Hoppa till huvudinnehåll

Paradiset för dig som älskar flipperspel

I Tammerfors finns en hemlig spelhall fylld med retromaskiner: "Det här spelet kan man inte ladda ner till telefonen"

Himmelriket för flipperfantaster finns i Tammerfors. I en trist och grå industribyggnad grundade två polare spelhallen Ikuri Arcade. Ägarna har ändå valt en ovanlig marknadsföringsstrategi: det är bara den som verkligen är intresserad av flipperspel som får veta var spelhallen ligger.

Dekoration
Dekoration dekoration,egenland_siveltimet
Egenlands Resmål, Klicka här för att se alla resmål på kartan.
Egenlands Resmål, Klicka här för att se alla resmål på kartan. kartor
Ikuri Arcade, en spelhall som är specialiserad på flipperspel och klassiska myntspel. Spelhallen är helt förtrollande med alla sina blinkande ljus. Stämningen är vänlig, och man tillbringar lätt ett par timmar i spelandets tecken. Platsen är lämplig för hela familjen!― Kaisa Järventie-Nyyssönen

Flippermaskinerna rasslar, plingar, väser, piper och ringer; ljus i alla de färger blinkar och blixtrar vart man än tittar. En automat står outtröttligt och blandar Hart Sport, den kännspaka gröna sportdrycken som skriker 1980-tal.

Några spelare står lätt framåtböjda vid sina flippermaskiner och stirrar på metallkulorna som studsar oberäkneligt åt olika håll.

Ikuri Arcade grundades 2012 av Janne Toukkari och Jussi Kahola. Bägge hade samlat på sig en ansenlig mängd flipperspel – så pass många att de inte mera kunde förvaras hemma.

Lösningen var att grunda en spelhall och föra spelen dit.

Jussi och Janne köpte en lämplig fastighet och renoverade den. Samtidigt fortsatte de att skaffa flera flipperspel, som de restaurerade med hjälp av några andra spelentusiaster.

I början hade de 15 flipperspel, idag finns det över 30 stycken, samt några andra retrospel.

– Själv brukade jag spela i liknande hallar när jag var ung. Jag hade som mål att grunda en plats som kunde erbjuda den unika stämning som fanns i spelhallarna på 1970-80-talet. En plats där alla skulle få spela, oberoende av ålder, säger Janne entusiastiskt.

Pelaajia flipperihallilla.
Pelaajia flipperihallilla. Bild: Yle / Rasmus Tåg Flipperspel,spel,Spelhall,Tammerfors,Ikuri, Tammerfors,spelare
Janne Toukkari ja Jussi Kahola istuvat sohvalla.
Janne Toukkari och Jussi Kahola Janne Toukkari ja Jussi Kahola istuvat sohvalla. Bild: Yle / Rasmus Tåg Flipperspel,spel,Spelhall,Tammerfors,Ikuri, Tammerfors
Flippereitä pelihallilla.
Flippereitä pelihallilla. Bild: Yle / Kaisa Kumpula Flipperspel,spel,Spelhall,Tammerfors,Ikuri, Tammerfors

Dörrarna till Ikuri Arcade öppnades år 2015. Här ordnas spelkvällar ungefär en gång i veckan. Vem som helst är välkommen, och för en fast summa får man spela alla spel utan begränsning under kvällens gång. Inkomsterna går oavkortade till att hålla verksamheten igång och reparera spelmaskinerna.

Men varför just flipperspel? Vad är så speciellt med dem?

– Det bästa är den fysiska dimensionen – en metallkula och en låda av trä och metall. Ett sådant här spel kan man helt enkelt inte ladda ner till en telefon, det går inte att anpassa till en mobil, konstaterar Jussi.

Lähikuva flipperi-pelin pelikentästä ja siihen maalatusta naisen kuvasta.
De gamla flipperspelen är skickligt restaurerade. Det här flipperspelet, Centaur från 1980-talet, är nymålad av Tuija Pihnala. Lähikuva flipperi-pelin pelikentästä ja siihen maalatusta naisen kuvasta. Bild: Yle / Kaisa Kumpula Flipperspel,spel,ljuskällor,Spelhall,Tammerfors,Ikuri, Tammerfors
Piuhoja ja muita osia flipperin sisällä.
Så här ser det ut under motorhuven. Jussi och Janne har själv rustat upp alla sina flipperspel. Gamla flippers behöver ständigt underhåll. Piuhoja ja muita osia flipperin sisällä. Bild: Yle / Kaisa Kumpula Flipperspel,spel,Spelhall,Tammerfors,Ikuri, Tammerfors,elledningar,mönsterkort
Lähikuva vanhan flipperi-pelin pelikentästä.
Ikuri Arcades flipper Magic City från 1967. Lähikuva vanhan flipperi-pelin pelikentästä. Bild: Yle / Kaisa Kumpula Flipperspel,spel,Spelhall,Tammerfors,Ikuri, Tammerfors
Flipperkulan är lika obarmhärtig för alla spelare.― Jussi Toukkari

Retroboomen hämtade med sig spelare

Att spela flipper är bekant för många som växte upp på 1970- och 80-talet. Då fanns det spelmaskiner lite här och var. Däremot är det mera osannolikt att dagens unga skulle ha bekantat sig med dem.

– Hit kan man komma för att testa ett flipperspel för allra första gången, eller för att friska upp sina minnen från att ha bankat på maskinerna när man var yngre, säger Jussi.

De spelautomater som fanns i butiker, barer och på bensinstationer började gradvis försvinna under 1980- och 90-talen. Då började konsol- och datorspelen som man spelade hemma bli allt vanligare.

