Hoppa till huvudinnehåll

Vaccin mot mässling erbjuds i alla skolor i Jakobstadsregionen – ett 30-tal har fått antikroppar mot mässling

8-åring vaccineras i armen.
8-åring vaccineras i armen. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press vaccin,vaccinering,hälsovård

Upp emot en handfull ovaccinerade personer i Larsmo som exponerats för mässlingsmittan kommer att hållas i karantän och måste stanna hemma i två veckor.

Av dem som kommit i kontakt med barnet som har insjuknat i mässling och som kan ha blivit smittade har nu social- och hälsovårdsverket i Jakobstadsregionen nått ungefär 250 personer.

Av dem har ungefär 30 fått antikroppsmedicinering med immunoglobulin. Om man får immunoglobulin inom sju dygn efter smittotillfället kan man undgå att bli sjuk.

- De flesta av dem är tidigare ovaccinerade över ettåringar, men här ingick också under ettåringar och personer med nedsatt immunförsvar. Cirka 50 exponerade som fått delvis vaccin har fått en kompletterande dos, säger chefsläkare Pia-Maria Sjöström vid Malmska sjukhus i Jakobstad.

De övriga som har exponerats för smittan bedöms ha fullgott vaccinationsskydd.

70 vaccinerades i fredags

Cirka 70 personer vaccinerades vid det allmänna vaccinationstillfället vid Kållby mottagning på fredagen.

Från och med tisdag kommer man att erbjuda mässlingvaccin också vid skolorna i hela Jakobstadsregionen.

För dem som inte har vaccinerats tidigare, men som inte har utsatts för exponering nu, eller de som behöver kompletterande vaccinationsskydd ordnas extra vaccinationstillfällen också den här veckan.

- Många har varit i kontakt angående extra vaccinering och det är vi mycket tacksamma för. Måndagens vaccinationstillfälle är i princip fullbokat, för helt ovaccinerade försöker vi ordna vaccinationstid, säger Sjöström.

Ge vaccin tidigare

Normalt ges den första dosen MPR-vaccin, där vaccin mot mässling ingår, vid ett års ålder och den andra dosen vid sex års ålder.

- Om man vet att det finns många ovaccinerade personer i närheten kan man vid behov vaccinera spädbarn redan vid sex månaders ålder. Vi har fortlöpande kontakt med Institutet för hälsa och välfärd, THL, och får uppdaterade anvisningar efterhand, säger Sjöström.

Social- och hälsovårdsverket uppmanar ovaccinerade och personer med kraftigt nedsatt immunförsvar att undvika julfester och andra stora folksamlingar.

Hemmakarantän

Mellan två och fem personer hålls i karantän, vilket innebär att de måste stanna hemma. De får bara ta emot besök av personer med fullgott vaccinationsskydd.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten