Hoppa till huvudinnehåll

Niinistö premierar Niskanen och Suur-Hamari – femmilsmästaren hedras för andra året i följd

Iivo Niskanen, OS 2018.
Iivo Niskanen blev Finlands första längdåkare med ett individuellt OS-guld på 2000-talet. Iivo Niskanen, OS 2018. Bild: All Over Press Iivo Niskanen

President Sauli Niinistö premierar Iivo Niskanen och Matti Suur-Hamari på självständighetsdagen. Anledningen är idrottarnas framgångar i Pyeongchang.

Två finländska idrottare lyckades ta guld under de olympiska spelen eller de paralympiska spelen förra vintern. Nu hedras de för sina idrottsinsatser av president Sauli Niinistö.

Iivo Niskanen och Matti Suur-Hamari får Riddartecknet av I klass med spänne av Finlands Lejons orden på självständighetsdagen.

Niskanen tog OS-guld på femmilen i längdåkning i Pyeongchang. Snowboardåkaren Suur-Hamari tog guld i snowboardcross.

Matti Suur-Hamari, Paralympics 2018.
Matti Suur-Hamari. Matti Suur-Hamari, Paralympics 2018. Bild: EPA / All Over Press Matti Suur-Hamari

Hedersmedaljen får alla idrottare som har tagit guld i OS eller paralympiska spelen.

Det är andra året i följd som Niskanen får en utmärkelse. 2017 premierades han för OS-guldet i lagsprint från Sotji. Det tog han tillsammans med Sami Jauhojärvi.

Totalt har 102 OS-segrare fått riddartecknet sedan 1967. Segrare i paralympiska spelen har hedrats sedan 2000.

Läs också

 • Allt fler i Finland väljer tåget – smidigt och miljövänligt

  Tåg är enklare än flyg, säger passagerare till Svenska Yle.

  Tågtrafiken ökar kraftigt i Finland och intresset för tågresor ser inte ut att minska. Enbart i juli gjordes 1,2 miljoner resor, en ökning med 13 procent. Orsakerna är många, men enligt VR påverkar även klimatdiskussionen. Svenska Yle har pratar med nöjda tågresenärer som bekräftar att smidigheten och miljön får dem att välja tåg.

 • Nya demonstrationer i Hongkong- nu kräver hongkongborna allmän rösträtt

  Demonstranterna ber Storbritannien om hjälp

  Tiotusentals hongkongbor trotsade tidigare idag förbudet att demonstrera och gav sig igen ut på gatorna i Hongkong efter några dagars lugn. Demonstranterna samlades först utanför det brittiska konsulatet för att be Storbritannien hjälpa sin forna koloni.

 • Dramapodd: Vem våldtog Liv på skolgården?

  Hela skolan fuckas upp av en våldtäkt efter en fest.

  Efter en blöt fest slocknar Liv och vaknar våldtagen ute på gården. Stämningen i hela skolan trasslas till i jakten på den skyldige och fler hemligheter dyker upp i podden "Det som hände Liv".

Nyligen publicerat - Sport