Det fanns en reell risk att flipperspelen skulle ha försvunnit helt, men tack vare några aktiva entusiaster sparades ett antal maskiner. Nu håller flipperkulturen på att vakna till liv igen.

Urho Kekkosen kuva flipperihallin ovella.
President Kekkonen välkomnar alla besökare vid dörren. Flipperentusiasterna anser att en lag som stiftades under Kekkonens tid var huvudorsaken till att flipperspelen försvann från offentliga platser i tiderna. Urho Kekkosen kuva flipperihallin ovella. Bild: Yle / Kaisa Kumpula Flipperspel,spel,Spelhall,Tammerfors,Ikuri, Tammerfors,Urho Kekkonen
Paula Pihnala ja Janne Toukkari pelaavat flippereitä.
Paula Pihnala och Janne Toukkari spelar. Paula Pihnala ja Janne Toukkari pelaavat flippereitä. Bild: Yle / Kaisa Kumpula Flipperspel,spel,Spelhall,Tammerfors,Ikuri, Tammerfors,spelare
Hart-Sport -urheilujuomaa automaatissa.
Mellan spelomgångarna kan man ta några klunkar av en anrik idrottsdryck. Hart-Sport -urheilujuomaa automaatissa. Bild: Yle / Kaisa Kumpula Flipperspel,spel,Spelhall,Tammerfors,Ikuri, Tammerfors,Hart-Sport
Flipperiliigan palkintopokaaleja vitriinissä.
Flipperligans pokaler i Ikuri Arcades prisskåp. Flipperiliigan palkintopokaaleja vitriinissä. Bild: Yle / Kaisa Kumpula Flipperspel,spel,Spelhall,Tammerfors,Ikuri, Tammerfors,pris (belöning)

När Kaisa Järventie-Nyyssönen hörde om Ikuri Arcade, ville hon genast åka dit för att spela.

– Jag började omedelbart tänka på USA, där jag har besökt motsvarande platser just för att spela spel från 1980-talet. Jag föll helt fullständigt för den här platsen – wow, tänk att det faktiskt finns en sådan här spelhall här i Finland!

Kaisa hör till generationen som tycker att spelandet är retro – det för henne tillbaka till hobbyn och minnen från sin ungdom.

– Vår generation har nu råd att satsa på sådana här hobbyer. Man får förverkliga sig själv och sin passion. Man kan till och med göra sin passion till sitt yrke – eller en fin fritidssyssla, som här.

Här vågar man högljutt kommentera sitt eget spelande, ropa till av förtjusning och helt enkelt vara sig själv medan man spelar― Kaisa Järventie-Nyyssönen

Man kan också tävla i flipperspel, till exempel i den årliga flipperligan. Både Jussi och Janne har deltagit i tävlingar. De har också spelat mot varandra. På hösten 2018 ordnades de europeiska mästerskapstävlingarna i flipperspel i Finland.

Vem är bättre på att spela?

– Den där Janne är nog en riktig pinball wizard, skrattar Jussi.

Men Janne hejdar Jussi.

– Hör du, ids inte nu! Kanske jag var lite bättre ännu för några år sedan då jag spelade aktivt. Nu när jag har "pensionerat" mig från spelandet för att istället sköta om den här hallen och hobbyverksamheten så är nog Jussi den bättre av oss två.

– Flipperkulan är lika obarmhärtig för alla spelare. Du går till maskinen och slår in kulan på spelplanen. Du känner att det går bra för dig. Kulan kommer… och rullar rakt ner i rännan, och så är spelet slut. Sedan måste du ge över turen till nästa spelare, beskriver Jussi.

– Det gör dig nog ödmjuk – det är inte alls så lätt att spela. Du måste faktiskt arbeta rejält mycket för att lyckas.

Fortuna, Kekkonen och tilt – sju fakta om flipperspel

 • Det första flipperspelet anses vara Humpty Dumpty, tillverkat av Gottlieb år 1947
 • Föregångare var spelen bagatelle (på 1700-talet) och fortuna (på 1800-talet)
 • Flipperspelens gyllene era var på 1950-1970-talet, då det fanns flippers i bl.a. butiker, barer och på bensinstationer
 • En delorsak till varför flipperspelen försvann var en lag som stiftades under Kekkonens tid. Lagen gav Penningautomatföreningen ensamrätt att upprätthålla avgiftsbelagda spelmaskiner. Lagen upphävdes 1995.
 • På 1990-talet glömdes flipperspelen bort och höll på att försvinna totalt. Tack vare samlare och aktiva entusiaster har flipperspelandet ökat i popularitet på 2010-talet.
 • Några speltermer: att "nudga" betyder att man stöter till maskinen lite. En "tilt" är när maskinen slutar att fungera som straff för att man skakar maskinen för mycket. "Wizard mode" är spelets höjdpunkt, då man kan tjäna extra mycket poäng.

Översättning: John Stark
Video: Rasmus Tåg

Karta över Finland med Tammerfors läge utmärkt.
Genom att klicka på kartan kommer du till en karta, där du kan se alla Egenland-resmål. Karta över Finland med Tammerfors läge utmärkt. Bild: Yle/John Stark kartor,egenland_tammerfors

Egenland – en kulturreseguide till Finland

 • Ni, publiken, har tipsat oss om udda platser, spännande personer och roliga evenemang som skulle förtjäna mer uppmärksamhet.
 • Hittills har vi fått in mer än 4000 tips av er, och vi väljer ut de mest intressanta av dem.
 • Bekanta dig med över 100 spännande resmål på Yle Arenan eller med hjälp av Egenlands karta.
 • Artiklar om alla resmål i denna kulturreseguide finns på Egenlands webbsida, och också på finska.
 • Följ oss på instagram: @egenland!