Hoppa till huvudinnehåll

Bolag vill i snabb takt bygga serviceboende i Ingå

Två personers fötter och en rollator.
Ett nytt serviceboende kan snart finnas i centrum av Ingå. Två personers fötter och en rollator. hälsovård,Senior (surname),äldreboende

I Ingå vill ett företag bygga ett nytt serviceboende. Det är rappa tag som gäller. Kommunen ska ta ställning till en möjlig försäljning av området i december och vid ett jakande beslut ska arbetet sätta igång direkt.

Det är byggbolaget Sievitalo Oy som lämnat in en offert till Ingå gällande köp av Strandgården och en del av Sjukstugan i centrum.

Planen är att dela upp området i två tomter och bygga elva hus med full service på den ena tomten.

På den andra tomten vill man bygga ett serviceboende tillsammans med bolaget Mehiläinen Hoivapalvelut, som ska driva enheten. Servicehuset skulle ha plats för trettio personer.

Kommunen säljer området för 600 000 euro

Kommunen har köpt fastigheten på drygt 5 500 kvadratmeter för tre år sedan för 400 000 euro.

En del av fastigheten har sedermera byggts om till gata. På området finns ett gammalt hus där man ordnar verksamhet för seniorer.

Kommunen upplever Sievitalos förslag intressant. Det anses möta ett behov av service som för tillfället saknas i kommunen.

Sievitalo har presenterat en snabb tidtabell. Företaget ska inleda planeringen av ena tomten så fort ett försäljningsbeslut görs.

Bolaget bjuder totalt 600 000 euro för området. Den byggnad som finns på den ena tomten ska rivas.

Kommunstyrelsen sammanträder för ett extra möte den 3 december.

Kommundirektör Robert Nyman och grundtrygghetschef Anne Öhman som gjort beredningen föreslår att kommunen godkänner offerten. Kommunfullmäktige fattar det slutgiltiga beslutet.

Artikeln korrigerad 3.12 klockan 8.08, fastigheten som kommunen köpte är drygt 5500 kvadratmeter stor, inte kvadratkilometer.

 • Kommentar: I Tyskland kan coronakrisen avgöra vem som efterträder Angela Merkel

  CDU:s partiledarkandidater har inte synts till under krisen.

  I Tyskland kan coronakrisen få långtgående följder också för landets politiska framtid. Förbundskansler Merkels kristdemokrater står fortfarande mitt i processen att utse hennes möjliga efterträdare och den pågående krisen verkar nu föra en hittills viktig krishanterare mot posten som kansler.

 • Fiskets natt, Kållby

  Forellfiske, sumodräkter och brinnande bilar vid åstranden.

  Varje år sedan 2001 fylls Esse å med forell och åstranden av bybor. Fiskets natt är en dold pärla bland Österbottens otaliga sommarevenemang.

 • Finlands längsta vägg, Brahestad

  En överraskande lång vägg förbluffar i Brahestad.

  I Brahestads trähusområde döljer sig en oväntad sevärdhet. Är det här Finlands längsta vägg?

 • Art Bank, Pargas

  Nordens enda offentliga Salvador Dalí-utställning.

  Surrealism i skärgården. I nordens enda offentliga Salvador Dalí-utställning kan du bekanta dig med en av 1900-talets mest kända surrealistiska konstnärers verk och träffa hans finlandssvenska reinkarnation.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland