Hoppa till huvudinnehåll

Byggstart kanske redan år 2020 för alternativa äldreboendet i Västerby i Ekenäs

Fem kvinnor som ser ut över en åker
Det kan bli byggstart för äldreboendet redan år 2020. Fem kvinnor som ser ut över en åker Bild: Alfa Omega Raseborg Västnyland,Raseborg,alfa omega raseborg

Byggaren är utsedd och byggstarten kanske redan blir år 2020 för det alternativa äldreboendet i Västerby i Ekenäs. Initiativtagare och föreningen bakom boendet är Alfa Omega Raseborg.

Arkitekten för bygget är vald och ritningarna finns redan. Natural building company heter företaget som ska bygga det alternativa äldreboendet.

Utvändigt kommer huset att vara av trä men lera och halm är de huvudsakliga byggnadsmaterialen.

Lars ”Lasse” Karlsson är viceordförande i föreningen Alfa Omega Raseborg. Föreningen är inspirerad av antroposofin, säger han.

Om byggstarten sker 2020 tror Karlsson att boendet kan vara inflyttningsklart ett par år senare.

Många är ensamma

- Det stora problemet med äldre människor i dag är ensamheten. Väldigt många upplever att de är ensamma men samtidigt vill de äldre inte bo i någon kolchos.

- Vi vill få fram en lösning där de äldre kan känna att det här är mitt hem, förklarar Karlsson.

Porträttbild på Lasse Karlsson.
Lars Karlsson. Porträttbild på Lasse Karlsson. Bild: Tiina Grönroos / Yle Raseborg,Ekenäs,Västnyland,äldreboende,Servicehus,antroposofi,alfa omega raseborg

Han säger att det i det alternativa servicehemmet ska finnas en känsla av och möjlighet till samvaro utan att de äldre ska behöva känna att de måste ta del av någonting.

- Man ska uppleva att man får bo i sin egen våning, men vill man så kan och får man söka sig till andra människor som finns i närheten.

Inte som en anstalt

Han säger att det alternativa äldreboendet inte ska vara som att bo på anstalt.

- De som ska flytta in där ska vara i relativt gott skick.

- Samvaron människorna emellan ska sörja för att ingen blir lämnad ensam. Men det handlar inte om att det ska vara någon som hela tiden knackar på dörren.

Karlsson säger att det ska vara möjligt för grannarna i servicehuset att knacka på hos varandra om de så tycker.

- Det kan till exempel vara så att någon tycker att den inte sett till någon på en tid och därför knackar på och hör hur den andra mår, förklarar han.

Byggs vid Mikaelskolan

Arkitektoniskt ska helheten påminna om en by eller ett bostadsområde där var och en har sin egen bostad.

Det nya äldreboendet ska enligt planerna byggas invid Mikaelskolan mellan Österby och Trollböle utanför Ekenäs omedelbara centrum. Med placeringen av äldreboendet nära skolan söker man synergieffekter.

- Det ordnas en hel del program i Mikaelskolan som de som bor i äldreboendet kan ta del av.

- Många daghem vill ju också ha ”mommor och mofor” som kommer dit och hjälper till. Det finns massor av saker som äldre människor är fullständigt kapabla att göra men det finns ingenstans de kan göra det.

Karlsson säger att här kunde generationer mötas och det skulle ske helt utan tvång.

Både hyres- och aktielägenheter

I samband med äldreboendet kommer också att finnas något man kallar en kultursal.

- Den här salen kunde också användas av andra och tanken är att till och med symfoniorkestrar kunde spela där.

I boendet kommer det att finnas såväl hyres- som aktielägenheter. Att sälja bostadsaktier är enligt Karlsson ett sätt att finansiera bygget, det andra sättet är att ”gå runt med hatten i handen”.

- Det finns människor där ute som vill se att det här blir av.

- Här kan också finnas olika serviceformer inhysta, säger Karlsson och räknar upp massör och läkare som exempel. Det här finansieras av andra.

På våren 2019 börjar föreningen slå på trumman för projektet. Då är de slutliga ritningarna och många andra detaljer kring äldreboendet klara.

Artikeln baserar sig på en radiointervju av Tiina Grönroos.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland