Hoppa till huvudinnehåll

Jukka Jalonen tog ut laget till Rysslands EHT-turnering – Tirronen debuterar i landslaget: "Glädjande överraskning"

Rasmus Tirronen, TPS.
Rasmus Tirronen debuterar i landslaget. Rasmus Tirronen, TPS. Bild: Yle/Tomi Hänninen Rasmus Tirronen,TPS (ishockey)

Hela åtta finländare debuterar i Finlands ishockeylandslag i Rysslands EHT-turnering nästa vecka. En av dem är den 28-årige Rasmus Tirronen som framgångsrikt vaktat TPS mål den gångna säsongen.

Lejonens chefstränare Jukka Jalonen presenterade sin nyaste landslagstrupp på måndagen. Åtta landslagsdebutanter ryms i truppen som åker till Rysslands EHT-turnering, där den första matchen förvisso går av stapeln i Tammerfors med match mot Tjeckien den 13 december.

Därifrån bär det av till Moskva för lördagsmatch mot Sverige varifrån landslagsekipaget drar till Sankt Petersburg för den avslutande utematchen på söndag mot värdnationen Ryssland.

Bara fem av spelarna deltog i höstens EHT-turnering i Helsingfors, däremot är hela åtta spelare debutanter på A-landslagsnivå.

Första gången i landslagströjan

För TPS 28-årige målvakt Rasmus Tirronen är det inte enbart fråga om en debut på A-landslagsnivå, utan om en landslagsdebut över huvud taget.

– Jag har aldrig varit i något landslag, berättar Tirronen för Yle Sporten.

– Det är ett stort privilegium att få spela i landslaget. Jag blev rätt tagen av det. Det kom som en glädjande överraskning.

Tirronen har hört till höstens utropstacken i Ligan vad målvakter beträffar. Efter 17 spelade matcher ligger hans insläppta mål-medeltal på utmärkta 1,86 medan räddningsprocenten är 92,86, siffror som ger honom en tredje respektive andra plats i målvaktsstatistiken. Målvaktsansvaret i TPS har hittills varit uppdelat så att Tirronen spelat ungefär två tredjedelar av lagets matcher medan norrmannen Henrik Haukeland stått i nio matcher.

Varför tror du att du blev vald till landslaget?

– Jag har varit ganska jämnbra under säsongen, och har hittat en bra rytm. Jag tycker att jag läser spelet bra och håller mig lugn. Det har nog hjälpt, säger Tirronen.

– Vår (TPS) säsong har också varit ganska bra. Lite uppåt och neråt har det gått, men det gör det för alla lag. Vi är väl tvåa i tabellen och vissa saker måste vi bearbeta för att få fast Kärpät. Jag är riktigt nöjd men projektet är inte färdigt.

En träningsmatch i NHL

Tirronen är medveten om att det händer ganska sällan att spelare landslagsdebuterar i den förhållandevis mogna åldern av 28 år, men det bekommer inte honom.

– Det påverkar inte mig. Jag drar jättegärna på mig landslagströjan. Det är en fin chans att visa vad jag går för.

Tirronens karriär har inte följt den mest typiska karriärstegen. Efter spel i A-juniorernas FM-liga bar flyttlasset av till USA för ett antal säsonger.

– Den sista juniorsäsongen spelade jag i Nordamerika och sedan blev det fyra säsonger i universitetsligan och då fick jag också min Bachelor-examen. Sedan spelade jag en säsong proffsishockey i Carolina Hurricanes organisation.

Då blev det inga NHL-matcher, som bäst en träningsmatch "uppe".

– Då tänkte jag att det skulle vara bra att åka tillbaka till Finland och Espoo United som hade stora drömmar om att göra comeback till Ligan. Men vi vet ju alla hur det gick med den saken.

Trivs i Åbo

När TPS-målvakten Alexandar Georgiyev efter säsongen 2016–2017 stack iväg till New York Rangers öppnade sig en plats i Åboklubben.

– Jag har nu varit i (Fredrik) Norrenas hårda målvaktsskola i ett och ett halvt år och trivs bra i Åbo, säger Tirronen.

Han bor med flickvän och hund "Täl pual jokke", det vill säga på samma sidan om Aura å som Domkyrkan, och inte minst på grund av den fyrbenta familjemedlemmen berättade han om landslagskallelsen för sin bättre hälft när han fick höra om det för en dryg vecka sedan.

– Jag har nog annars hållit ganska tyst om det, det hör ju till. Men åt flickvännen sade jag. Vi har en hund så vi måste planera hur vi gör när jag inte är hemma.

De övriga glada landslagsdebutanterna är backarna Niklas Friman och Otto Leskinen samt anfallarna Anrei Hakulinen, Henri Ikonen, Antti Kalapudas, Mika Partanen och Eetu Luostarinen.

Finlands matcher kan ses på Yles kanaler.

Lejonen i Rysslands EHT-turnering:

Målvakter:
Ortio Joni (HK Vitjaz)
Tirronen Rasmus (TPS)

Backar:
Friman Niklas (HPK)
Hakanpää Jani (Kärpät)
Hietanen Juuso (Dynamo Moskova)*
Jokipakka Jyrki (HK Sotshi)
Jürgens Casimir (Pelicans)
Leskinen Otto (KalPa)
Lindbohm Petteri (Lausanne HC)
Lukka Santeri (TPS)
Vainio Juuso (JYP)
Virtanen Jesse (Färjestad BK)

Anfallare:
Hakulinen Anrei (KooKoo)
Ikonen Henri (Jokerit)
Junttila Julius (Växjö Lakers)
Kalapudas Antti (Sport)
Kontiola Petri (Lokomotiv Jaroslavl)
Lajunen Jani (HC Lugano)
Luostarinen Eetu (KalPa)
Ojamäki Niko (Tappara)
Palve Oula (TPS)
Partanen Mika (Jukurit)
Peltola Jukka (Sibir Novosibirsk)
Puustinen Juuso (Neftehimik Nizhnekamsk)
Rajala Toni (EHC Biel)
Sallinen Jere (Örebro HK)
Turunen Teemu (HPK)

Läs mera:

Går det att vara såväl fiende som vän? Målvakter varandras bittraste rivaler, men samtidigt närmaste mentala stöd: ”Försöker inte sabotera varandra vid varje tillfälle”

Ingen har åtminstone öppet sagt åt mig att ”jag kommer att eliminera dig”, säger Rasmus Tirronen om förhållandet mellan två konkurrerande målvakter i samma lag. I Sportmagasinet pratar TPS keepertrio om det psykiskt krävande yrket som ishockeymålvakt.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport