Hoppa till huvudinnehåll

Första JVM-lägerlaget uttaget – Kristian Vesalainens namn fanns inte på listan

I förra säsongens junior-VM gjorde Aleksi Heponiemi två mål.
Aleksi Heponiemi axlar ett stort ansvar i JVM-lagets anfall. I förra säsongens junior-VM gjorde Aleksi Heponiemi två mål. Bild: Anders Marshall / AOP Aleksi Heponiemi

Många bekanta namn finns bland den JVM-lägertrupp som chefstränaren Jussi Ahokas tog ut på måndagen. Namn som Aleksi Heponiemi, Rasmus Kupari och Anton Lundell ringer många klockor, inte bara för de allra största vännerna av ishockey.

Chefstränaren för Finlands herrjuniorlandslag i ishockey, Jussi Ahokas, har tagit ut en VM-lägertrupp som består av tre målvakter, tio backar och tolv anfallare.

Truppen ska fyllas på med ytterligare tre anfallare, men oberoende kan man konstatera att anfallet och målvaktspositionen ser slagkraftiga ut, medan försvaret är mer anonymt.

Ingen Vesalainen

I nuläget lyser Jokeritanfallaren Kristian Vesalainens namn med sin frånvaro, men som sagt ska listan i ett senare skede fyllas på med ytterligare tre spelare. Trots Vesalainens frånvaro ser anfallsgardet starkt ut.

Aleksi Heponiemi är för tillfället tionde i Ligans poängbörs (25 matcher och 22 poäng) medan Rasmus Kupari (24 matcher och 20 poäng) är på 16:e plats. TPS-anfallaren Kaapo Kakko har samlat ihop 17 poäng på 23 matcher medan HIFK:s Anton Lundell skrapat ihop tio poäng på 18 matcher.

Åldersmässigt finns det några namn i NHL som garanterat skulle intressera chefstränare Ahokas: åtminstone Montreal Canadiens-anfallaren Jesperi Kotkaniemi, Chicago Blackhawks-backen Henri Jokiharju, Dallas Stars-backen Miro Heiskanen och Nashville Predators-anfallaren Eeli Tolvanen torde ha givna platser i laget om deras klubbar mot förmodan skulle släppa dem till VM.

VM i Kanada

JVM kör i gång den 26 december i Vancouver och Victoria i Kanada. VM-lägret börjar den 15 december. Under VM-lägret kommer Finland att spela träningsmatcher mot Danmark och Kanada. Det slutliga JVM-laget torde publiceras på julafton.

Målvakter: Lehtinen Lassi (Lukko), Lindberg Filip (Massachusetts NCAA), Luukkonen Ukko-Pekka (Sudbury Wolves OHL)

Backar: Anttalainen Aleksi (Blaineville QMJHL), Heinola Ville (Lukko), Honka Anttoni (JYP), Kaskinen Olli (TPS), Kokkonen Mikko (Jukurit), Laaksonen Oskari (Ilves), Latvala Otto (HPK), Riekkinen Joona (KalPa), Thomson Lassi (Kelowna Rockets WHL), Utunen Toni (Tappara)

Anfallare: Engberg Teemu (HIFK), Heponiemi Aleksi (Kärpät), Kakko Kaapo (TPS), Kupari Rasmus (Kärpät), Anton Lundell (HIFK), Nordgren Niklas (HIFK), Nyman Linus (Lukko), Ranta Sampo (Minnesota NCAA), Talvitie Aarne (Penn State NCAA), Vainionpää Samuli (Ilves), Virtanen Santeri (SaiPa), Ylönen Jesse (Pelicans)

Chefstränare: Jussi Ahokas

Läs mera:

Ahokas har plats för de stora talangerna – hyllar läget för finländsk hockey: "Aldrig haft det så här"

JVM-truppen är stark redan nu – men förbundskaptenen Jussi Ahokoas suktar efter ännu mer. I sikte finns givetvis jättelöftena i NHL och Jokerits Kristian Vesalainen. "Det är omöjligt att säga något om NHL-spelarna nu", säger Ahokas.