COP-mötet vilket väckte ilska hos många delegater.

Arnold Schwarzenegger: USA är inte samma sak som Washington

Skådespelaren och Kaliforniens tidigare guvernör Arnold Schwarzenegger, som länge har kämpat för klimatfrågor, höll i dag ett anförande där han påpekade att USA nog följer Parisavtalet. Enligt honom rådet det en viss allmän blindhet visavi USA.

- Varje gång ni talar om Amerika så har ni rätt då ni säger att vårt ledarskap i Washington är en aning bakåtsträvande. Men ni har fel då ni säger att Amerika har dragit sig ur Parisavtalet.

Schwarzenegger påpekade att om man tittar lite bortom Washington så hittar man de stater och städer därifrån 70 procent av USA:s utsläpp härstammar och där det pågår ett fantastiskt arbete.

Vindkraftverk i Kalifornien.
Vindkraftverk och solpaneler i Kalifornien. Vindkraftverk i Kalifornien. solpaneler,vindkraftverk,Kalifornien

- Delstater och städer är fortfarande med i Parisavtalet, våra finansiella institutioner är med, våra akademiska institutioner är med, och guvernörer och borgmästare är med. USA är fortfarande med och utför ett enastående arbete, konstaterade Schwarzenegger.

Han konstaterade också att landet har en ledare i Washington som inte är med.

- Men kom ihåg att Amerika är mer än bara Washington och en ledare.

Sir David Attenborough talade om risken för en kollapsad civilisation

Sir David Attenborough – brittisk zoolog, författare och programledare – hörde till talarna vid öppningsceremonin.

- Just nu står vi inför en av människan framkallad katastrof i global skala, vårt största hot på tusentals år, sade Attenborough och hänvisade till risken för en kollapsad civilisation och en förstörd natur
om inga åtgärder nu vidtas.

Sir David Attenborough talar från ett podium vid klimatmötet i Polen 2018.
Sir David Attenborough Sir David Attenborough talar från ett podium vid klimatmötet i Polen 2018. Bild: EPA-EFE/ANDRZEJ GRYGIEL POLAND OUT Arnold Schwarzenegger,Polen,Katowice,FN:s klimatpanel,koldioxidutsläpp,växthusgaser,klimat,klimatförändring,klimatpolitik,klimatmöten,klimatavtal,FN:s klimatkonferens i Katowice

- Världens folk har talat, och budskapet är klart: Tiden rinner ut. De vill att ni – beslutsfattarna – agerar nu.

Under klimatkonferensen i Katowice är det tänkt att Sir David Attenborough ska fungera som en länk mellan publiken och de politiska beslutsfattarna.

15-årig svensk skolflicka vid öppningsceremonierna

Också den 15-åriga Greta Thunberg från Stockholm hör till talarna vid öppningsceremonin i Katowice.

Greta Thunberg har sedan i augusti skolstrejkat för klimatet utanför riksdagshuset i Stockholm.

Hoppa över Twitterpostning

Thunberg anser att politikerna har svikit folket och att det är dags att själv agera. Hennes budskap har inspirerat många andra skolelever runtom i världen.

Hennes budskap i dag till FN:s generalsekreterare António Guterres var att frågan om klimatförändringen redan är löst, att vi redan sitter på alla fakta för hur den ska lösas. Hon undrade också varför hon ska studera för en framtid som snart kanske inte existerar, och då ingen heller försöker rädda den framtiden. Eller varför hon alls ska bry sig om fakta, då samhället uppenbarligen inte bryr sig om fakta.

Hoppa över Twitterpostning

Vid Parismötet gavs det frivilliga löften

Klimatkonferensen – som kommer att pågå den 2–14 december i Katowice – är den första som hålls efter den specialrapport som FN:s klimatpanel IPCC nyligen publicerade om det akuta behovet av en begränsning av koldioxidutsläppen.

Under mötet – som hålls inne i koldistriktet i södra Polen – är det meningen att delegaterna ska enas om ett regelverk där konkreta linjer dras upp för kampen mot koldioxidutsläpp.

Meningen är att konkretisera de mål som formulerades år 2015 i Paris. De åtaganden som formulerades då byggde mycket på frivillighet.

Pengar är nyckeln till mycket

Ett av problemen är att rika och fattiga länder ser olika på de metoder som ska användas för att dramatiska temperaturhöjningar ska kunna förhindras.

Det råder skepsis i fråga om rika länders egentliga vilja att finansiera de åtgärder som behövs. Rika länder anklagas för förhalningsteknik.

Framsteg i finansieringsfrågorna anses utgöra den verkliga grundbulten för en lyckad konferens.

Snigeltempot i FN-processen skapar frustration

Det långsamma tempot i processen har skapat frustration på många håll. Stigande temperaturer ses som ett stort hot – och politikernas engagemang ses som för litet.

- Regeringar runt om i världen har misslyckats totalt med att skydda sina medborgare. I stället jagas det efter snabba vinster och goda affärer, säger en talesperson för den sociala rörelsen Extinction Rebellion.

Rörelsen kämpar för en radikal förändring i klimatfrågor.

- Vid COP24-mötet vill vi försäkra oss om att det inte bara handlar om att skapa ett tekniskt regelverk. Det är viktigt att regeringarna inte förlorar det större perspektivet, konstaterar rörelsen.

Achim Steiner, som leder FN:s utvecklingsprogram, anser ändå att det har gjorts konkreta framsteg i försöken att tackla ett av de mest komplexa problemen i världen.

- Det finns i dag fungerande storsatningar på förnybar energi, och det handlar inte om små saker. En energirevolution har utspelat sig bakom – de ibland sega – klimatförhandlingarna, säger han.

Källor: COP24, BBC, Reuters

Läs också