Hoppa till huvudinnehåll

Kommundirektören: Ingå borde diskutera vindkraft

Ett vindkraftverk in vid riksväg 25
Ingå har tidigare erfarenhet av vindkraftverk i Barösund. Ett vindkraftverk in vid riksväg 25 Bild: Yle/Linus Westerlund Västnyland,vindkraftverk,Hangö,Riksväg 25,vinter,vindmölla

Det är dags att föra en diskussion kring vindkraft i Ingå - och i Västnyland i stort. Det anser kommundirektör Robert Nyman som får medhåll av Ingåpolitikerna Elina Hatakka (Gröna) och Peter Siggberg (SFP).

Stadsdirektör Denis Strandell i Hangö talade nyligen varmt för att bygga fler vindkraftverk i regionen.

Förutom Hangö är Ingå den kommun i Västnyland som har erfarenhet av vindkraftverk. De tre vindmöllor som tidigare fanns i Barösund har monterats ner i tur och ordning på grund av motstånd från fritidsboende.

För sex år sedan tackade Ingåpolitikerna nej till en vindkraftpark i skärgården utanför Ingå.

En lyftkran bredvid en vindmölla.
Den tredje och sista vindmöllan i Barösund monterades ner i våras. En lyftkran bredvid en vindmölla. Bild: Privat vindkraftverk,Ingå,Barösund

Tekniken har gått framåt och vindkraft är numera den mest konkurrenskraftiga elproduktionsformen, visar en rad olika färska rapporter.

Kommundirektör Robert Nyman anser att Ingå kommun borde undersöka potentiella platser för vindkraftverk.

- Vindkraftverk delar ju åsikter. Många är för dem men ingen vill ha dem vid sin egen gård. Jag tycker vi i Ingå borde vara positiva till den här möjligheten och aktivt söka efter lösningar där det skulle vara möjligt.

- Man borde kunna föra en diskussion med sakliga argument för och emot så det inte blir en massa tyckande och ropande. Känslor kommer det att väcka men att man ändå skulle föra den här diskussionen på en saklig grund, säger Nyman.

Robert Nyman
Robert Nyman, kommundirektör i Ingå. Robert Nyman Bild: Christoffer Westerlund / Yle Västnyland,Ingå,kommundirektörer,robert nyman


Tror du att Ingåborna i dag är mer mottagliga för vindkraftverk än senast det var aktuellt?

- Jag vågar inte gå och svara på om man är mer mottaglig. Viss problematik kvarstår, men teknologin utvecklas hela tiden och vindkraftverken blir ju både effektivare och mer ekonomiskt motiverade. Och förhoppningsvis också lite tystare på sikt.

- Om man kunde hitta ett lämpligt ställe där de skulle göra så lite skada för trivseln som möjligt så borde vi nog aktivt föra fram den möjligheten i så fall.

Mer positiva tongångar tack vare klimatrapport?

Elina Hatakka (Gröna) vill att Ingå och hela Västnyland ska göra en storsatsning på vindkraft. Hon hoppas att Ingåborna i och med FN:s dystra klimatrapport ser mer positivt på vindkraftverk.

- Det är nog så att vi alla måste vara beredda att ändrå vår livsstil. Vi kan inte inbilla oss att livet kan fortsätta som förr – business as usual – alla ska vara med.

- För dem som har fritidsboende i skärgården kan det betyda att de till exempel får vänja sig vid tanken att de här moderna vindkraftverken egentligen är vackra.

Till havs eller på landbacken - åsikterna går i sär

Hatakka ser nästan bara fördelar med fler vindkraftverk och påpekar att det mest effektiva är att placera dem ut till havs.

- Det är en stort plus att det blåser här och att det kan byggas här. Det skulle betyda arbetstillfällen åt kommuninvånare vid sydkusten och mycket skattepengar i framtiden.

- Problemet är ju försvarsmakten och deras funderingar kring deras radar som störs av vindkraftverk. Men jag tycker ändå att vi borde forska och göra allt som vi kan för att kunna föra det här framåt.

Vindkraftverk till havs utanför Sveriges östkust.
Vindkraftverk ute till havs är egentligen vackra säger Elina Hatakka. Vindkraftverk till havs utanför Sveriges östkust. Bild: Yle / Sebastian Dahlström vindkraftverk,vindkraft

Medan Hatakka hoppas på vindkraftverk i Ingå skärgård skjuter Peter Siggberg (SFP) besämt ner planen.

- Jag ser vindkraft som en positiv sak. Det jag är kritisk till är att Nylands landskapsförbund ska pina ut vindkraftverk i Finlands finaste skärgård. Varför ska de envisas med det?

- Det blåser ju lika bra mellan Porkala och Helsingfors där det också är närmare till stora konsumenter. Jag tror att det väcker ett väldigt stort motstånd om vi försöker bygga dem här ute till havs, på gränsen mellan Ingå och Raseborg.

Peter Siggberg (SFP), ordförande för samhällstekniska nämnden i Ingå.
Peter Siggberg ger tummen upp för vindkraft men inte i Ingå skärgård. Peter Siggberg (SFP), ordförande för samhällstekniska nämnden i Ingå. Bild: Yle/Robin Lindberg peter siggberg

I övrigt säger Siggberg att han stöder vindkraft.

- Vi måste ju minska koldioxidutsläppen och då är vindkraft ett alternativ vi måste ta i användning.

Fullmäktigeledamöterna Elina Hatakka och Peter Siggberg är medlemmar i Ingå kommuns nya arbetsgrupp som ska hjälpa Ingå att bli en kolneutral kommun.

Peter Siggbergs partikamrat, kommunstyrelseordförande Henrik Wickström (SFP) efterlyser i det här skedet först och främst tydliga riktlinjer kring vindkraftsfrågan ur nationellt perspektiv. Sedan kan frågan diskuteras ur ett regionperspektiv så att man utgår från Nyland som en helhet.

- Jag hoppas att man på den nationella sidan först kunde diskutera vilka målsättningar man har och sedan hur man eventuellt kan agera på de regionala nivåerna, säger Wickström.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland