Hoppa till huvudinnehåll

Trump: Kina går med på att minska tullavgifterna för amerikanska bilar

Tullavgiften för importerade amerikanska bilar är 40 procent, men nu skall tarifferna krympa hävdar Donald Trump
Tullavgiften för importerade amerikanska bilar är 40 procent, men nu skall tarifferna krympa hävdar Donald Trump Tullavgiften för importerade amerikanska bilar är 40 procent, men nu skall tarifferna krympa hävdar Donald Trump Bild: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY USA,bilar

USA:s president Donald Trump hävdar via Twitter att Kina skulle ha gått med på att minska och slopa de nuvarande 40 procent höga tullavgifterna för importerade amerikanska bilar.

- Kina har gått med på att minska och slopa tarifferna för bilar som kommer till Kina från USA. Tariffen är för närvarande 40 procent, skrev Trump på Twitter.

Kina har inte ännu kommenterat Trumps besked, men USA och Kina beslöt vid G20-toppmötet i Buenos Aires under veckoslutet att ta en paus i handelskriget för 90 dagar.

Det innebär att länderna inte inför några nya strafftullar på tre månader för att ge förhandlingar en chans.

Trump hyllade den tillfälliga lösningen som "ett otroligt avtal" på flyget hem till Washington.

Överenskommelsen ledde till en liten uppgång på mellan en och två procentenheter när börserna i Asien öppnade i morse.

Amerikansk och kinesisk delegation vid dukat bord i Buenos Aires. Trump tittar stint på sin kinesiska kollega.
Donald Trump och Xi Jinping kom överens om att ta en paus i handelskriget under en arbetsmiddag vid G20-toppmötet under veckoslutet Amerikansk och kinesisk delegation vid dukat bord i Buenos Aires. Trump tittar stint på sin kinesiska kollega. Bild: AFP / Lehtikuva Handelskrig,Donald Trump,Xi Jinping,förhandling,Dukning,etikett (seder och bruk),slipsar

Spirande optimism och varningar

Kinesiska medier var också nöjda med kompromissen i Argentina.

Kommunistpartiets officiella språkrör China Daily skriver att överenskommelsen är välkommen och ger bägge länder andrum men den är inget trollspö som skulle leda till att missnöjet mellan länderna försvinner omedelbart.

- Resten av världen håller fortfarande andan med tanke på hur komplicerad växelverkan mellan ländernas ekonomier är, skriver China Daily.

Den inflytelserika tidskriften Global Times kallar överenskommelsen för "ett betydelsefullt steg framåt, som kan medföra väldiga möjligheter för fri handel."

- Man får hoppas att förhandlarna från bägge länder, når så många praktiska avtal som möjligt och så snabbt som möjligt för att förbättra samarbetet, skriver Global Times.

Analytiker i Asien håller med om att parterna bara köpte lite mer tid i Argentina, men de varnar för att den kinesiska tillväxttakten kommer att mattas av oberoende av handelssamtal eftersom den inhemska efterfrågan i Kina ständigt minskar.

- Den börsuppgång som vi har sett var en lättnadens suck, säger börsanalytikern Paul Kitney i Hongkong.

- Avtalet är inte någon vapenvila utan en nedtrappning av konflikten. De existerande tarifferna har fortfarande en negativ inverkan på Kinas ekonomi, problemen har inte försvunnit någonstans, säger Kitney.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes