Hoppa till huvudinnehåll

"Kan du twerka?" – Ada Hegerberg vann historiens första guldboll för kvinnor och franska värden klarade inte av att inte vara sexistisk

Ada hegerberg på guldbollegalan.
Ada Hegerberg gjorde 42 mål på 25 matcher den gångna säsongen. Ada hegerberg på guldbollegalan. Bild: AFP / Lehtikuva Ada Hegerberg,Ballon d'Or

Kroatiska Luka Modrić blev den första spelaren sedan 2007 som inte heter Lionel eller Cristiano att bli världens bästa, då han plockade hem fotbollens individuella crème de la crème, Ballon d'Or, på måndagskvällen. Ada Hegerberg fick äran att vinna den första Ballon d'Or Féminin men fick utstå en chockerande fråga av en av galans värdar.

Guldbollen delas ut av France Football och har traditionellt setts som en av de två stora individuella fotbollspriserna jämte FIFA:s pris för årets spelare, förutom de åren de två var samma pris (2010–2015). Och samma pris var det i själen också i år då Modrić vann Ballon d'Or, bara ett par månader efter att han plockade hem FIFA-statyetten.

Att just Modrić blev den som gjorde slut på Leo Messis och Cristiano Ronaldos dominans – 2007 vann brassen Káká priset och efter det vann Ronaldo och Messi alla sinsemellan – är passande.

Fotbollens Mozart, geniet Modrić, ledde sitt Kroatien till VM-finalen i Moskva i somras och har i flera år varit ett av de allra första namnen i Real Madrids startelva. I våras vann han och laget sin tredje raka Champions League.

Luka Modric vinner Ballon d'Or 2018.
Luka Modric vinner Ballon d'Or 2018. Bild: AFP / Lehtikuva Luka Modrić,Ballon d'Or

Modrić vann priset före Ronaldo, Antoine Griezmann och Kylian Mbappé. Messi blev femte, hans sämsta placering på över tio år.

Nordisk duell bland kvinnorna – värden skämde ut sig

Damernas första Ballon d'Or någonsin blev till slut en kamp mellan Norge och Danmark. En kamp som Norge vann, då Lyons Ada Hegerberg vann före Danmarks och Wolfsburgs Pernille Harder.

Hegerbergs år har varit sensationellt: 28 mål på 17 matcher i franska ligan och 14 mål på åtta matcher i Champions League, som Lyon vann.

- Det här är ett stort steg för damfotbollen. Det är stort steg för damfotbollen och tillsammans gör vi skillnad. Jag vill avsluta talet med några ord till alla unga kvinnor runtom i världen: snälla, sluta aldrig tro på er själva, säger Hegerberg i sitt tal.

Franska DJ:n Martin Solveig, en av galans värdar, skämde ut sig och förstärkte fördomar om fransk sexism då han på scenen trodde han hade kommit på en riktigt rolig grej och frågade Hegerberg om hon kan twerka.

Twerking är en dansstil, där dansaren, som vanligtvis är en kvinna, står lätt hukande och bredbent och skakar sina höfter och rumpa, på ett sätt som kan uppfattas som sexuellt utmanande― Wikipedia

Nej, sade norskan och traskade ner från scenen. Reaktionen kan ses i The Guardians Twittervideo nedan: det är inte en speciellt road Hegerberg. Solveig tog efteråt till Twitter och bad om ursäkt, och försäkrade att Hegerberg hade förstått att det var ett skämt. Därefter gratulerar han Hegerberg.

Hoppa över Twitterpostning

Hoppa över Twitterpostning

Solveig har fått mycket kritik på Twitter, och det är få som har förståelse för hans skämt. Eurosport-journalisten Siavoush Fallahi, Juventusspelaren Pernilla Ekroth och Copa-journalisten Aaron West hör till dem som kritiserade Solveig.

Hoppa över Twitterpostning

Hoppa över Twitterpostning

Hoppa över Twitterpostning

Hoppa över Twitterpostning

Stort gräl med landslaget

Hegerberg fick pris på Twitter av makter i hemlandet, bland annat av fotbollsförbundet och jämställdhetsminister Linda Helleland.

Hoppa över Twitterpostning

Däremot har twerk-frågan fått stå i skuggan eftersom Hegerberg är en central gestalt i ett stort, internt bråk som får konflikten mellan Zlatan och Sveriges landslag i tiderna att blekna.

Hegerberg har bojkottat landslaget och förbundet skyr henne sedan förra årets EM, där Norge totalfloppade. Några veckor efter EM chockade hon fotbolls-Norge och meddelade att hon slutar, dels för att laget presterar så dåligt och dels för att ledningen enligt henne brukar härskarteknik och manipulation.

Beskedet ledde till att Hegerberg inte bara själv bojkottar landslaget men att landslaget bojkottar henne. Hegerberg, som i går blev världens bästa spelare, fick inte plats i årets lag i Norge, som också presenterades i går. Det är landslagsspelarna som själva väljer årets lag, enligt VG.

Bland annat forne Liverpoolstjärnan John Aarne Riise kritiserar konflikten på Twitter, och många har ifrågasatt förbundets ovilja att lösa konflikten.

Hoppa över Twitterpostning

Leif Welhaven på Verdens Gang skriver att "det måste vara norskt rekord i oprofessionalitet att världens bästa kvinnliga fotbollsspelare är vräkt från Årets lag", och påpekar hur galet det skulle vara om Zlatan skulle lämnas ouppmärksammad i Sverige.

I stället fick isländska Svava Rós Gudmundsdóttir plats i anfallet i Årets lag – valbara i röstningen var norska spelare på hemmaplan eller utomlands, och utländska spelare i Norge – och enligt Welhaven är det inte något fel på Svava Rós som gjorde 14 mål på 21 matcher i Toppserien, men Hegerberg är bättre.

Hegerberg fick själv svara på varför hon tror att hon inte fick vara med i Årets lag hemma i Norge.

- Det är väldigt märkligt, självklart är det det. Jag kan inte vara på varför, jag står här med och åker förhoppningsvis hem med en Ballon d'Or, så det är mitt fokus just nu, säger Hegerberg till VG i Paris.

Mbappé årets unga guldbollsvinnare

Kylian Mbappé, som blev fjärde i herromröstningen, vann istället Kopa Throphy, priset för årets under 21-åriga herrspelare. Det var likt damernas guldboll första gången det delades ut.

Mbappé vann priset före Dortmunds amerikanske ytter Christian Pulisic och Romas holländare Justin Kluivert, Ajax- och Barcelona-legenden Patricks son.

Kylian Mbappé.
Kylian Mbappé var en av Frankrikes fixstjärnor i VM. Kylian Mbappé. Bild: AFP / Lehtikuva Kylian Mbappé,Ballon d'Or

Läs också

Nyligen publicerat - Sport