Hoppa till huvudinnehåll

"Kvinnor och barn måste trivas i skärgården" - utbildningen till skärgårdsamabassadör mycket populär

En skridskoåkare står på isen i skärgården, silhuett i motljus.
Många skärgårdsbor är stolta över sin unika natur. En skridskoåkare står på isen i skärgården, silhuett i motljus. Bild: Markku Pitkänen / YLE långfärdsskridskoåkning,Skärgårdshavet,vinter,skridskoåkning,Gullkrona fjärd,Gullkronafjärd,vintermotion

Två veckor innan utsatt tid stängde man ansökningsfunktionen till utbildningen som Ambassadör för skärgårdshavets biosfärområde - för att den blev så populär.

Skärgården har redan i 24 års tid varit ett av Unescos biosfärområde och nu vill man ge skärgårdsborna fler möjligheter att utnyttja potentialen i det.

- Det var överraskande många som anmälde sig. Vi hade varit nöjda med att få 15-20 deltagare, så när deltagarantalet var runt 40 tyckte vi att det får räcka, säger en ganska upplivad och glad Pia Prost då Yle Åboland ringer henne efter utbildningens första dag.

Pia Prost i ett vinterlandskap med mössa på huvudet.
Pia Prost är glad över att skärgården intresserar. Pia Prost i ett vinterlandskap med mössa på huvudet. Bild: YLE/Annika Holmbom person,pia prost

Prost jobbar bland annat för att göra Skärgårdshavet mera känt och som ett led i det utbildar man nu ambassadörer för området. Tillsammans med kollegan Anna-Moa Westerlund-Rönnberg och Cecilia Lundberg vid centret för livslångt lärande har man utvecklat utbildningen.

- Idén kom från Sverige där man har haft lyckade försök med samma koncept. Med på dagens utbildning hade vi Sveriges nationella biosfärkoordinator Johanna Mactaggart, som berättade om hur olika biosfärområden runt om i världen fungerar, säger Prost.

Fram till sommaren ordnas fem träffar där man bland annat lär sig mer om biosfärområdets natur och kultur, hållbarhet och vad som gör skärgården så unik.

- Speciellt det här med klimatförändringen och hållbar konsumtion är något som intresserar många. Man vill göra det man kan för sitt eget område och vi hoppas kunna ge en del verktyg genom utbildningen, säger Prost.

Vatten en bristvara även i Finland

En konsekvens för Finland när det gäller klimatförändringen kan komma att bli långa torrperioder. Speciellt i skärgården kan vattenförsörjningen bli en stor fråga.

- Många biosfärområden på sydligare breddgrader jobbar just med vattentillgång. På Menorca är man bra på att upplysa invånarna om hur man använder vatten på ett hållbart sätt. Att vattna trädgården på natten när det inte avdunstar så mycket är ett exempel på en konkret åtgärd, säger Prost.

Vanha pumppukaivo Asikkalassa.
Torra brunnar kan bli ett växande problem framför allt i skärgården. Vanha pumppukaivo Asikkalassa. Bild: Yle/Arja Lento brunnar,2004,Asikkala

Deltagarna är både av varierande ålder och bakgrund. Allt mellan 25-åringar till pensionärer finns med. Med finns bland annat lärare, guider, företagare och tjänstemän.

- En stor spridning är bra, för då når man olika människor på olika plattformar. Tanken är att de som går utbildningen kan hitta något som passar just deras livssituation och att de kan påverka där de jobbar, säger Prost.

"Stoltheten finns där"

Enligt Pia Prost är det verkligen inte alla ställen i världen som får bli ett biosfärområde. Man måst uppfylla villkoren som Unesco ställer - och det gör Skärgårdshavet.

- Jag skulle säga att stoltheten finns där, folk förstår mer och mer att vi bor i ett speciellt område. Förutom floran och faunan så är det den i högsta grad befolkade och levande skärgården som gör området så värdefullt, säger Prost.

Hon vill poängtera att utmärkelsen gäller det geografiska området och lokalbefolkningen, inte myndigheterna eller andra instanser. Man jobbar mycket med näringslivet bland annat i samarbete med Åbolands skärgårdsstiftelse.

Gul roddbåt på brygga.
Nagu är populärt just nu. Gul roddbåt på brygga. Bild: Yle/Lotta Sundström båtsäsong

- Ofta är det de negativa nyheterna som får synlighet, men mycket är bra i skärgården just nu - Nagu uppvisar till exempel en positiv befolkningstrend. Samtidigt är avfolkning av glesbygden enligt oss ett problem som vi ser allvarligt på. Det gäller inte bara här utan även globalt.

Kvinnornas trivsel viktig

Man fokuserar mycket på att kvinnorna och barnen ska gilla läget i skärgårdskommunerna eftersom de är betydelsefulla för befolkningstillväxten.

- Vi hoppas att de som går utbildningen får mer verktyg som de kan jobba med så att de kan utvecklas åt rätt håll. Det kan till exempel vara bra för företagare att kunna marknadsföra sitt hållbarhetstänk, säger Prost.

Att tänka hållbart gäller både det lokala och det globala just nu.

- Världens länder diskuterar ju faktiskt som bäst Förenta Nationernas 17 hållbarhetsmål i Polen. Man har godkänt målen, men nu vill man få dem att fungera i verkligheten, avslutar Prost.

Läs också